Sderot in zuidelijk Israël andermaal met raketten beschoten vanuit Gaza

Voorbije woensdagnacht werden vanuit de Gazastrook minstens drie raketten afgevuurd naar willekeurige burgerdoelwitten in zuidelijk Israël. De raketten waren kennelijk bedoeld voor Sderot. De verantwoordelijkheid voor de aanslag werd opgeëist door de Al Quds Brigades, de gewapende sectie van de terreurorganisatie (Palestijnse) Islamitische Jihad (PIJ). Het Iron Dome anti-raketsysteem kon twee raketten ondersheppen en een derde raket stuikte neer op onbewoond gebied.

Een vierde raket die door de terroristen werd afgevuurd raakte niet over de grens van Gaza en kwam te vroeg neer in de Strook. Volgens een bericht van Ynet trof de raket een school van de UNRWA in Beit Hanoun, in het noorden van Gaza waarbij een klaslokaal werd beschadigd. UNRWA is de hulporganisatie van de VN die zich enkel bekommert om vermeende Palestijnse ‘vluchtelingen’.

Er werden de voorbije week ten minste 13 raketten afgevuurd op Israël uit Gaza sinds de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump verleden week woensdag dat hij Jeruzalem zou erkennen als de hoofdstad van Israël. Een raket trof afgelopen vrijdag een kleuterschool in Sderot. Het gebouw was beschadigd, maar er was op dat moment niemand binnen.

Klimaat van angst
Het Red Alert alarm dat waarschuwt voor inkomende raketaanvallen werd geactiveerd in de districtszones Sha’ar HaNegev en Sdot Negev, waardoor gezinnen die de vakantie van Chanoeka vieren, in plaats daarvan moesten rennen voor hun leven naar hun bomschuilplaatsen en veilige ruimtes. Chanoeka-lekkernijen, latkes en andere typische vakantietrendjes werden achtergelaten op honderden tafels voor het diner toen Israëlische gezinnen voor de derde nacht op rij naar veiliger plaatsen renden.

Vrijwilligers van de spoeddienst United Hatzalah behandelden in Sderot een aantal mensen voor shock, evenals één persoon die lichte verwondingen aan zijn benen opliep, terwijl hij naar een beveiligde bomschuilplaats rende na de raketaanvallen. Twee van degenen die behandeld werden voor trauma waren kinderen, volgens het medisch personeel, en het derde slachtoffer was een vrouw.

De burgemeester van Sderot, Alon Davidi, zei in een verklaring woensdagnacht na een zesde nacht van raketaanvallen op zuidelijk Israël dat genoeg genoeg is. Davidi zei dat hij Premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Avigdor Liberman en IDF-stafchef Lt.-Gen. Gadi Eizenkot had verzocht “om de terreurorganisaties genadeloos aan te vallen. We zullen geen voortdurende beschietingen naar Sderot tolereren,” zei Davidi. “Hiermee druppelsgewijs omgaan is geen werkbaar plan.”

Palestijnse terreurcultuur anno 2017
Ondanks het staakt-het-vuren akkoord – aka hoedna in het Arabisch – dat op 26 augustus 2014 na het laatste conflict (Operation Protective Edge) werd aangegaan, blijft Hamas (of één van het dozijn andere terreurgroepen in Gaza die allen onder haar supervisie staan) sporadisch Israël beschieten met projectielen.

Dat gebeurt bij voorkeur op nationale en of religieuze Joodse feestdagen zoals ook nu weer de raketaanslagen  plaatsvinden tijdens de feestdagen van Chanoeka. Het doel daarvan is duidelijk: de Joden treffen in hun ziel en in hun identiteit als Joods zijn. Het heeft maw. helemaal niks te maken met Israël of met de ‘bezette’ gebieden of zucht naar Palestijnse soevereiniteit. Pure aloude Jodenhaat tegenwoordig verpakt als Israëlhaat.

Hoewel de meeste raketten betrekkelijk weinig of geen schade veroorzaken, is het psychologisch effect van de terreur enorm onder de Israëlische burgerbevolking. De beschietingen zijn dan ook in de eerste plaats bedoeld om het effect van angst onder de islamistische antisemitische terreur jegens de Joden te beklemtonen.

Het hoofddoel van die rakettentereur is tenslotte om in Israël een klimaat van angst te creëren en het gevoel van onveiligheid onder Israël’s burgerbevolking te bestendigen. Van de Palestijnen mogen Joden en Israëliërs zich nergens veilig voelen. In dat opzicht kan men de raketbeschietingen vanuit Gaza voor de volle 100 pond geslaagd noemen, zeker wat de burgerbevolking betreft.