Nav 100ste verjaardag van Britse overwinning op de Turken, keert Allenby terug naar Jeruzalem

De achter-achterneef van veldmaarschalk Edmund Allenby en de achterkleinzoon van generaal majoor John Shea, respectievelijk Allenby en Benson, zijn momenteel in Israël om de 100ste verjaardag te herdenken van de verovering van de Heilige Stad op de Ottomaanse Turken door de Britse troepen, die op 11 december 1917 werd behaald onder leiding van hun militaire voorouders.

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 11 december 1917.  De Britse generaal Edmund Allenby stapt via de Jaffa Poort de Oude Stad binnen naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, die 400 jaar lang de Joodse staat bezet hielden en compleet leegroofden [beeldbronToren van David Museum

Benson en Lord Allenby, samen met Lord Allenby’s moeder Sara Viscountess Allenby, zijn in de hoofdstad op uitnodiging van het Tower of David Museum, dat op maandag een openbaar re-enactment zal organiseren van de proclamatie van generaal Allenby, afgeleverd aan de voorkant van de oude citadel in de Jaffa-poort van de oude stad op 11 december 1917 (plaatje onderaan).

De speciale gasten kregen op zondag een preview van de nieuwe tentoonstelling van het museum “A General and A Gentleman: Allenby at the Gates of Jerusalem” die officieel op maandag wordt geopend. De tentoonstelling concentreert zich op de gebeurtenissen van drie cruciale dagen in december 1917, vanaf het moment dat de Ottomanen zich op 9 december overgaven aan het Egyptische Expeditie Leger van Groot-Brittannië, tot aan de afkondiging van de krijgswet door Allenby op 11 december 2017.

De proclamatie, uitgegeven in zeven talen (Engels, Frans , Italiaans, Hebreeuws, Arabisch, Russisch en Grieks), beloofde bescherming voor de heilige plaatsen en verzekerde vrijheid van religieuze beleving voor alle inwoners van de stad:

“Echter, opdat niemand van jullie gealarmeerd zou zijn vanwege jullie ervaringen in de handen van de vijand die zich heeft teruggetrokken, deel ik u bij deze mede dat het mijn wens is dat iedereen zijn legale zaken moet verderzetten zonder angst voor onderbreking… Daarom maak ik u bekend dat elk heilig gebouw, monument, heilige plek, schrijn, traditionele plaats, offerplaats, vroom legaat van gebruikelijke gebedsruimte, van welke vorm dan ook van de drie religies, zal worden gehandhaafd en beschermd worden volgens de bestaande gewoonten en overtuigingen van diegene voor wiens geloof zij heilig zijn.”

Allenby’s eerste officiële, quasig-gouvernementele gebruik van het Hebreeuws in Palestina, werd verwelkomd door alle gemeenten in Jeruzalem, die onder de Ottomaanse heerschappij zware tegenslagen hadden geleden. De Britse verovering, die net als in december en een maand na de Balfour-verklaring plaatsvond, werd door de Joden geïnterpreteerd als een Chanoeka mirakel en het begin van de vervulling van de nieuw leven ingeblazen Joodse soevereiniteit.

De christelijke wereld beschouwde het als een kerstcadeau, de terugkeer van de christelijke heerschappij naar Jeruzalem voor de eerste keer sinds de val van het kruisvaarderskoninkrijk. “De bevolking was blijkbaar blij ons te zien”, schreef generaal Allenby naar zijn moeder in een brief van 7 december 1917.

Tegelijkertijd lanceert de Oude Stad een tentoonstelling in het Toren van David Museum ter ere van de honderdste verjaardag van de verovering van de Heilige Stad. De tentoonstelling toont zeldzame artefacten en plaatst ze terug naar precies waar ze zich een eeuw geleden bevonden. Curator Dr. Nirit Shalev-Khalifa en haar team hebben enkele items lokaal opgespoord, zoals een overblijfsel van de witte vlag van overgave geïmproviseerd uit gescheurde beddelakens in de eigen collectie van The Tower of David.

door Renee Ghert-Zand

Plaatje hieronder: Jeruzalem, 11 december 1917. Naar aanleiding van de Britse militaire overwinning op de Ottomaanse Turken, kondigt de Britse generaal Edmund Allenby de krijgswet af na de overname van de Oude Stad door het Britse leger, hier op de trappen van de Toren van David in Jeruzalem [beeldbron: The Times of Israel] 


Bronnen:

♦ naar een door Brabosh ingekort artikel “100 years later, Allenby returns to Jerusalem” van Renee Ghert-Zand op 11 december 2017 in The Times of Israel.

2 gedachtes over “Nav 100ste verjaardag van Britse overwinning op de Turken, keert Allenby terug naar Jeruzalem

Reacties zijn gesloten.