Israël ondertekent contract voor gaslevering aan Griekenland, Cyprus en Italië

Een belangrijk bericht dat andermaal door de reguliere westerse media onder het tapijt van politiek correct fatsoen werd geveegd, maar dat in een normaal functionerende wereld de voorpagina’s zou hebben gehaald, handelt om het volgende. Vorige week hebben Griekenland, Cyprus, Italië en Israël een principe akkoord (MoU) ondertekend voor de aanleg van de gaspijpleiding East Med in de Middellandse Zee.

Op 5 december 2017 ondertekenden Griekenland, Cyprus, Italië en Israël een memorandum van overeenstemming voor de aanleg van een onderzeese gaspijpleiding van het oostelijke Middellandse Zeegebied naar Griekenland en Italië, die het transport van nieuw ontdekte Cypriotische en Israëlische gasreserves naar het vasteland van Europa mogelijk zal maken.

Op een energietop in Nicosia, hebben de Cypriotische energieminister Yiorgos Lakkotrypis en zijn Griekse en Israëlische tegenhangers Giorgos Stathakis en Yuval Steinitz, Israël’s minister voor Energie, en ook Andrea Cvallari de Italiaanse ambassadeur op Cyprus die de Italiaanse minister van Energie Carlo Calenda vertegenwoordigde, het document ondertekend voor de promotie van de East Med pijpleiding in Cyprus op 5 december.

Steinitz heeft van zijn kant geciteerd dat de East Med-pijpleiding “zeer realistisch” is en kan helpen de toekomst van Europa op energiegebied veilig te stellen. EastMed zal Israël’s gasveld Leviathan en het gasveld Aphrodite van Cyprus, verbinden met Griekenland en Italië. De eerste schatting van de kosten van de pijpleiding, die 12-16 miljard kubieke meter gas per jaar zal kunnen transporteren, is ongeveer $ 6 miljard. De volgende stap is de ondertekening van een intergouvernementele overeenkomst op Kreta in het voorjaar van 2018.

In december 2010 werd voor de kust van Israël in de Middellandse op een diepte van ca. 1500 meters een gasveld ontdekt, dat ruwweg op 130 kilometers ten Westen ligt van de haven van Haïfa. Vanaf 2017 houdt Leviathan, zelfs met conservatieve schattingen, genoeg gas vast om 40 jaar lang in de binnenlandse behoeften van Israël te voorzien. Verwacht wordt dat vanaf 2019 de productie van gas kan aangevat worden.


Bronnen:

met dank aan EoZ voor zijn hint.

Een gedachte over “Israël ondertekent contract voor gaslevering aan Griekenland, Cyprus en Italië

 1. Alles wat is ‘Good for the Jews is No News’!
  Niemand ligt daar nog wakker van.

  Iedereen doet wat het moet doen.

  Israeli’s: groeien & bloeien.
  “Palestijnen”: zeuren & terrorizeren.
  Europeanen: zichzelf voor de gek houden.

  Like

Reacties zijn gesloten.