Netanyahu tegen de EU: ‘Hou op met de Palestijnen te pamperen; Trump had gelijk’

De Israëlische Premier Binyamin Netanyahu had enkele goed gekozen woorden klaar voor de leiders van de Europese Unie tijdens een lunchbijeenkomst in Brussel op maandag. Netanyahu, die eerder op maandag een ontmoeting had met Federica Mogherini, hoofd van de buitenlandse zaken van de EU, drong er bij de EU op aan om haar standpunt over de erkenning van de hoofdstad van Israël, Jeruzalem, te wijzigen.

De Israëlische leider verwees naar President Trump’s erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël afgelopen woensdag, zeggende:

“… dat het vrede mogelijk maakt, omdat het erkennen van de werkelijkheid de essentie van vrede is, het is de basis van vrede. Er is nu een inspanning gaande om een nieuw vredesvoorstel van de Amerikaanse regering naar voren te brengen. Ik denk dat we de vrede een kans moeten geven. Ik denk dat we moeten zien wat wordt gepresenteerd en kijken of we deze vrede kunnen bevorderen.”

Mogherini, van haar kant, herhaalde het standpunt van de EU dat het Jeruzalem niet zou erkennen als de hoofdstad van Israël in de afwezigheid van een definitieve statusovereenkomst tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit. EU-functionarissen, waaronder Mogherini, bekritiseerden de verklaring van president Trump en waarschuwden dat het de plannen zou kunnen laten ontsporen om besprekingen tussen Israël en de PA, die sinds 2014 geblokkeerd zijn, opnieuw op te starten.

Brussel
Na zijn ontmoeting met Mogherini nam Netanyahu met andere EU-leiders deel aan een lunchbijeenkomst in Brussel. Tijdens de bijeenkomst bekritiseerde Netanyahu de EU omdat deze de Palestijnse Autoriteit had “bedorven”, waardoor de PA recalcitrant werd en onrealistische concessies van Israël eisten.

“Stop met het pamperen van de Palestijnen, ze worden rot verwend en Trump vertelde hen de waarheid,” zei Netanyahu, volgens kanaal 12. “Hoe vaak hebben jullie [de PA] gevraagd om de Joodse staat te erkennen en een einde te maken aan zijn aanzetten tot haat jegens Israël? Ik ben klaar om de cijfers op te zoeken,” vervolgde Netanyahu.

Netanyahu hekelde claims van EU-lidstaten dat Israëlische gemeenschappen in Judea en Samaria een obstakel voor de vrede waren. De premier reflecteerde later op de lunchbijeenkomst en zei dat ondanks dat hij grotendeels werd tegengewerkt door de EU-leiders in zijn oproep om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, hij “zich als een leeuw voelde”. “Ik had niet het gevoel dat ik in een leeuwenkuil zat,” zei de premier.

“Ik zei ook dat de kern van het conflict niets te maken had met de nederzettingen. Als je dat telkens opnieuw herhaalt, wordt het daarmee nog geen waarheid. De [Arabische] oppositie tegen het Zionisme ging de nederzettingen vooraf en het is verbonden met de algehele weigering om een ​​Joodse staat per se te accepteren. De nederzettingen waar de Palestijnen het over hebben, zijn Jaffa en Tel Aviv en Haifa. De tijd is gekomen om te stoppen met het pamperen van de Palestijnen.”

door David Rosenberg


Bronnen:

♦ naar een artikel “Netanyahu to EU: Stop spoiling the Palestinians, Trump was right” van David Rosenberg van 11 december 2017 op de site van Arutz Sheva.

 

3 gedachtes over “Netanyahu tegen de EU: ‘Hou op met de Palestijnen te pamperen; Trump had gelijk’

 1. “Wij als de eensgezinde EU houden liever eensgezind vast aan de leugens”.

  Jeruzalem is de hoofdstad van Israel & Palestina……….niet dus!

  Niemand van dit beschaafde gezelschap is bereid zijn eigen hoofdstad te verdelen, terwijl toch de meeste EU hoofdsteden uit 50% of meer buitenlanders & allochtonen bestaan.

  Liked by 1 persoon

  1. Klopt Tiki. Ik wil Antwerpen, de officieuze hoofdstad van Vlaanderen, ook niet delen met Nederland. Hoewel ik vrees dat het daarvoor te laat is. In mijn koekestad wonen tegenwoordig meer Ollanders dan Vlamingen. 🙂

   Like

   1. En dan zijn die Hollanders ‘maximum een beetje te dronken maar plegen verder geen aanslagen, lopen niet rond in Hollandse klederdracht of Hollandiseren de Meir.

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.