Gemaskerde bende moslims bekogelt synagoge in Zweden met Molotov cocktails

Een groep gemaskerde jongeren wierp op zaterdagavond Molotov-cocktails in een synagoge in de Zweedse stad Göteborg, vertelde Allan Stutzinsky, voorzitter van de Joodse Vergadering in Göteborg, aan het Zweedse TT-nieuwsagentschap: “Er waren een aantal lokale Joodse jongeren op een feest in de synagoge – wat, voor de geschiedenisliefhebbers onder ons, herinneringen ophaalt aan het bloedbad in New York van 9/11 en nog zoveel andere hoogtepunten van de behandeling door Europeanen van hun Joodse buren” aldus The Jewish Press van 10 december 2017.

Plaatje hierboven: Gothenburg, Zweden, 9 december 2017. Na de aanslag op de synagoge werd het hele gebied afgezet door de politie [beeldbron: The Local/Adam Ihse/TT]

Dvir Maoz, de afgevaardigde van World Bnei Akiva in Göteborg, zei dat de aanval plaatsvond na 22.00 uur en beschreef dat hij vanuit de lobby van de synagoge keek en “een vuurbal” zag vliegen naar het gebouw. “De bewakers zagen het in de beveiligingscamera’s en belden meteen de politie. De kinderen waren gestresst, het was de eerste keer dat ze een terroristische aanslag bij hen in de buurt hadden meegemaakt,” zei Maoz.

Na de aanval werden geen gewonden gemeld en de synagoge was niet beschadigd. “Er was een hevig vuur in de tuin, maar toen regende het en gingen de vlammen snel uit”, vertelde Allan Stutzinsky, een woordvoerder van de Joodse Gemeenschap in Göteborg (Judiska församlingen i Göteborg). “Godzijdank, verspreidden de vlammen zich niet in dit segment van de Europese Joodse geschiedenis ,” zei Stutzinsky, “omdat er lichte regen viel. De Joden die binnen feesten, schuilden in de kelder – nog een klassieker.” De politie ter plekke bevestigde dat Molotov-cocktails waren gegooid in het gebouw van de synagoge. Volgens TT doen verschillende politie-eenheden nog steeds onderzoek in het synagogengebied.

Daags voordien, op vrijdagavond betoogden ongeveer 200 demonstranten in Möllevångstorget, in het zuidwesten van Zweden, die zich “geschandaliseerd” voelden door de erkenning door president Trump van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, waar gedreigd werd met geweld jegens de locale Joodse gemeenschappen elders in Zweden. De betogers schreeuwden “Khaybar, Khaybar, o judar, Muhammeds armé kommer tillbaka!” (vert. ‘Khaybar, Khaybar, o Joden, het leger van Mohammed komt terug!’)

Die strijdkreet gaat terug naar de tijd van de profeet Mohammed die in 628 na Chr. het fort van de Banu Qurayza in Khaybar belegerde. Banu Kuraiza was een van de vele Joodse stammen die in Arabië leefden voordat de islam ontstond. De Joden gaven zich over en Mohammed liet ca. 800 tot 900 Joodse mannen het hoofd afhakken en bracht hun vrouwen en kinderen tot slavernij.

Een andere strijdkreet op de demonstratie luidde: “Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna” (‘We hebben de intifada vanuit Malmö aangekondigd. We willen onze vrijheid terug en we zullen de Joden doodschieten.’) De politie vond het niet nodig om patrouilles uit te sturen om de rally van vrijdag te controleren, noch op een tweede betoging op zaterdag en het is onduidelijk, volgens de lokale media, of beide betogingen wel een vergunning hadden gekregen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.