Netanyahu leest president Macron de levieten omtrent Jeruzalem erkenning

De Israëlische premier Binyamin Netanyahu ontmoette de Franse president Emmanuel Macron in Parijs op zondag, enkele dagen nadat president Donald Trump verklaarde dat de Verenigde Staten Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkenden en aankondigde dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zou beginnen met het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Plaatje hierboven: Parijs, 10 december 2017. Persconferentie van Israël’s premier Binyamin Netanyahu en de Franse president Emmanuel Macron [beeldbron: AFP/the Times of Israel/Philippe Wojazer]

Gebaar van goede wil
Tijdens de bijeenkomst drong Macron er bij de Israëlische premier op aan om de groei van Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria te beperken. “Ik denk dat het bevriezen van de bouw in de nederzettingen en vertrouwen opwekkende maatregelen met betrekking tot de Palestijnse Autoriteit, belangrijke daden zijn om mee te beginnen, die we hebben besproken met premier Netanyahu,” zei president Macron. Hij spoorde Netanyahu aan om een gebaar van goodwill te tonen aan de Palestijnse Autoriteit in een poging de onderhandelingen over de definitieve status, die sinds 2014 zijn bevroren, opnieuw op te starten.

De laatste keer dat Netanyahu een gebaar van goodwill toonde aan de Palestijnse Autoriteit, was tijdens de vredesonderhandelingen olv. van minister John Kerry die tien maanden zouden duren. Op initiatief van zijn chef de Amerikaanse president Barack Obama, was John Kerry op 30 juli 2013 een zoveelste onderhandelingsronde opgestart. Een vredesakkoord zou op 29 april 2014 betekend worden.

Om de Palestijnen rond de onderhandelingstafel te krijgen handhaafde Netanyahu bij wijze van goodwill tien maanden lang een bouwstop en liet 3 x 26 gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars vrij uit goodwill. Echter, Mahmoud Abbas weigerde op te dagen en stak de winst van de onderhandelingen op zak. Later zal de top van Al Fatah erkennen dat het vrijlaten van Palestijnse gevangen terroristen de enige reden was om deel te nemen aan het vredesproces, wat het feit bevestigde dat vrede met Israël an sich nooit een prioriteit is geweest voor de PA/PLO.

Maar steeds maar dezelfde fouten herhalen zoals nu ook president Macron dat doet, dezelfde tactiek en dezelfde voorstellen blijven herhalen en dan telkens moeten vaststellen dat het niks uithaalt, en dan opnieuw weer hetzelfde herhalen en hopen dat het na de zoveelste herhaling wel zal lukken, is niet alleen dom en kortzichtig maar zelfs misdadig indien er door dit herhalen slachtoffers blijven vallen. Als iets niet werkt moet je gewoon wat anders proberen. Simpel toch?

Jeruzalem erkenning
Voordien had president Macron president Trump aangemaand om Jeruzalem niet publiek te erkennen als Israël’s hoofdstad en hem telefonisch opgeroepen om het status quo te blijven handhaven. Ook tijdens de ontmoeting op zondag begon Macron hierover en vertelde Netanyahu dat hij bij Trump zal aandringen om dat besluit te herroepen.

Echter Netanyahu van zijn kant benadrukte dat Jeruzalem net zozeer Israël’s hoofdstad is zoals Parijs die van Frankrijk is en voegde eraan toe dat hoe eerder de Palestijnen tot rede komen en het feit aanvaarden dat Jeruzalem de hoofstad van Israël is “des te eerder komen we dichter bij de vrede” en hij voegde eraan toe:

“Er is voortdurend een inspanning in de VN-fora – UNESCO en elders – om de duizendjarige connectie van het Joodse volk met Jeruzalem te ontkennen. En dat is absurd. Je kunt het in een heel mooi boek lezen – het wordt de Bijbel genoemd. Je kunt het nalezen in de Bijbel. Je kunt het horen in de geschiedenis van Joodse gemeenschappen in heel onze diaspora – ‘Tot volgend jaar in Jeruzalem’.

Waar anders is de hoofdstad van Israël, dan in Jeruzalem? Waar staat onze Knesset – ons parlement? Waar staat ons Hooggerechtshof? De zetel van onze regering? Het kantoor van de premier? Het kantoor van de president? Die bevinden zich niet in Beersjeba, niet in Ashdod – dit zijn prachtige steden, maar ze bevinden zich allen in Jeruzalem.”

Ook nadien, tijdens de persconferentie met Macron, kwam de premier hier nog op terug en ridiculiseerde hij de oppositie tegen president Trump’s verklaring en de voortdurende weigering van het grootste deel van de internationale gemeenschap om de realiteit te erkennen dat Jeruzalem de hoofdstad van het Joodse volk is en dat ook altijd is geweest en hij merkte op dat de regering en rechtbanken van Israël zich in de heilige stad bevinden:

“Waar is de hoofdstad van Israël anders dan in Jeruzalem? Jeruzalem is nooit de hoofdstad van om het even welk ander volk geweest. Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Het is 3000 jaar lang de hoofdstad van Israël geweest; het is al 70 jaar de hoofdstad van de staat Israël.

Wij respecteren uw geschiedenis en uw keuzes. en ik weet dat u, als vriend, de onze respecteert. En het is ook essentieel voor vrede. Ik denk dat wat vrede vereist, gebaseerd moet zijn op het fundament van de waarheid, op de feiten uit het verleden en het heden. Dit is de enige manier om een ​​pluralistische en succesvolle toekomst op te bouwen.”

Vandaag maandag 11 december 2017 zal premier Netanyahu in Brussel een ontmoeting hebben met de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Europese Unie en ook met Federica Mogherini, de chef buitenlandse kwesties voor de EU. Naar mag gevreesd worden zal het opnieuw weer veel van hetzelfde worden.

2 gedachtes over “Netanyahu leest president Macron de levieten omtrent Jeruzalem erkenning

 1. Of het verstand doordringt in de EU durf ik nog geen weddenschap af te sluiten.

  Na reacties van verschillende EU “experts” in de media moet vooral vast worden gehouden aan de zaligmakende 2-staten “oplossing” met het oude Joodse Jeruzalem als verdeelde hoofdstad…….omdat “het Palestijnse volk daar tenslotte recht op heeft”.

  Dat hun voorvaderen niet in de geschiedenis van Kanaän tot Israel voorkomen is niet relevant voor onze EU “vrienden”.

  Ik denk dat er nog veel water door de Jordaan moet vloeien voordat de EU werkelijk ”wil begrijpen waar het om gaat.

  Like

 2. “Ik denk dat”…………..

  Als het narcistische genie uit Parijs wat minder zou denken en wat meer feiten kennis zou vergaren over de geschiedenis v.h. conflict en de chronologische mislukkingen na ‘vertrouwen opbouwende maatregelen dan had hij geweten dat die ‘vertrouwen opbouwende maatregelen t.a.v. de Palestijnen verloren tijd & moeite zijn.

  De énige maatregel die “de Palestijnen” vertrouwen is het opdoeken van Israel en bouwen erop dat de EU hen hierbij helpt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.