Magere opkomst van Palestijnse demonstranten, al Fatah trekt aan de alarmbel

Het Palestijnse leiderschap in Gaza en in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) maakt zich ernstig zorgen om de magere opkomst van Palestijnse demonstranten de voorbije dagen en hoopt dat er vandaag zondag beterschap komt. Ongetwijfeld heeft het feit dat Israël de Palestijnse moslims weinig of geen strobreed in de weg heeft gelegd om de Tempelberg en hun Al Aqsa moskee te betreden, de wind uit de zeilen genomen van de luidkeels aangekondigde zogeheten ‘derde intifada’.

Plaatje hierboven: Bij gebrek aan vrijwillige betogers werpen de Palestijnen dan maar weer hun kinderen in de strijd die worden gebruikt als menselijk schild om het optreden van de Israëlische ordediensten enigszins af te remmen. Ook zijn dode of gewonde Palestijnse kids altijd prima merchandise voor de propaganda en genereren extra dollars en euros uit de zakken van de immer compassieuze westerse donoren die per definitie anti-Israël zijn.

Amper enkele honderden Palestijen daagden zaterdag op om deel te nemen aan gewelddadige protesten doorheen Judea & Samaria en in de oostelijke wijken van Jeruzalem, volgens het Israëlische leger, dat een substantiële vermindering is vergeleken met daags voordien toen enkele duizenden de straat optrokken om te betogen tegen Trump’s besluit om Jeruzalem als rechtmatige hoofdstad van Israël te erkennen.

Ook de westerse pers- en cameralui die in abnormaal grote getale is opgedaagd in Jeruzalem en elders in het Heilig Land, stond er gisteren bij voor spek & bonen en hoopt hardop dat er vandaag wat meer te beleven valt en dat aanzienlijk meer volk de straat opkomt zodat het allemaal wat ‘spannender’ wordt voor hen, wat ze daar dan ook mee mogen bedoelen.

‘Palestina’ tracht dit weekeinde het absolute middelpunt van al de grootste ellende op aarde te worden, maar voorlopig wil het maar niet lukken. Misschien is het leven in Israël dan nog niet zo slecht? Vandaar dat de heersende Palestijnse factie Al Fatah van de ‘gematigde’ Mahmoud Abbas, die al sinds 1993 de plak zwaait in de Israëlische gebieden die worden gecontroleerd door de Palestijnse Autoriteit, de Palestijnen heeft opgeroepen om vandaag massaal de straat op te komen en hun demonstraties vol te houden.

Uiteindelijk daagden gisteren zowat 600 Palestijnse demonstranten op die zich verzamelden op een 20-tal kritieke punten in de Palestijnse gebieden en wierpen ‘spontaan’ Molotov cocktails (brandbommen), stenen en halve rotsblokken naar de Israëlische soldaten. Andere betogers staken dan weer autobanden in brand en rolden ze naar de soldaten. Hun ‘vredevolle’ actviteiten werden op hun beurt beantwoord door het IDF met rubberkogels en traangasgranaten. Zes Palestijnse werden opgepakt en zes anderen raakten licht gewond, voegde de woordvoerder van het IDF eraan toe.

In de oostelijke wijken van Jeruzalem, waar veel Arabieren wonen, zei de Israëlische politie dat ten minste 13 Palestijnen werden gearresteerd omdat ze tijdens gevechten stenen en andere voorwerpen naar de soldaten hadden gegooid. De politie zei ook dat vier politeagenten zaterdagmiddag licht gewond raakten tijdens gevechten in de wijk Salah Ad Din in oostelijk Jeruzalem buiten de oude stad. De agenten werden allemaal overgebracht naar nabijgelegen ziekenhuizen voor behandeling.

In de Gazastrook kwamen ongeveer 450 Palestijnen bijeen en protesteerden op acht locaties langsheen het veiligheidshekken met Israël op zaterdag, zei het leger. Tijdens de gewelddadige demonstratie stak een Palestijn het hek over naar Israël. Hij werd gearresteerd door Israëlische troepen en opgenomen voor ondervraging, zei het leger. Ook daar gooiden demonstranten stenen naar troepen. Ze rolden tevens wat brandende autobanden naar het hek zelf.

3 gedachtes over “Magere opkomst van Palestijnse demonstranten, al Fatah trekt aan de alarmbel

 1. Wel een heel andere reactie van de Volkskrant die de indruk geeft dat we een oliecrisis kunnen verwachten. Veel aandacht wordt besteed aan Indonesië als grote vriend van Palestina en aan Libanon. Arnon lijkt van mening te zijn dat Trump zijn verstand kwijt geraakt is al schrijft hij het vriendelijker. Bij de internationale pers kan ik weinig bevestiging van die berichten krijgen of men maakt zich er niet druk over.

  Like

  1. Je moet niet teveel waarde hechten aan onze westerse pers. Ik merk het hier ook, vooral bij onze nationale omroep VRT NWS. Nu doen ze net of er zijn overal rellen uitgebroken in wat zij de bezette gebieden noemen. Maar wij weten allemaal dat daar elke week, jaar in jaar uit, na het vrijdaggebed de boel op stelten staat maar waar diezelfde VRT nooit over bericht. Nu dus wel omdat ze hopen wat zieltjes te winnen voor hun mediatieke kruistocht tegen Israël.

   Trouwens, hoe meer aandacht dat de pers eraan geeft hoe meer Palestijnen er opdagen als ze weten dat de camera’s op hen gericht zijn. Onze nieuwszender, die niet en van niemand kan verdragen dat er teveel postief wordt gesproken over Israël en daarom ook zelden iemand uitnodigt in de studio met kennis van zaken, zet alles op alles voor de Palestijnen. Daarbij vertoont ze in haar berichtgeving veel wishfull thinking. Wat niet is kan nog komen, hopen ze.

   Neem het van mij aan, veel erger dan dit wordt het niet. De as Saoedi-Arabië versus Iran en al wat daar direct rond draait, daar gaat het momenteel om. De VS steunen Israël en de Saoedi’s en de Russen steunen Iran en Syrië. De Koude Oorlog is nooit gestopt.

   Like

  2. Wat je kunt doen als jouw krant een steeds antisemitischer koers gaat varen, is het abonnement opzeggen, met vermelding van de reden. Ik heb dat gedaan na een 20-jarig abonnement op de Telegraaf. De ‘Palestijnenvriend’ Ralph Dekkers begon me zo de keel uit te hangen, dat ondanks allerlei boze mailtjes de Telegraaf hun ‘Midden-Oostenkenner’ in dienst bleef houden. Tsja, dan kan ik alleen nog maar afhaken.
   Het gaat overigens helemaal niet zo goed met de Telegraaf, zo zijn ze in 15 jaar tijd 200.000 abonnees kwijtgeraakt. het is zó erg dat ze een abonnement aanbieden voor slechts 15 euro per maand (normaal 32 euro).
   Wel sneu voor Leon de Winter en Nausica Marbe, die zijn (nog) pro-Israël. Maar ze kunnen altijd nog bij Elsevier aan de gang.

   Like

Reacties zijn gesloten.