VN-Mensenrechtenraad: geen tijd voor Rohingya moslims, wegens overvolle anti-Israël agenda

Een interventie door Hillel Neuer van 5 december 2017, de uitvoerend directeur van de ngo UN Watch, in de Raad voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, omtrent het dramatische lot van de Rohingya moslims die massaal worden vervolgd en afgeslacht in Myanmar. Hun lot wordt helaas door de internationale opinie en vooral door de OIC, de 56 lidstaten van de Islamitische groep, straal genegeerd.

Plaatje hierboven: Thaingkhali vluchtelingenkamp in Bangladesh, 20 oktober 2017. Rohingya moslimkinderen die over de grens van Myanmar naar Bangladesh zijn gevlucht, vallen onder en over elkaar in het aanschuiven om voedsel dat wordt verdeeld door een Turks hulpagentschap [beeldbron: AP/Dar Yasin]

De Verenigde Naties maken steeds ruim tijd vrij voor Israëlbashen en het goedkeuren van tientallen zinloze resoluties tegen Israël, zoals ook nu weer het geval is met Trumps erkenning van Jeruzalem als Israël’s rechtmatige hoofdstad. Mede hierdoor blijft geen tijd en interesse meer over om de echte problemen in de wereld aan te pakken, wat wellicht ook en erg bewust de bedoeling ervan is.

“Toen hij tegen hen zei: ‘Laat ons gaan en de slechteriken pakken’, begon de grootste slechterik zijn mes te slijpen.”
[oud Georgisch spreekwoord]

Van de 26 resoluties die thans voorliggen in de VN handelen er 20 over Israël en de Palestijnen en slechts één enkele over Myanmar. Ook andere grove mensenrechtenschenders zoals Saoedi-Arabië, Turkije, Venezuela, China, Rusland, Cuba, Pakistan of Zimbabwe ontspringen de dans. Israëlbashen lijkt eens te meer bijzonder handig te zijn om aldus de aandacht af te leiden van die vele andere meer dringende kwesties in de wereld, zoals thans het geval is omtrent de Rohingya moslims in Myanmar, het vroegere Birma, dat grenst aan Indië en Bangladesh.

Hillel Neuer legt de vinger op de zere wonde in de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties:

“Meneer de President,

Zeven decennia geleden, in de nasleep van de nazi-gruweldaden, verzamelden Eleanor Roosevelt, René Cassin en andere vooraanstaande personen zich hier in Genève om het principe van de menselijke waardigheid te bevestigen. Ze creëerden de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. “Overwegende,” zegt de preambule, “veronachtzaming en minachting voor de mensenrechten hebben geleid tot barbaarse daden die het geweten van de mensheid woedend hebben gemaakt.”

Meneer de President, we staan ​​aan de vooravond van een jaar met speciale evenementen hier bij de Verenigde Naties ter viering van de 70ste verjaardag van de goedkeuring van de Verklaring in 1948. Maar als we elkaar ontmoeten om dringend de wanhopige toestand van de Rohingya-moslims van Myanmar aan te pakken, die voor onze ogen barbaarse daden lijden die het geweten van de mensheid verontrusten, hoe kunnen we dit dan vieren?

Myanmar-troepen en lokale burgerwachten hebben wrede operaties uitgevoerd waardoor meer dan 600.000 Rohingya-moslims zijn gevlucht. Meneer de president, dit heet etnische zuivering. En de getuigenissen zijn schokkend. Overlevenden zagen regeringssoldaten baby’s steken, jongenshoofden afsnijden, meisjes verkrachten, granaten in huizen werpen, hele gezinnen doodbranden en tientallen ongewapende mannelijke dorpsbewoners afranselen en executeren.

Meneer de President, is Myanmar’s leider Aung San Su Kyi vergeten wat ze zei in Oslo, op 16 juni 2012, na ontvangst van de Nobelprijs voor de Vrede? Ik citeer: “Waar leed wordt genegeerd, zullen er de zaden van conflict zijn, omdat leed mensen vernederd en verbitterd en woedend achterlaat” Meneer de President, terwijl Myanmar wreedheden begaat in het volle zicht van de wereld, waarom hebben de Verenigde Naties dan gefaald om [de Rohingya] te beschermen?

Ten slotte vragen we: als Myanmar zijn Ronhingya-moslims doodt, verkracht en verdrijft, waarom heeft de OIC, de islamitische groep van naties met 56 lidstaten, zo weinig gedaan om hun lijdende broers en zussen te helpen? In het nieuws van vandaag horen we leiders van deze landen die dreigen met woede en geweld op straat omwille van het verplaatsen van een Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. Meneer de President, zijn menselijke wezens niet belangrijker dan symbolen?”

Een gedachte over “VN-Mensenrechtenraad: geen tijd voor Rohingya moslims, wegens overvolle anti-Israël agenda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.