Hartelijke relaties versterken de onverbrekelijke banden tussen Israël en Georgië

In The Times of Israel staat heden een leuk artikel omtrent de nauwe banden die nog steeds onderhouden worden tussen de Georgische Joden in Tbilisi en de uitgewekenen naar Israël, of naar Israël uitgewekenen die terug naar Georgië keerden. En dit temidden de duizenden Israëlische toeristen die graag naar Georgië komen om er te genieten van de typisch Georgische gastvrijheid en bezienswaardigheden.

Plaatje hierboven: De Grote Synagoge in de Georgische hoofdstad Tbilisi, gebouwd in rode baksteen door Joden uit Akhaltsikhe tussen 1904-1911.

Trump mania
Eergisteren reageerde het Georgisch ministerie van Buitenlandse Zaken eerder vrijblijvend op Trumps aankondiging om Jeruzalem te erkennen als de rechtmatige hoofdstad van Israël:

“Georgië steunt de inspanningen van de internationale gemeenschap die gericht zijn op de vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict, die moet worden bereikt door een overeenkomst op basis van dialoog. We hebben zorgvuldig gekeken naar de verklaring van de president van onze strategische partner, de Verenigde Staten van Amerika, met betrekking tot Jeruzalem. We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten, aangezien dit onderwerp internationaal wordt besproken, onder meer bij de Verenigde Naties.”

Georgische Joden
De Joodse gemeenschap in Georgië is relatief klein, met slechts enkele duizenden Joden die gebleven zijn terwijl tienduizenden van hen emigreerden naar Israël, Europa en de VS. In de voormalige sovjetrepubliek die in 1991 onafhankelijk werd, leven momenteel nog ca. 13.000 Joden maar dat was ooit anders.

De Georgische Joodse gemeenschap is een van de oudste Joodse gemeenschappen in de Diaspora, met de eerste Joden die naar Georgië immigreerden ten tijde van de Babylonische ballingschap, die dateert uit de 6de eeuw voor Chr., dus ruim 2.600 jaar geleden! Begin jaren 1970 begon de grote uittocht van de Georgische Joden, veelal richting Israël en vandaag wonen er ca. 120.000 Georgische Joden in Israël.

Ook in Antwerpen woont sinds begin jaren 1980 een belangrijke Georgische-Joodse gemeenschap en sinds begin jaren 1990 een grote groep Georgische christenen, verspreid over heel België, voornamelijk Antwerpen, Brussel en Luik. [*].

Georgië’s rijke erfgoed
Volgens Israël’s ministerie voor Toerisme bezoeken jaarlijks zowat 60.000 Israëliërs Georgië, en zowat 120.000 rugzaktoeristen (alleen al in 2017!), die graag op trekking gaan doorheen de prachtige natuurgebieden van het land, vormen een goede boost voor het locale toerisme sinds de Israëliërs gestopt zijn om naar Turkije te gaan omwille van de gekende veiligheidsrisico’s en zeker nu sinds Trump Jeruzalem erkende.

Nu gaan ze allen naar Georgië om er goedkope gegidste rondleidingen te krijgen in de bergen van Kazbegi, houden zomerse vakanties aan de Middellandse Zee in Batumi en bezoeken graag het gebied van Opper-Svaneti om er de beroemde eeuwenoude torens te bekijken die tussen de 9de en de 12de eeuw werden gebouwd en die sinds 1996 door UNESCO als erfgoed worden beschouwd.

Onder de Georgisch-Israëlische Joden is vooral het Chabad House in de Kote Afghazistraat erg populair, temidden van de vele wijnwinkels en souvenirwinkeltjes in het oude stadscentrum van Tbilisi, dat niet ver gelegen is van de Grote Synagoge. Aan een kant van de sjoel staat het King David kosjere restaurant, dat wordt opengehouden door leden van de synagoge en onder andere khinkali opdient, een typisch Georgisch gerecht met gekruide balletjes vlees (voor de Joden kosjer natuurlijk) in deeg gepakt en gekookt, naast nog zoveel andere Georgische delicatessen (uiteraard niet op de sjabat).

Onlangs werd een verbluffende 1500 jaar oude mozaïek ontdekt in een Georgische kerk uit de Byzantijnse periode in de Israëlische havenstad Ashdod, volgens een artikel van Daniel K. Eisenbud in The Jerusalem Post van enkele dagen geleden: “De goed bewaard gebleven overblijfselen van een 1500 jaar oude gekleurde mozaïekvloer uit een Georgische kerk of klooster werden opgegraven tijdens een opgraving in de kustplaats Ashdod, kondigde deze week de [Israëlische] Antiquiteiten Autoriteit aan”.

Volgens de informatie van de archeologen en conform historische bronnen, wordt aangenomen dat ook de Georgische koninklijke prins Peter de Iberiër (ca. 417-491), voor zijn dood in Ashdod-Yam heeft geleefd. De prins bouwde in Bethlehem het allereerste Georgische klooster en werd bisschop van Maiuma (of Maiumas), een havenstad uit de antieke tijd aan de kust nabij Gaza. Ook in Jeruzalem, in de wijk Nayot, bevindt zich een Georgisch klooster met name het Klooster van het Kruis, dat in de 11de eeuw werd gebouwd door koning Bagrat IV van Georgië (1027-1072).

Relaties Georgië-Israël
In het algemeen zijn de relaties tussen Georgië en Israël vrij hecht. Israël heeft een ambassade in de hoofdstad Tbilisi, sinds september 2016 geleid door Shabtai Tsur (°1951 in Vani  in Georgië) en heeft Georgië een ambassade in Tel Aviv geleid door Paata Kalandadze (°1960, Tbilisi, Georgië).

De goede relaties met Israël gaan reeds terug naar de eerste ambtstermijn van premier Benjamin Netanyahu, die tijdens zijn bezoek aan Georgië in september 1998 door oud-president Edouard Shevardnadze tot ereburger werd benoemd van Tbilisi. In juni 2013, heette premier Netanjahoe de toenmalige Georgische premier en miljardair Bidzina Ivanishvili bijzonder hartelijk welkom tijdens diens bezoek aan Jeruzalem en noemde hem een “ware vriend van Israël.”

Meer recent, in juli 2017, bezocht een belangrijke Georgische delegatie voor enkele dagen Israël. De delegatie werd geleid door de Georgische premier Giorgi Kvirikashvili, in het gezelschap van de Georgische minister van Buitenlandse Zaken Mikheil Janelidze en de adviseur voor BuZa aan de premier Tedo Japaridze. Op maandag 24 juli 2017 werden zij ontvangen door premier Netanyahu.

Nadien werd het gezelschap ontvangen door president Ruben Rivlin en ook brachten zij een bezoek aan het Holocaust monument van Yad Vashem waar zij een boom plantten in de herdenkingstuin van het museum.

De volgende dag werd de delegatie ontvangen door Israël’s vice-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Hotovely, zelf een dochter van Georgische ouders die in de jaren 1970 naar Israël emigreerden, en door andere vooraanstaande leden van de Georgische gemeenschap in Israël in het King David Hotel in Jeruzalem, voor een speciaal evenement ter ere van deze gemeenschap met hun eregasten.

[*] Opmerking: Brabosh is sinds 1999 gehuwd in Tbilisi met een christen Georgische vrouw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.