Trump’s Jeruzalem erkenning is kwestie van gezond verstand en bevordert de vrede

Tijdens een speciale zitting in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties over de erkenning door de VS van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, zei de Amerikaanse ambassadeur aan de VN Nikki Haley dat dit Amerikaanse besluit de kans op een vredesovereenkomst tussen Israël en de Palestijnen verbetert.

Plaatje hierboven: New York, 8 december 2017. Israël’s afgevaardigde aan de VN Danny Danon samen met de Amerikaanse afgevaardigde aan de Verenigde Naties, Nikki Haley [beeldbron: tweet van Danny Danon]

“We moeten erkennen dat het vooruitzicht op vrede erop vooruit is gegaan, en niet teruggedraaid”, verklaarde Haley vrijdag tijdens de vergadering omtrent president Donald Trump’s besluit tijdens een bijeenkomst op het hoofdkantoor van de VN in New York City. De verklaring bevestigt, zei ze, dat “alle partijen eerlijk tegenover elkaar zijn” terwijl “al bijna 70 jaar Jeruzalem de hoofdstad is van de staat Israël”, ongeacht de Amerikaanse erkenning. Ze zei dat de erkenning zuiver gebaseerd was op “gezond verstand”.

Maar dit gebaar, voegde Haley eraan toe, betekent niet dat Amerika een standpunt heeft ingenomen omtrent de “lijnen of grenzen” van om het even waar de uiteindelijke soevereiniteit in Jeruzalem zal reiken, waarover “Israël en de Palestijnen nog steeds over moeten onderhandelen tijdens vredesonderhandelingen,” zei ze. Haley herhaalde ook de oproep van Trump voor het handhaven van het status-quo op de heilige plaatsen van Jeruzalem.

Haley sprak ook over de gehechtheid van het Joodse volk aan Jeruzalem “gedurende 3000 jaar van ballingschap”, waarbij Joden “geduldig” werden genoemd. In haar toespraak, viel Haley ook het feit aan dat Israël bij de Verenigde Naties er telkens apart werd uitgelicht en zei dat de wereldorganisatie “veel meer schade heeft toegebracht aan de vooruitzichten op vrede, eerder dan deze te bevorderen.”

De speciale sessie van vrijdag werd gehouden nadat wereldleiders zeiden dat de stap om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël, de vredesvooruitzichten in het Midden-Oosten zou verstoren. De gezanten voor Rusland en China spraken hun “ernstige bezorgdheid” uit over  dit Amerikaanse gebaar van erkenning, waardoor dit hun visie op een tweestatenoplossing, waarin Israël en een Palestijnse staat allebei hun hoofdsteden in Jeruzalem hebben, zou bedreigen.

De Chinese ambassadeur zei dat de Israëlisch-Palestijns kwestie een “centrale rol speelt bij de inspanningen om vrede te bereiken in het hele Midden-Oosten.” Blijkbaar denkt China, net zoals veel andere naïeve of slecht geïnformeerde westerse politici dat, eens het Palestijns-Israëlisch conflict opgelost wordt, overal de wapens zullen zwijgen en dat eeuwige vrede zal neerdalen over het gehele Midden-Oosten.

De vertegenwoordiger van Italië, die zei dat zijn land een van de initiatiefnemers was van de spoedvergadering over Jeruzalem, zei dat Rome zich blijft inzetten voor neutraliteit in Jeruzalem tot de status ervan wordt overeengekomen door Israëli’s en Palestijnen in vredesbesprekingen.

Het is precies die vermeende neutraliteit in Jeruzalem die door de Palestijnen voortdurend wordt geschonden, door ondermeer systematisch uit te roepen dat de Joden geen enkele band zouden hebben met Jeruzalem. Zij worden daarin bovendien gesteund door die andere VN-organisatie met name UNESCO. Overigens zijn die vredesbesprekingen intussen al 70 jaar aan de gang, en niets dat er op wijst dat er spoedig beweging in komt en ze waarschijnlijk nog eens 70 jaar zullen aanslepen.

De Israëlische ambassadeur aan de VN, Danny Danon, zou vrijdagmiddag de zitting toespreken. Hij tweette een foto van zichzelf en Haley kort voor de sessie (plaatje bovenaan). Hij zei dat hij “alle landen zou oproepen om *dit* jaar bij ons te komen in Jeruzalem, de hoofdstad van de staat Israël.”


Bronnen:

♦ naar een artikel van 8 december 2017 op de website van Jewish Telegraphic Agency (JTA)