Man met Palestijnse vlag slaat ruiten in van Joods kosjer restaurant in Amsterdam

Op vrijdagochtend nadat de Amerikaanse president Donald Trump de dag voordien Jeruzalem als hoofdstad van Israël had uitgeroepen, arriveerde een in een Palestijnse vlag gewikkelde moslim in het Israëlische kosjerrestaurant Carmel in Amsterdam en sloeg het raam kapot, berichtten de Israëlische media. Zoals elkeen kan weten, lopen Jodenhaat en Israëlhaat naadloos in elkaar over en dat was gisteren eens te meer het geval.

De 29-jarige man liep naar het restaurant en schreeuwde “Allahu Akbar!” waarna hij enkele seconden later met een knuppel het raam aan de voorzijde van het restaurant kapotsloeg, terwijl de politie in de buurt stond en niet tussenbeide kwam. Vervolgens drong hij toen het restaurant binnen, dat op dat ogenblik verlaten was en kwam naar buiten met een Israëlische vlag met de bedoeling om ze te vernietigen. Op dat moment kwam de politie dan toch tussenbeide en arresteerde hem.

De man had zijn eigen kleine “Kristalnachtje”gehouden en de politie stond er (weer eens) met de handen diep in de zakken bij & keek er naar…. Carmel-eigenaar Sami Baron vertelde aan Channel 2 TV: “Voor Jeruzalem kan het me niet schelen of ze nog meer vensters breken.” Op de vraag of hij bang was voor meer aanslagen, antwoordde Baron: “Ik groeide op in Beersjeba, mij maak je niet bang.”

Reinier van Dantzig, een leider van de Democraten 66 (D66), een radicale linkse partij in Nederland, reageerde als volgt: “Verschrikkelijk dat dit is gebeurd! Dus je ziet dat de ondoordachte uitspraken van de leider van de vrije wereld directe consequenties hebben. Laat het duidelijk zijn dat er geen plaats is voor intolerantie in Amsterdam!”

Hoezo, “ondoordachte uitspraken”? Ja zeker, maar dan wel van Reinier van Dantzig zelves. Blijkbaar is het ook hem ontgaan dat de huidige Republikeinse president Trump simpelweg een besluit heeft ondertekend dat reeds in 1995 door de regering van de Democraat Bill Clinton was genomen maar waartegen toen weinig of niet werd geprotesteerd, precies omdat dit decreet van de Democraten kwam.

Misschien ook even herinneren aan het feit dat ook de Democratische president Barack Obama in de aanloop van de verkiezingen in 2008 verklaarde dat hij Jeruzalem zou erkennen en de ambassade naar de hoofdstad zou verhuizen (Obama in juni 2008: “Jerusalem will remain the capital of Israel, and it must remain undivided.” Hoewel hij zijn belofte meteen weer zal intrekken vanaf het moment dat hij verkozen was.