Palestijnse relschoppers nemen de straten in net zoals elke andere vrijdag van de maand

Duizenden Palestijnen protesteerden vrijdag in een “Dag van Woede” in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever), de Gazastrook en in oostelijke wijken van Jeruzalem tegen de erkenning door de Amerikaanse president Donald Trump van de Oude Stad als de hoofdstad van Israël.

Plaatje hierboven: Donderdag, 7 december 2017. Palestijnse relschoppers in Judea & Samaria vertonen hun ‘kunsten’ voor de massaal opgekomen westerse pers [beeldbron: The Algemeiner/Reuters]

Ook in de rest van de Arabische en islamitische wereld gingen duizenden demonstranten op vrijdag de straat op, de heilige dag van de moslims, om hun haat jegens Israël te ventileren, onder het mom van gefingeerde solidariteit met de Palestijnen, en tevens hun verontwaardiging te uiten omtrent het Amerikaanse besluit.

Eerder, op donderdag had de Salafistische factie van de Palestijnse terreurgroep, de Volksverzet Comitées (PRC), vanuit Gaza een 3-tal raketten afgevuurd naar Israël, in de richting van de Regionale Raden van Hof Ashkelon en Sha’ar HaNegev, maar zonder doden of gewonden als gevolg noch materiële schade. Echter, een derde raket sloeg in op het wegdek in Sderot en beschadigde daarbij verscheidene voertuigen. De raketaanval werd donderdagavond beantwoord door het IDF dat twee terreurposten van Hamas bestookte. Daar is het (voorlopig) wel bij gebleven.

Nadat in de Al Aqsa moskee op de Tempelberg het vrijdaggebed eindigde en de amokmakers hun batterijen waren opgelaad door de preken van hun imams, vervuld van Israëlhaat en Amerikanenhaat, trokken de ‘gelovigen’ naar de ommuurde Oude Stadspoorten en riepen: “Jeruzalem is van ons!” en “Jeruzalem is onze hoofdstad’ en “We hebben geen lege woorden nodig, we hebben stenen en Kalashnikovs nodig.”

Er brak wat handgemeen uit er waren wat lichte schermutselingen tussen demonstranten en de Israëlische politie maar over het algemeen gesproken was het haast een ‘gewone’ vrijdag zoals elke andere vrijdag van het jaar, wanneer Palestijnen traditioneel na het vrijdaggebed de straat op gaan en soldaten en burgers bekogelen met stenen. Tegen vrijdagmiddag was de georchestreerde ‘spontane’ volkswoede reeds erg bekoeld.

Ook nu waren de Palestijnse ordediensten van de PA, die normaal in hun eigen gebieden de orde moeten handhaven over hun eigen volk, in geen mijlen ver te bespeuren. Wie wel massaal aanwezig was, was de op bloed beluste westerse pers die hoopte getuige te zijn van een massale Palestijnse opstand en er werd zelfs even gewag gemaakt van een ‘derde intifada’, maar dat Palestijnse sprookje is gisteren niet uitgekomen en zal er wellicht ook niet komen.

Op zijn Facebook-pagina drong de Coördinator van Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) majoor-generaal Yoav Mordechai er bij de Palestijnen in het Arabisch op aan om de extremisten niet in de kaart te spelen. Hij verzekerde hen dat de status van de heilige plaatsen in de stad, inclusief de Tempelberg, die bij moslims bekend is als de Al-Haram Al-Sharif, niet is veranderd en hij zei:

“Geinteresseerde extremisten willen de straat vergallen met leugens en verdraaide info omdat dit een religieuze oorlog is. Uiteindelijk zal een gewelddadige realiteit alleen het Palestijnse publiek schaden. Ik verzoek u dringend om de extremisten de kerstvakantie niet te laten vernietigen, met de vele toeristen die op weg zijn naar u en de rust te bewaren dewelke een significante positieve bloei kan brengen die anders zal stranden en zelfs verloren kan gaan. Israël bewaakt deze [heilige] sites en verleent hen [de toeristen] de toegang. Iedereen die iets anders zegt, is een leugenaar.”

In de late namiddag en vooral ’s avonds, laaiden de protesten weer op en waren deze keer wat feller. Amokmakers staken autobanden in brand en gooiden Molotovcocktails (brandbommen) naar de ordehandhavers. Tegen vier uur in de namiddag berichtte het Rode Kruis  (aka de Rode Halve Maan) dat er twee Palestijnen waren omgekomen en 254 gewond, waarvan de meerderheid, zo’n 178 personen, gewond raakten door het inademen van traangas. Zowat 52 Palestijnen werden gewond door rubberen kogels en 11 hadden schotwonden toen ze met scherp werden beschoten.

martelaren

De twee Palestijnen die werden gedood waren de 30-jarige Mahmoud al-Masri en de 54-jarige Maher Atalla. Een derde Palestijn werd in het hospitaal opgenomen en verkeert in kritieke toestand nadat hij een kogel in het hoofd kreeg. De woordvoerder van het IDF bevestigde de twee doden en zei hierover: ”Tijdens de rellen vuurden IDF-soldaten selectief op twee belangrijke aanstichters en werden treffers bevestigd.”

Maar in het algemeen hielden de Israëlische ordediensten alles goed in de hand en beheersten het toneel nagenoeg volkomen. Palestijnse moslims mochten vrijelijk de Tempelberg betreden en er waren ook geen leeftijdsbeperkingen ingesteld zoals eerder wel het geval is geweest. Er kwam wat duw- en trekwerk aan te pas met de Israëlische politiediensten, maar het bleef bij gebrul van scheldwoorden en verbaal kabaal. Benieuwd wat het weekeinde zal brengen.