In april erkende Rusland ‘West-Jeruzalem’ als Israël’s hoofdstad – waar was de volkswoede toen?

Gisteren heeft president Donald Trump Jeruzalem erkend als Israël’s rechtmatige hoofdstad. De verontwaardiging in de moslim- en de arabische wereld, op de voet gevolgd door Europa, kent duidelijk geen grenzen meer. Maar wie herinnert zich nog dat Rusland amper negen maanden geleden net hetzelfde deed? Niemand, geen westerse pers die het noteerde en dus was er ook geen verontwaardiging. Raar maar waar!

Op donderdag 6 april 2017, geheel nverwacht, nooit gezien en in een opmerkelijk gebaar, verklaarde Moskou dat het West-Jeruzalem beschouwt als zijnde Israël’s hoofdstad, waarmee Rusland het eerste land ter wereld werd om een dergelijke erkenning van een deel van de stad als legitiem te erkennen.

“Wij herbevestigen onze verplichting aan de door de VN goedgekeurde beginselen voor een Palestijns-Israëlische regeling, die de status van Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat omvat. Tegelijkertijd moeten we stellen dat we in dit verband West-Jeruzalem beschouwen als de hoofdstad van Israël,” zei het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou in een verklaring.

De verrassende aankondiging van Rusland kwam toen de Amerikaanse president Donald Trump te kennen gaf dat hij overwoog om de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen. Het is onduidelijk wat de aanleiding was voor de beslissing van Moskou en of andere landen in zijn invloedssfeer dit voorbeeld zullen volgen. Ambtenaren in Jeruzalem, klaarblijkelijk verrast door de verklaring, weigerden commentaar te geven op die aankondiging. “We bestuderen de zaak,” zei Emmanuel Nahshon, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op dit moment is het onduidelijk of de Israëlische regering de erkenning van West-Jeruzalem als hoofdstad zou verwelkomen, aangezien Israël de hele stad als haar eeuwige verenigde hoofdstad claimt. Alleen het westerse deel ervan erkennen lijkt de aanspraken van Israël op het oostelijke deel, inclusief de oude stad, te ontkennen, dat het in 1967 vastlegde en vervolgens annexeerde. Bovendien las Russische verklaring dat Moskou expliciet “Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat” beschouwt.

Toegegeven, West-Jeruzalem is Jeruzalem niet. Tenandere, de benaming ‘West-Jeruzalem’, dat binnen de Groene Lijn ligt, was maar een kort leven beschoren, met name tussen 1948 en 1967 toen het feitelijke Jeruzalem werd veroverd door de Jordaanse legers en de Joden 19 jaar lang hun heilige plaatsen niet meer mochten bezoeken. Over Apartheid gesproken dus… de Joden hebben er veel nare ervaringen mee.

In feite was ‘West-Jeruzalem’ niets anders dan een buitenwijk gelegen ten westen van de hoofdstad, die pas tegen het einde van de 19de eeuw werd aangelegd toen de Oude Stad buiten haar voegen begon te barsten. Sir Moses Montefiore was de eerste die omstreeks 1860 op braakliggend terrein bouwwerken opstartte.

Overigens zal de Amerikaanse ambassade die thans in Tel Aviv staat en die volgens Trump naar Jeruzalem mag verhuizen, eveneens gebouwd worden in het voormalige ‘West-Jeruzalem’ binnen de Groene Lijn. Met dat feit zouden in principe noch de Europeanen, noch de Arabieren een probleem van mogen maken.


Bronnen:

♦ naar een artikel van Raphael Ahren “In curious first, Russia recognizes West Jerusalem as Israel’s capital” van 6 april 2017 in The Times of Israel.