Als The Donald straks Jeruzalem erkent voert hij enkel een besluit uit van 1995

Wanneer de Amerikaanse president Donald Trump (aka The Donald) straks Jeruzalem eventueel (eerst zien en dan geloven) zal erkennen als de hoofdstad van de Joodse staat Israël en tegelijk aanstalten zal maken om de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen, voert hij in feite een beslissing uit die reeds in 1995 door het Amerikaans Congres was genomen, bekend als de Jerusalem Embassy Act van 23 oktober 1995.

Na de herovering van Jeruzalem in juni 1967 op de Arabieren, dat sinds 1948 19 jaar lang illegaal bezet en geannexeerd was door Jordanië, zal Israël snel Jeruzalem herenigen, de grenzen van haar hoofdstad hertekenen en de stad verder renoveren en uitbreiden zowel in westelijke als in oostelijke richting van de Oude Stad.

Op 30 juli 1980 stemde de Knesset de Jeruzalem Wet goed waardoor Jeruzalem werd uitgeroepen als eengemaakte ondeelbare hoofdstad van Israël: “Jerusalem, complete and united, is the capital of Israel“. Echter, de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties veroordeelde met Resolutie 478 deze Israëlische verklaring en trok prompt al haar ambassades terug uit Jeruzalem. Hoewel, onder meer Bolivië en Paraguay hun ambassades behielden in Mevaseret Zion, een buitenwijk gelegen op ongeveer 10 km ten westen van het centrum.

In de Verenigde Staten werden nochtans ernstige pogingen ondernomen om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël. Op 23 oktober 1995, keurde het Amerikaans Congres de Jerusalem Embassy Act goed, die stelde dat “Jerusalem should be recognized as the capital of the State of Israel; and the United States Embassy in Israel should be established in Jerusalem no later than May 31, 1999.

Echter sinds 1995 wordt de uitvoering van die wet elke zes maanden steeds opgeschoven in de tijd met telkens eenzelfde commentaar met name dat “[the] Administration remains committed to beginning the process of moving our embassy to Jerusalem“. De uitvoering van die wet is er nooit gekomen omwille van het weerwerk van de presidenten Bill Clinton en George Bush en een Congres dat niet de nodige fondsen wil vrijmaken voor de verhuis van de ambassade. Ook Obama bleef die hete aardappel netjes voor zich uitschuiven, net zoals al zijn voorgangers dat sinds 1995 hadden gedaan.

Hoewel president Barack Obama in de aanloop van de verkiezingen in 2008 verklaarde dat hij Jeruzalem zou erkennen en de ambassade naar de hoofdstad zou verhuizen (Obama in juni 2008: “Jerusalem will remain the capital of Israel, and it must remain undivided”), weigerde hij vanaf januari 2009 – toen hij de facto president van de VS was geworden – acht jaar lang systematisch de Jerusalem Embassy Act te ondertekenen die hem elke zes maanden opnieuw werd voorgelegd.

Geen enkele president in de geschiedenis van Amerika heeft de Joodse staat zo gediscrediteerd en stiefmoederlijk behandeld als Barack Obama. Toen Israël nieuwe Joodse huizen bouwde in haar hoofdstad Jeruzalem eiste Obama dat Israël ‘geen nederzettingen’ mocht bouwen. Na het door Israël eenzijdig handhaven van een tien maanden durende bouwstop (nov. 2009/sep. 2010) zonder dat dit de Palestijnen weer naar de onderhandelingstafel bracht, eiste hij van Israël dat die bouwstop voor onbepaalde tijd zou verlengd worden (tot er een vredesakkoord met de Palestijnen zou zijn).

Video: Obama – The Anti-Israel President

3 gedachtes over “Als The Donald straks Jeruzalem erkent voert hij enkel een besluit uit van 1995

 1. Als president Trump dit wel doorzet vind ik het wel significant. Ja, het is het uitvoeren van een besluit uit 1995. Maar het geeft een duidelijk signaal af aan de rest van de wereld. Ook richting de Pally’s die niet door te blijven dreinen en dreigen met geweld hun zin kunnen afdwingen.

  Het betekent ook dat de EU de keus gaat krijgen of ze verder afgeleiden in het Eurabia en hun significatie verder gaan verliezen of dat ze zich weten te herpakken en het juk van de arabische chantage ook van zich afwerpen. Ik hoop het laatste maar ik vrees het eerste….

  Geliked door 2 people

 2. De wereld steigert in ongeloof en “de Donald” gaat iedereen opnieuw verbazen door gewoon te doen wat juist is…….en ze kunnen er helemaal niets aan doen behalve huffen & puffen en “waarschuwen”.

  Geliked door 1 persoon

 3. Het zou een verademing zijn als er nu eens een president is die dit waarmaakt. Maar, ik denk dat hij wel gevaar loopt met deze beslissing. Een besluit, Zacharia 12 komt uit!

  Like

Reacties zijn gesloten.