En plots is voor de wereld de Groene Lijn doorheen Jeruzalem helemaal verdwenen

Plaatje hierboven: Jeruzalem, met achteraan de Knesset (het Israëlische parlement). Links vooraan de menorah, symbool van de Joodse staat en het Jodendom an sich. Alles keurig gebouwd binnen de Groene Lijn, in het zogeheten ‘West-Jeruzalem’, dat kort bestond tussen 1948 en 1967. In feite was ‘West-Jeruzalem’ niets anders dan een buitenwijk gelegen ten westen van de hoofdstad, die omstreeks 1860 door Sir Moses Montefiore op braakliggend terrein werd aangelegd.

Telkens wanneer Israël nieuwe huizen of appartementen bouwt in de delen van Jeruzalem die in 1967 zijn bevrijd [Oost-Jeruzalem], steigert de wereld over hoe Israël weer eens bouwt in “bezet gebied”. Wat er ook gebeurt in “pre-1967 Jeruzalem” [West-Jeruzalem] is okee – echter het probleem, zo wordt ons toch verteld, is alleen omdat Israël bouwt in buurten die Jordanië illegaal bezet behield voor maar liefst 19 jaar.

Maar plotseling, wanneer de VS klaar is om aan te kondigen dat haar ambassade van Tel Aviv verhuist naar dat deel van Jeruzalem dat onder Israëlische soevereiniteit staat sinds 1948 [West-Jeruzalem], verdwijnt die Groene Lijn op mysterieuze wijze.

Opeens worden directe activiteiten aan de westkant, van de denkbeeldige lijn waar niemand om geeft, erg belangrijk. In commentaren op de achtergrond over waarom het verplaatsen van de ambassade als een groot probleem wordt beschouwd, noemen schrijvers voor de Guardian en AFP de groene lijn niet één keer.

Ian Black in The Guardian (een ‘expert’ in Midden-Oosten kwesties aan de LSE) schrijft botweg: “Erkenning  [van Jeruzalem] botst met de Palestijnse eisen dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad moet zijn van een toekomstige onafhankelijke Palestijnse staat.” Ik wou dat het gebeurde, maar dat zal het niet. Dat is een Arabisch leugenachtig gesprekspunt maar geen feit.

Het persagentschap AFP voegt zijn eigen leugens toe aan die achtergrond commentaren. Er staat rotzooi zoals: “Als de VS Jeruzalem eenzijdig verklaren als de hoofdstad van Israël, zou het gezien worden als een kwestie die moest worden overgelaten aan onderhandelingen en die breken met de internationale consensus.” Niemand heeft ooit gesuggereerd dat “pre-1967 Jeruzalem” [West-Jeruzalem] open staat voor onderhandelingen. Behalve nu, schrijft EoZ in “Suddenly, the Green Line has disappeared in Jerusalem” van 5 december 2017.

De Groene Lijn van april 1949, aka pre-1967 lijn

2 gedachtes over “En plots is voor de wereld de Groene Lijn doorheen Jeruzalem helemaal verdwenen

 1. Het zorgvuldig opgebouwde linkse L.L verhaal over Palestijnse rechten (zonder plichten) in hun toekomstige staat, door “Palestijnen” gedefinieerd als Israel, begint uit elkaar te vallen.

  Ja, als je de hoekstenen & steunpilaren eruit haalt dan dondert het gebouw ineen en dat is precies wat er nu begint te gebeuren. Het is allemaal nog een beetje wankel in een poging te redden wat er te redden valt, maar uiteindelijk gaat het gebeuren…..de leugens komen uit de kast!

  Er is nog ‘mondeling afgrijnzen door Arabische leiders maar verder blijft het vrij rustig. Natuurlijk gaan we obsessieve & georganiseerde demonstraties zien, maar dat kennen we nu al.

  Ook die “Palestijnse eisen” die botsen met de erkenning van de eeuwenoude Joodse hoofdstad Jeruzalem, zullen geherdefinieerd worden.

  “De Palestijnen” hebben helemaal niets te eisen.

  Like

 2. Ieder natie zal zich vertillen aan Jeruzalem en gewond worden zegen president Trump wat je ook van hem zegt hij heeft wel de moed om Jeruzalem te erkennen als capital of Israël
  Het grote eindspel is begonnen God is trouw Laten we ons hoofd wenden naar Jezus onze Leidsman
  Shalom

  Like

Reacties zijn gesloten.