Palestijnen lobbyen om Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israël’s hoofdstad te dwarsen

De Palestijnse Autoriteit (PA) Minister van Buitenlandse Zaken Riyad al-Maliki riep zondag de leiders van de Arabische Liga en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking op om een ​​spoedvergadering bijeen te roepen over de mogelijke erkenning door president Donald Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israël deze week.

Trump heeft een deadline van 4 december om te beslissen of hij de laatste vrijstelling wil ondertekenen, waarbij hij de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem uitstelt. Trump zal naar verluidt een aankondiging doen op 6 december met betrekking tot de erkenning door de VS van Jeruzalem.

“Maliki riep op tot het houden van bijeenkomsten van de Arabische Liga en Organisatie van Islamitische Samenwerking op het niveau van permanente vertegenwoordigers om de dreigende gevaren van Jeruzalem en de heilige plaatsen te bespreken,” berichtte het officiële PA-persbureau Wafa.

Volgens het Palestijnse nieuwscentrum pleegde Maliki op zondag noodtelefoontjes uit met de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Ahmad Aboul Gheit en de secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), Yousef Al-Othaimeen. Gheit verklaarde afgelopen weekend dat de erkenning door de VS van Jeruzalem “het extremisme zou aanwakkeren” en de Palestijnen “tot geweld zou aanzetten”. Jordanië en Egypte gaven beide soortgelijke waarschuwingen.

Zowel de Palestijnse terreurgroep Hamas die al tien jaar lang de Gazastrook controleert alsook de Palestijnse Autoriteit in Judea & Samaria, uitten dreigementen ten aanzien van de potentiële Amerikaanse erkenning van Jeruzalem. Hamas riep afgelopen zaterdag op om “de intifada van Jeruzalem te vernieuwen” om aldus de verandering in het Amerikaanse beleid te voorkomen.

PA-president Mahmoud Abbas’s adviseur, Mahmoud Habash, zei dat de Amerikaanse erkenning van de Israëlische hoofdstad de “volledige vernietiging van het vredesproces” zou veroorzaken en voegde eraan toe dat “de wereld een prijs zal betalen”.


Bronnen:

♦ naar een artikel “Palestinians call for emergency meeting of Arab League over Jerusalem recognition” van 4 december 2017 op de site van JNS (Jewish News Service).