Israël werkt samen met Saoedi-Arabië in de strijd tegen de terreur

Israël werkt rechtstreeks samen met Saoedi-Arabië en andere soennitische staten om het terrorisme te bestrijden, volgens de directeur van de CIA Mike Pompeo (Rep.) evenals de voormalige CIA directeur en minister van Defensie onder Barack Obama  Leon Panetta (Dem.), berichtte gisteren Jewish News Service (JNS).

Mike Pompeo zei op zaterdag op het Reagan National Defense Forum (RNDF) in California:

“We hebben gezien hoe ze met de Israëliërs samenwerken om het terrorisme in het hele Midden-Oosten terug te dringen, in de mate dat we die relaties kunnen blijven ontwikkelen en met hen kunnen samenwerken – de Golfstaten en het grotere Midden-Oosten zullen waarschijnlijk veiliger worden.”

Eveneens op hetzelfde forum maande Leon Panetta de soennitische Arabische staten aan om een militaire coaltitie te vormen samen met Israël, de Verenigde Staten en Turkije:

“De VS kunnen het niet alleen, de Saoedi’s kunnen het natuurlijk niet alleen, de andere landen kunnen het ook niet alleen. Maar samen in een soort coalitie van landen – van Arabische landen die samenwerken met de VS, samenwerken met Israël, samenwerken met Turkije, kunnen zij bouwen aan een sterke coalitie die kan werken – eerlijk gezegd denk ik dat met een gezamenlijk militair hoofdkwartier zij de terroristen in die gebieden kunnen aanpakken en in principe kunnen samenwerken om te trachten stabiliteit te creëren waar dat in deze landen nodig is.”

Eind november onthulde de Israëlische minister van Energie, Yuval Steinitz, dat Israël heimelijk contacten onderhoudt met Saoedi-Arabië met betrekking tot Iran en andere gebieden van gemeenschappelijk belang, waarmee voor het eerst in het openbaar officiëel gewag werd gemaakt van de zich ontwikkelende banden van de Joodse staat met Riyad. “We hebben banden die inderdaad gedeeltelijk verborgen zijn in veel islamitische en Arabische landen”, vertelde Steinitz aan Army Radio.

Saoedische toenadering
Overigens waren er eerder al signalen van de verbeterde betrekkingen tussen Riyad en Jeruzalem. Zo steunde Israël op dinsdag 14 november 2017 voor de allereerste keer ooit, een resolutie van de Verenigde Naties die werd ingediend door Saoedi-Arabië. De resolutie, voorgesteld door het Comité van de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHRC), veroordeelde de Syrische regering voor schendingen van de mensenrechten.

Eerder verklaarde de Saoedische prins Al-Waleed bin Talal op 7 oktober 2016: “De Palestijnen moeten een einde maken aan hun bezetting van het historische Joodse land in Judea en Samaria.” De Saoedi’s citeerden gretig uitspraken van de gerenommeerde Egyptische geleerde en romanschrijver Youssef Ziedan, die het religieus belang belang van de islamitische site op de Tempelberg in Jeruzalem minimaliseerde, dit tot grote woede van de Palestijnen.

Zoals bekend nemen de Palestijnen graag een loopje met de historische feiten en zitten nooit om een leugen verlegen. Zo zou volgens de Palestijnen Jeruzalem de op twee na heiligste stad van de islam zijn, waar de Al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel zich bevinden en waar in de Koran naar die moskee zou verwezen worden. Ziedan noemde dit klinkklare onzin en zei: “De Al-Aqsa-moskee [in Jeruzalem] bestond destijds niet, en de stad werd niet Al-Quds genoemd. Ze heette Aelia [Capitolina] en bezat geen moskeeën.”

Riyad ergert zich regelmatig aan de Palestijnen, aan de Palestijnse ondersteuning van het Iraanse atoomprogramma en aan de samenwerking tussen Palestijnse groeperingen en de door Iran gesteunde Libanese terreurorganisatie Hezbollah. Als de zaken zich zo verder in deze richting blijven ontwikkelen, zou de dag kunnen aanbreken waarop de leidende machten binnen de Arabische wereld een Palestijnse staat nog meer zullen afwijzen dan Israël dit doet.