Israël bestookt ‘Iraanse’ militaire basis met raketten nabij Damaskus in Syrië

Israël heeft een aantal surface-to-surface raketten gelanceerd op een militaire installatie buiten de Syrische hoofdstad Damascus, meldt de Syrische staatstelevisie. Pro-Assad nieuwsuitgevers zeiden dat het doelwit van de aanval een Iraanse militaire basis was nabij de stad Al-Kiswa, zo’n 13 kilometer ten zuiden van Damascus. De aanval veroorzaakte schade, maar twee van de Israëlische raketten werden onderschept. Tot dusverre heeft Israël geen commentaar gegeven op de aanval.

Vorige maand waren er beweringen dat Iran een permanente militaire basis in de regio aan het bouwen was. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat hij Iran niet zou toestaan ​​om enige militaire aanwezigheid in Syrië te vestigen. De Britse monitoringgroep het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) meldde eerder op zaterdagochtend explosies in de buurt van Damascus, waarvan werd beweerd dat deze werden veroorzaakt door een vermoedelijke Israëlische raketaanval.

Israël heeft eerder wapensites nestookt om te voorkomen dat wapens worden overgedragen aan de Libanese bondgenoot Hezbollah uit Syrië. Wapenkonvooien in het bijzonder zijn een doelwit voor de Israëlische luchtmacht (IAF). Vorige maand zei Israels stafchef, luitenant-generaal Gadi Eisenkot: “Onze eis is dat Iran en zijn milities zich terugtrekken uit Syrië. We hebben openlijk gezegd, en ook stil en in het geheim, dat we de Iraanse consolidatie in Syrië niet zullen accepteren.”

Na de aanval gaf premier Binyamin Netanyahu de volgende verklaring vrij waarin hij aandrong opdat ‘u, in de beleidsgemeenschap, besluitvormers in de hoofdsteden van Europa en in Capitol Hill van de gelegenheid, die werd gecreëerd door de Amerikaanse president Donald Trump, zou profiteren om “de grote tekortkomingen in het akkoord van 2015 te verhelpen” tussen de internationale gemeenschap en Iran over het nucleaire ontwikkelingsprogramma van de Islamitische Republiek.

In een videoboodschap aan het Saban Forum omtrent het Midden-Oostenbeleid aan het Brookings Instituut te Washington, DC, zei premier Netanyahu:

“Mijn vrienden, op een dag zal het Iraanse regime vallen. Iraanse moeders en vaders zullen zich op straat verheugen. Israël zal als eerste in de rij staan ​​om de relaties te herstellen en ons geweldige partnerschap herop te bouwen. Om een ​​aantal redenen blijven we hoopvol, maar daarvoor moeten we de uitdagingen aangaan als we de kansen grijpen. We zullen beiden doen.”

En hij voegde eraan toe:

“Laat me het beleid van Israël herhalen: we zullen niet toestaan ​​dat een regime dat bezweert de Joodse staat te zullen vernietigen, in staat zou worden gesteld om kernwapens te verwerven. We zullen niet toestaan ​​dat dat regime zich militair in het land verschanst, zoals het probeert, met het uitdrukkelijke doel onze staat uit te roeien.”


Bronnen:

♦ naar een bericht “Israel targets ‘Iranian’ military base in Syria” op de site van The Jewish Chronicle (JC) van 3 december 2017

♦ naar een artikel “After reported Israeli strike, PMO issues video of Netanyahu warning to Iran” van 2 december 2017 in The Times of Israel