Amerikaanse erkenning Jeruzalem als Israël’s hoofdstad? Much ado about nothing

Het Palestijnse-Arabische spel van het gebruiken van bedreigingen om hun politieke doelen te bereiken is in volle gang. Lid van het uitvoerend comité van de Palestijnse bevrijdingsorganisatie (PLO) Hanan Ashrawi waarschuwde zaterdag tegen de VS dat overwoog zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Ashrawi, tevens hoofd van de afdeling Informatie en Cultuur, zei:

“Zo’n stap zou de hele regio destabiliseren, het vredesproces vernietigen, de VS van zijn rol in de regio diskwalificeren en een nieuwe golf van extremisme genereren. Ik hoop dat niemand zo’n stap zet. Dit zou een uiterst onverantwoordelijk en gevaarlijk manoeuvre zijn. Het is erg gevaarlijk en zou het [conflict] transformeren in een religieuze kwestie”.

Tal van Palestijnse functionarissen zeggen hetzelfde. Mahmoud Habash, adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, zei in de aanwezigheid van Abbas: “De wereld zal de prijs betalen” als de VS de ambassade verplaatst want ook dat is nog niet helemaal zeker. Zou het erkennen van ‘Oost’-Jeruzalem (Jeruzalem dus) als hoofdstad van ‘Palestina’ hetzelfde doen?

Grappig hoe dezelfde Palestijnse functionarissen dat kunnen eisen, hoewel niemand in Israël lijkt te zeggen dat dit een religieuze oorlog zou ontketenen, of dat er angst zou ontstaan ​​als een dergelijke stap werd gezet. Omdat Joden nu eenmaal niet irrationeel handelen. Ze dreigen niet met geweld. Israëliërs grijpen niet routinematig naar terreur en zinloos bloedvergieten zoals de Palestijnen dat telkens doen.

Bovendien zou de Amerikaanse ambassade verplaatst worden naar een deel van Jeruzalem dat zich binnen de Groene Lijn bevindt, aka de pre-1967 lijn of in wezen de staakt-het-vuren-lijn van april 1949. Niks ‘Oost’-Jeruzalem dus, maar eerder het pre-1967 ‘West’-Jeruzalem. Er is dus geen kwestie van schending van internationaal recht, geen religieus probleem, geen kwestie van het vredesproces te ondermijnen en geen kwestie van het stoppen van de VS van het bemiddelen van vrede. Alle kwesties die ter sprake komen, hebben niets met de werkelijkheid te maken. Het zijn naakte bedreigingen, puur en eenvoudig.

Wat Ashrawi en Habash en andere Palestijnse functionarissen in feite zeggen, is exact hetzelfde dat de Arabieren aan het Westen in de loop der jaren hebben verteld:

“Kijk, wij Arabieren zijn irrationele, gewelddadige mensen. Als je iets doet om ons van streek te maken, kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden omdat we eerlijk gezegd geestelijk onstabiel zijn. Daarom is het uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat er niets gebeurt dat ons van streek kan maken. Doe niet alsof er een rationele basis is voor onze dreiging om de halve wereld in brand te steken als je iets doet dat we niet leuk vinden. Er is er geen. Behandel ons alsof we ernstige psychische problemen hebben, alsof we geen vrije wil of rationele gedachte hebben. Ons geweld is vanwege je daden. En trouwens, je moet soevereiniteit verlenen aan deze groep geestelijk onstabiele, gewelddadige mensen. Want wie weet wat we u kunnen aandoen als u dat niet doet?”

De manier om te reageren op bedreigingen is niet om hen de das om te doen. De manier om mensen te dwingen zich als volwassenen te gedragen, is door hen te dwingen verantwoordelijkheid op te nemen voor hun eigen acties. Elk geweld is de schuld van de mensen die het geweld plegen en degenen die hen aanzetten tot geweld. Het is een les die het Westen moeilijk kan slikken, maar het is de enige manier om de bedreigingen van morgen te stoppen.

door EoZ


Bronnen:

♦ naar een artikel van de Amerikaans Joodse blogger EoZ van 3 december 2017 op de site EoZ