Verzoeningsakkoord Fatah en Hamas virtueel dood en begraven

Gazaanse Palestijnen verzamelden afgelopen zondag om te demonstrereren om PA-president aan te manen de sancties op te heffen die de PA al in augustus aan Hamas heeft opgelegd en  ook vandaag maandag zullen Gazaanse jongeren op straat komen om te betogen tegen Abbas. Er werden gisteren zelfs portretten van Abbas verbrand (zie plaatje hierboven). Over Israël en de vermeende blokkade van Gaza werd met geen woord gesproken.

De sancties waarnaar ze verwijzen zijn die van de Palestijnse Autoriteit om brandstof, elektriciteit, gezondheidszorg en milieukwesties zoals afvalwaterzuivering te beperken. Ondanks het verzoeningsakkoord tussen Hamas en de PA in oktober jongtsleden heeft de PA nog niet de sancties opgeheven die het Gaza in de loop van het jaar had opgelegd.

Om een ​​of andere reden zijn er geen demonstraties in Amsterdam, Brussel of Antwerpen tegen de Palestijnen omdat ze andere Palestijnen beschadigen. Om de eenvoudige reden dat westerlingen in werkelijkheid geen lor geven om het welzijn van de Palestijnen. Dat is maar façade. Hun doelwit is Israël, net zoals dat van de Palestijnen. En als er geen duidelijke aanwijzingen zijn dat Israël betrokken is, wordt om het even welk incident straal genegeerd. Raar maar waar.

Dr. Ido Zelkovitz, een expert in de relaties tussen Fatah en Hamas verbonden aan de Universiteit van Haifa en het Yezreel Valley College, sprak zondag over de schijnbare ineenstorting van de Hamas-Fatah verzoeningsovereenkomst. Dr. Zelkovitz vertelde Arutz Sheva dat het te vroeg was om naar zijn mening te zeggen of de overeenkomst inderdaad is ingestort.

“Er zijn een aantal meningsverschillen die niet kunnen worden opgelost,” merkte Dr. Zelkovitz op. “Het belangrijkste geschil gaat over de Palestijnse wapens. Fatah wil een geschoolde militaire macht zien voor interne politiezorg, terwijl Hamas het wapen van terreur of het wapen van verzet vasthoudt zoals het heet en niet wil dat iemand hen ontwapent. De belangrijkste troef die Hamas helpt bij het handhaven van haar heerschappij in de Gazastrook is de militaire vleugel, en elke keer dat dit probleem zich voordoet, maakt Hamas duidelijk dat het zijn wapens niet aan een andere partij zal overhandigen, en wanneer een impasse begint, beginnen de wederzijdse beschuldigingen.”

Een ander obstakel op de weg naar verzoening, zo merkte hij op, is de eis van Hamas om te worden geïntegreerd in de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), de koepelorganisatie die de verschillende Palestijnse Arabische organisaties omvat. De PA vreest dat “door Hamas een houvast te geven in de PLO, het de controle over dit lichaam van binnenuit kan overnemen en Hamas verbergt niet dat dit de bedoeling is”, zei Dr. Zelkovitz.

“Abbas en de PA zijn niet bereid om ze dit te geven. Ze herinneren zich de verklaringen van Hamas tegen de PLO en het diplomatieke proces met Israël, dus dit is een zeer ernstig geschil dat heel moeilijk op te lossen is,” vervolgde hij, eraan toevoegend dat de Egyptenaren niet zullen ophouden druk uit te oefenen op Hamas en Fatah in het licht van hun belangen bij het bereiken van een compromis.

“Ik ga ervan uit dat de Egyptenaren aan beide zijden druk blijven uitoefenen om een ​​compromis te bereiken, dus ondanks het uitwisselen van verbale klappen zijn we nog niet aan het einde van het proces. Hoewel er geen liefde is, zal de dialoog worden voortgezet. Egypte wil rust en stabiliteit in Gaza en om daar een ​​humanitaire crisis te voorkomen. Het wil ook de banden verbreken tussen Hamas en militante salafistische organisaties op het Sinaï-schiereiland, banden die de militaire vleugel van Hamas voeden. Ik zie de Egyptenaren dit nog niet opgeven in het licht van hun eigen belangen in dit proces.”