Ex-Beatle Ringo Starr zal in juni 2018 twee concerten geven in Tel Aviv

Tweeënvijftig jaar nadat een gepland concert in Israël van The Beatles in 1966 uit de boot viel, gaat de gekende grapjas en drummer van de Fab Four uiteindelijk zijn debuut maken in de Joodse staat. Op 23 en 24 juni 2018 zal de 77-jarige Ringo Starr met zijn All Stars Band, optreden in de Menorah Mivtahim Arena in Tel Aviv.

In 1965 zouden The Beatles inreisvisa geweigerd zijn door de toenmalige Israëlische regering bij monde van Yaakov Schneider van het Israëlisch Ministerie voor Opvoeding. Een hardnekkig gerucht deed toen de ronde dat dit zogenaamd uit schrik was dat hun muziek een slechte invloed zou hebben op de Israëlische jeugd. Een zoveelste boosaardige fabel, zo bleek.

Hiermee zal Ringo Starr de tweede – en helaas laatste – voormalige Beatle zijn om op te treden in Israël, nadat Paul McCartney de spits afbeet met een monumentale show in Park Hayarkon in 2008. In september 2008 gaf de toen 66-jarige ex-Beatle Paul McCartney zijn allereerste optreden in Israël. “All we need is peace in the region and a two-state solution,” vertelde McCartney in september 2008 in Bethlehem aan journalisten en toeristen. “I am bringing a message of peace and I think that’s what the region needs. It’s my own small way I can bring my message,” voegde hij er toen filosofisch aan toe.

De oude bandleden van Ringo, John Lennon en George Harrison, zullen helaas de trip naar Israël niet meer kunnen maken. John werd op 8 december 1980 op 40-jarige leeftijd voor zijn woning doodgeschoten door Mark David Chapman en George stierf op 29 november 2001 op 58-jarige leeftijd in Los Angeles aan de gevolgen kanker (keel en longen).

Tijdens de hoogdagen van The Beatles waren aanzienlijk veel ongefundeerde speculaties dat Ringo Starr – geboren als Richard Starkey op 7 juli 1940 – Joods zou zijn geweest. Toen de Fab Four op 8 september 1964 toekwamen in Montreal, lazen ze in locale pers dat antisemieten doodsbedreigingen hadden geuit tegen Ringo. “Some people decided to make an example of me as an English Jew, one of the few times I was really worried,” vertelde Starr. “The one major fault is, I’m not Jewish.” Een zoveelste kwakkel zo bleek.

De manager van The Beatles, Brian Epstein (1934-1967), door Paul McCartney ook wel “de vijfde Beatle” genoemd, was van Joodse origine en ook de eerste vrouw van Paul McCartney, Linda Eastman, (1941-1998) werd geboren uit Amerikaanse Joodse ouders. Paul huwde in 1969 met Linda met wie hij in 1971 tijdens de post-Beatle periode de succesvolle band Wings zal oprichten. Zij kregen samen drie kinderen waarvan de bekendste, Stella McCartney, een bekende mode ontwerpster werd.

Yasser Arafat is Ringo Starr?

Later zorgde de treffende gelijkenis van Ringo Starr met aartsterroristenleider Yasser Arafat voor de nodige hilariteit onder pro-Israël bloggers (plaatje hierboven).

Starr staat vooral bekend om het uitdragen van de boodschap van eenheid die de Beatles een paar jaar hielpen smeden en voor het opsteken van het vredesteken op verzoek. Maar wanneer hij binnen enkele maanden opnieuw achter de drumkit in Tel Aviv plaatsneemt, bestaat er geen twijfel over dat de Beatlemania even zal terugkeren, al was het maar voor twee nachten.

Het lobbywerk van Roger Waters, tot 1983 zanger en bassist van de legendarische Pink Floyd en een notoir boegbeeld van de antisemitische boycot-Israël beweging BDS, bedoeld om artiesten te ontmoedigen en zelfs af te schrikken om op te treden in Israël, heeft blijkbaar weinig effect gehad bij oud Beatles drummer Ringo Starr (zie hier, hier en hier).