Palestijnen woedend na Saoedisch bagatelliseren van de betekenis van Jeruzalem

Voorstanders van de Palestijnse zaak hebben altijd geprobeerd om de positie van Jeruzalem en van de Tempelberg in de islam te verhogen en daardoor Israël´s soevereiniteit in deze stad als belediging van hun religie voor te stellen. Maar enkele jaren geleden heeft de gerenommeerde Egyptische geleerde en romanschrijver Youssef Ziedan in een serie tv-interviews verklaard dat Jeruzalem geen religieuze betekenis voor moslims zou hebben.

Tegenwoordig is het gebruikelijk om te horen dat Jeruzalem de op twee na heiligste stad van de islam zou zijn, waar de “Al-Aqsa-moskee” zich bevindt, waarnaar in de koran verwezen wordt. Ziedan zei dat dit onzin zou zijn: “De Al-Aqsa-moskee [in Jeruzalem] bestond destijds niet, en de stad werd niet Al-Quds genoemd. Ze heette Aelia en bezat geen moskeeën.”

Hij is bij lange na niet de enige die zo denkt. In werkelijkheid hebben steeds meer Saoedi´s in de sociale media een hashtag gebruikt, die vertaald “Riyad is belangrijker dan Jeruzalem” betekent. Dit is een bewuste kleinering van de betekenis van Jeruzalem vanuit religieus en nationalistisch oogpunt, die komt op een moment dat de betrekkingen van het olierijke Saoedische koninkrijk met Israël steeds verder ontdooien.

De Saoedi´s zijn in toenemende mate gefrustreerd door hetgeen zij als Palestijnse koppigheid en verraad beschouwen. Daan de Palestijnse afwijzing van de Saoedische inspanningen om het Israëlisch-Arabisch conflict tot een tevredenstellend einde te brengen, hebben veel mensen in Riyad zich geërgerd, evenals aan de Palestijnse ondersteuning aan het Iraanse atoomprogramma en de samenwerking tussen Palestijnse groeperingen en de Libanese vertegenwoordigster van Iran, de Hezbollah.

Net zoals Israël beschouwt Saoedi-Arabië Iran als existentiële bedreiging. Door het afstand nemen van Saoedi-Arabië zouden de Palestijnen de ondersteuning van de hoogste machten in de Arabische wereld kunnen kwijtraken. En desondanks zien we dat ze in hun hart hard blijven. In een tegenreactie op bovengenoemde Saoedische hashtag zijn Palestijnen er in de sociale media mee begonnen een hashtag te gebruiken, die vertaald luidt: “Jeruzalem is belangrijker dan de [Saoedische] koning”.

Als de zaken zich verder in deze richting blijven ontwikkelen, zou de dag kunnen aanbreken waarop de leidende machten van de Arabische wereld een Palestijnse staat nog meer zullen afwijzen dan Israël dit doet.

door NAI Redaktion


bron-logoIn een vertaling uit het Duits door E.J. Bron van een artikel “Palästinenser wütend nach Saudi-Arabiens Herunterspielung der Bedeutung Jerusalems” op Israel Heute van 29 november 2017.