Saoedische kroonprins: Iran’s Khamenei is de ‘nieuwe Hitler in het Midden-Oosten’

In een ongewoon harde veroordeling van Iran zei de kroonprins van Saoedi-Arabië dat de hoogste leider van het land, Ayatollah Ali Khamenei (plaatje vhierboven), de ‘nieuwe Hitler van het Midden-Oosten’ is en moet worden tegengehouden. Mohammed bin Salman zei dit in een interview met Thomas Friedman van The New York Times dat vrijdag werd gepubliceerd, berichtte JTA op vrijdag 24 november.

De Saoedische kroonprins bin Salman zei:

“Wij hebben van Europa geleerd dat verzoening niet werkt. Wij willen niet dat de nieuwe Hitler in Iran herhaalt wat er in Europa in het Midden-Oosten is gebeurd. Schrijf niet dat we de islam ‘opnieuw interpreteren’ – we ‘herstellen’ de islam tot zijn oorsprong – en onze grootste hulpmiddelen zijn de praktijken van de profeet en [het dagelijkse leven in] Saoedi-Arabië vóór 1979.”

Bin Salman verwees naar het jaar 1979 toen de Grote Moskee in Mekka werd overgenomen door Saoedische puriteinse extremisten die het Saoedische heersende gezin als corrupt bestempelden en het jaar dat de Islamitische Revolutie uitbrak in Iran.

Met de Europese ‘verzoening’ te vernoemen, verwees de kroonprins naar de mislukte missie van de Britse premier Neville Chamberlain, aka Europa en het Verraad van München van 29 september 1938, toen Chamberlain om een oorlog af te wenden, Tsjecho-Slowakije weggaf aan Adolf Hitler. Chamberlain had gekozen voor “Land voor Vrede” maar verkeek zich op Hitler die zich nooit aan een akkoord heeft gehouden. Elf maanden later, 1 september 1939, viel Duitsland Polen binnen en op 10 mei 1940 overrompelden de nazi’s in een nooit geziene Blitzkrieg bijna heel Europa.

De Islamitische Republiek Iran, die sjiitisch is, is lange tijd een rivaal geweest van het soennitische koninkrijk Saoedi-Arabië. Maar het conflict tussen de twee regionale machten escaleerde na de ineenstorting van de dictatuur van Saddam Hussein in Irak in 2003 en de omwentelingen die verschillende Arabische regimes in 2011 ten val brachten.

Los daar van, dreigde de bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde op donderdag dat een toekomstige oorlog in de regio zal resulteren in de vernietiging van Israël. “Het is een bewezen claim dat we vandaag zeggen dat elke nieuwe oorlog zal leiden tot de uitroeiing van het Zionistische regime,” vertelde generaal Mohammad Ali Jafari tegenover Iraanse journalisten in Teheran volgens semi-officiële media.

Bin Salman, die 28 is, is verantwoordelijk voor een opschudding binnen de heersende klasse van Saoedi-Arabië, waarvan hij zegt dat die gemaakt is om corruptie te bestrijden en hervormingen in te voeren die de impact van religieuze extremisten op de Saoedische samenleving zouden verzwakken, waar vrouwen voor de wet niet gelijk zijn aan mannen. Zijn regering arresteerde tientallen Saoedische prinsen en zakenmensen op beschuldiging van corruptie en wierp hen in een geïmproviseerde, vergulde gevangenis – het Riyadh Ritz-Carlton – totdat ze erin toestemden hun onterecht verkregen winsten in te leveren.