Hamas en Fatah beschuldigen elkaar van het ondermijnen van eenheidsakkoord

Aan het sprookje van “Palestijnse eenheid” lijkt stilaan een einde te komen, voor wie er ooit in geloofd heeft. Het water tussen aartsrivalen Al Fatah (Oost-Palestina) en Hamas (West-Palestina) is blijkbaar nog steeds te diep. Op dinsdag 28 november hebben de [Izz ad-Din] al-Qassam Brigades, de gewapende militie van Hamas, de eis van de Palestijnse Autoriteit om te ontwapenen als onderdeel van het Fatah/Hamas verzoeningsakkoord, openlijk verworpen. “Ons wapen… is het symbool van de overwinning en de hoofdlijn van ons discours met de bezetter en zal gericht blijven naar de roofzuchtige Zionistische entiteit,” zei de groep in een bericht op haar Facebookpagina.

Op het plaatje bovenaan: de kersverse leider Yahya Sinwar (links), sinds februari 2017 de grote chef van Hamas en rechts Ismail Haniyeh die sinds 6 mei 2017 de nieuwe chef is van het Politburo van Hamas [beeldbron: Abed Rahim Khatib/Flash/Arutz Sheva].

Mushir al-Masri, een van de leiders van Hamas, zei dat het wapen van het verzet “een heilig nationaal wapen is dat niet mag worden geschaad en het reële verlangen om het te beschadigen is een ingebeelde droom.” Masri beschuldigde senior Fatah-leden van krachtige taal te gebruiken in een poging om de verzoeningsinspanningen te dwarsbomen en de toezeggingen die Fatah onder de recente overeenkomst met Hamas heeft gedaan, te ontduiken.

Hamas en Fatah, vanouds rivalen en al meer dan 10 jaren met elkaar in de clinch, hebben op 12 oktober 2017 een verzoeningsovereenkomst ondertekend waarin staat dat de PA de volledige controle over Gaza moet krijgen tegen 1 december. Vertegenwoordigers van de Palestijnse Arabische facties, waaronder Hamas en Fatah, ontmoetten elkaar vorige week in Caïro om de implementatie te bespreken. van de overeenkomst die vorige maand werd ondertekend.

De gesprekken eindigden in een overeenkomst om tegen het einde van 2018 nieuwe verkiezingen te houden. Als ze al worden gehouden, zijn de nieuwe verkiezingen de eerste in de PA in meer dan een decennium. Echter, later sprak Hamas zijn teleurstelling uit over de laatste ronde gesprekken, waarbij Fatah ervan werd beschuldigd zich terug te trekken uit de toezeggingen op vorige topconferenties.

Op maandag 27 november, herhaalde Khalil al-Hayya, een belangrijke terroristenleider van Hamas, dat “Hamas niet zal ontwapenen als onderdeel van de verzoeningsovereenkomst met Fatah”. Khalil al-Hayya is lid van het Politburo en parlementslid van Hamas en sinds het februari van dit jaar vice-premier in Gaza onder de nieuwe leider van Hamas Yahya Sinwar.

Vice-premier al-Hayya zei dat de groep “haar activiteiten in Judea en Samaria nog zal uitbreiden” en ook “de wapens van het verzet zijn een rode lijn die onbespreekbaar is. Deze wapens zullen naar de Westelijke Jordaanoever worden overgebracht om tegen de bezetting te vechten. Het is ons recht om weerstand te bieden aan de bezetting totdat ze wordt beëindigd,” benadrukte al-Hayya.