EU tegen Israël: stop neerhalen van door ons gefinancierde illegale Palestijnse structuren

De Europese Unie heeft Israël opgeroepen om de afbraak van Palestijnse structuren op de Westelijke Jordaanoever te stoppen nadat de IDF opdracht had gegeven tegen drie Palestijnse herdersgemeenschappen. “De EU-missies in Jeruzalem en Ramallah betreuren de aanhoudende dreiging van sloop en inbeslagname van Palestijnse structuren op de bezette Westelijke Jordaanoever”, zei het in een verklaring die in het weekend werd uitgegeven.

Israël tracht al enkele jaren een einde te maken aan de illegale bouwactiviteiten door de Europese Unie of door de Unie gefinancierde projecten in het C-gebied, dat conform de ondertekende Oslo Akkoorden onder controle valt van Israël. Aldus wil het locale Arabieren helpen om langzaam het land te bezetten dat niet eens van hen is.

De Europese Unie tracht tegen de wil en de veiligheidsbelangen van Israël in, op illegale wijze feiten aan de grond te creëren in het C-gebied van Israël, omdat de EU dit gebied de facto reeds beschouwd als zijnde het grondgebied van de toekomstige staat Palestina. Officiële vredesonderhandelingen met Israël zouden dan nog enkel een formaliteit zijn en Israël compleet voor schut zetten.

De EU ging in het bijzonder in op een nieuw IDF-middel om illegaal gebouwde Palestijnse dorpen te evacueren, dat ze aanpasten aan een maatregel die was geïnitieerd om buitenposten van kolonisten te helpen vernietigen. Het werd deze maand voor het eerst gebruikt tegen drie Palestijnse herdersdorpen, waaronder Ein al-Hilweh en Umm Jamaal in de Jordaanvallei. Vorige week werd een vergelijkbare order uitgevaardigd tegen de gemeenschap van Jabal al-Baba, net buiten de nederzetting Ma’aleh Adumim, naast Jeruzalem.

Alle drie de dorpen hebben beroep aangetekend bij de burgeradministratie en als dat niet lukt, zijn ze van plan zich tot het Hoog Gerechtshof te wenden. De linkse groep B’Tselem zei dat het ging om het lot van 414 mensen die in deze drie gemeenschappen wonen. “De staat heeft een nieuw mechanisme gevonden dat hoopt dat het in staat zal zijn dergelijke procedures te omzeilen en de uitzetting van inwoners te versnellen,” zeideze NGO..

De EU sprak zich ook uit tegen het verklaarde voornemen van de staat om zo’n 20 structuren in het illegale Palestijnse dorp Sussiya in de zuidelijke heuvels van Hebron te slopen. “Als de winter aanbreekt, zal een dreigende sloop [in Sussiya] tot 100 mensen in de kou zetten waarvan de helft van hen kinderen. Twee Europese, door donoren gefinancierde scholen in Wadi, naar het voorbeeld van Seeq en Al-Muntar, worden momenteel bedreigd door vernietiging en inbeslagname,” zei de EU.

Rechtse politici zitten midden in een langdurige campagne om de burgeradministratie onder druk te zetten om het probleem van de illegale bouw van Palestijnen en Bedoeïnen in Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) aan te pakken. De EU, de Verenigde Naties en linkse groepen hebben betoogd dat de civiele administratie slechts een zeer klein aantal vergunningen afgeeft voor de Palestijnse bouw, waardoor er weinig andere optie overblijft dan voor Palestijnen om illegale bouw na te streven.

door Tovah Lazaroff


Bronnen: naar een artikel in The Jerusalem Post van 27 november 2017

3 gedachtes over “EU tegen Israël: stop neerhalen van door ons gefinancierde illegale Palestijnse structuren

 1. Waar halen die Israeli’s de moed vandaan om de door ons gefinancierde & gebouwde structuren neer te halen.

  Nee, in Europa gaat dit héél anders!
  Daar mogen mensen overal illegale strukturen neerplanten.

  Zie de immigranten hoe hard die aan het werk zijn om overal nieuwe illegale huizen te bouwen, gefinancierd door hun regeringen uit Syrie & Irak, Afghanistan & Lybia.

  Like

  1. Die fixatie van de EU (met België op kop) voor Israël loopt stilaan de spuigaten uit. Ondanks dat ze weten hoe de vork in de steel zit, blijven ze openlijk de terreurgroepen sponsoren. Als ze nu nog niet door hebben waar een grootdeel van hun financiële bijdragen aan worden besteed, zijn het idioten. En idiotie in de politiek is misdadig of leidt tot misdaden. Zie maar naar Gaza.

   Like

Reacties zijn gesloten.