Nederlands-Turkse politieke partij DENK wakkert antisemitisme aan

De fractie van Denk is begonnen aan een veldtocht tegen ‘de Israëlische lobby’. Fractievoorzitter Tunahan Kuzu (2de van links op het plaatje) stelde recent tijdens begrotingsbesprekingen dat Israël (‘een autoritaire schurkenstaat’) via het CIDI desinformatie zou verspreiden in Nederland. Hij beschuldigde het CIDI er bovendien van dat het erop uit is om de definitie van antisemitisme zó op te rekken dat kritiek op Israël automatisch antisemitisch zou zijn.

Het is echter Kuzu zelf die desinformatie verspreidt. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël handelt compleet onafhankelijk van de Israëlische en de Nederlandse overheid. Het ontvangt donaties van Nederlandse particulieren. Bovendien is de zogeheten ‘werkdefinitie antisemitisme’ waar Kuzu over klaagt, juist bedoeld om het onderscheid tussen legitieme kritiek op Israël en antisemitisme duidelijk te maken.

Het Europees Parlement heeft de lidstaten afgelopen zomer opgeroepen de ‘werkdefinitie antisemitisme’ over te nemen om antisemitische haatmisdrijven beter te kunnen bestrijden. Kuzu heeft duidelijk zijn huiswerk niet goed gedaan. De werkdefinitie is een hulpmiddel en een richtlijn voor justitie, politie, burgers, politici en zelfs voor critici van Israël. Het is in ieders belang dat het onderscheid tussen kritiek op Israël en antisemitisme duidelijk wordt. Zo hoef je je als criticus van Israël geen zorgen te maken over beschuldigingen van antisemitisme. Het zou logisch zijn als ook Denk zou pleiten voor het toepassen van deze werkdefinitie.

Denk kan nog veel leren over het verschil tussen antisemitisme en kritiek op Israël. Keer op keer krijgt de partij het voor elkaar om de verdenking van antisemitisme op zich te laden. Zo werden Marokkaans-Nederlandse PvdA’ers afgelopen januari achter de schermen voor Joden ‘uitgescholden’ door Denk-aanhangers. Dit vanwege hun vermeende gebrek aan loyaliteit aan de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. In september sprak Kamerlid Selçuk Öztürk tijdens een debat over ‘de lange arm van Israël en de Joden’ die de Tweede Kamer zou proberen te beïnvloeden.

Alsof dat niet genoeg was, verspreidde Denk via sociale media een afbeelding die duidelijk inspeelt op anti-Joodse vooroordelen. Op de afbeelding is een man met keppel te zien die in de schaduw van de politieke achterkamertjes duistere zaken bespreekt:

Het CIDI heeft deze zaken stuk voor stuk aangekaart. Denk blijkt echter keer op keer niet bereid zich te distantiëren van deze antisemitische tendensen. Onder het mom van ‘kritiek op Israël’ bestendigt de partij het eeuwenoude, antisemitische beeld van de achterbakse, manipulatieve en invloedrijke Jood.

De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, vooral in ons parlement. Echter, deze vrijheid brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee. Denk gaat hier onverantwoord mee om. In plaats van racisme écht te bestrijden, houdt Denk juist schadelijke vooroordelen in stand. Vooroordelen waartegen ontelbaar veel Nederlanders al decennia strijden.

De partij stelt in haar programma een halt toe te willen roepen aan de ‘groeiende tendensen van xenofobie, homofobie, islamofobie, moslimhaat, afrofobie, antisemitisme en racisme’. Denk zou er goed aan doen zich te houden aan het eigen partijprogramma. Een goede eerste stap lijkt mij het afzweren van alle tendensen van antisemitisme in de eigen partij.

door Hannah Luden


Bronnen: een artikel van Hannah Luden, directeur van CIDI.nl in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad van 23 november 2017

3 gedachtes over “Nederlands-Turkse politieke partij DENK wakkert antisemitisme aan

 1. Helaas telt de NL politiek een aantal rariteiten. DENK is er een van als lange arm van Erdochan in de NL politiek.

  Een andere is de Partij voor de Dieren die haar diervriendelijkheid verpakt in een virulente haat tegen het zogn. ritueel slachten. (We kennen geen ritueel slachten: we dansen niet eerst rondom een koe of zoiets, het Joodse slachten is de erfectie van het pijnloos slachten BTW.)

  Daarnaast hebben we jarenlang een Hamas-aanhanger in het palement gehad (Harry van Bommel) en het zieke gedrag van de linkse partijen met het wegkijken bij Palestijns en Islamitische terreur.

  DENK is een slechte ontwikkeling: ze maken het politiek gedreven antisemitisme salon fahrig door misbruik te maken van de NLers die op sommige dingen nog echt achtergesteld zijn maar zoals gebruikelijk de schuld bij de Westerse Wereld of Denken leggen en daarmee wijzend naar Israel. Eigen verantwoordelijkheid is een zwaar iets wat maar niet wil landen bij een deel Nederlanders van orientale afkomst. Anderen die wel hun verantwoording nemen, doen zijn vaak zeer succesvol.

  Like

  1. Avics, U bent de PLO/Hamas/UNWRA vertegenwoordiger in de nieuwe regering vergeten te benoemen, de Minister van BZ en vice Premier Sigrid Kaag.

   Like

 2. DENK Antisemitisch? Hoe kom je erop?

  Maar ze hebben begrepen dat je door anti Semitische laster en “anti Zionistische” leugens veel leden kunt winnen.

  Hele carrieres zijn opgebouwd met deze tactiek.

  De “Palestijnen” heeft dit echter niet veel geholpen.

  Like

Reacties zijn gesloten.