Stinkende demonstranten in Jeruzalem – laat ze stinken [Moshe-Mordechai]

Joodse humor in het Duitsland van 1933. Een Jood vertelt de ambtenaar: ik wil mijn naam veranderen. Wel, zeg de ambtenaar, dat is mogelijk maar niet gemakkelijk. Maar ik wil het echt. U moet zeer ernstige redenen hebben – anders zal dit niet gebeuren. Ik heb een reden – een vreselijke naam. Oké, vertel eens, wat is uw naam? Adolf Schtinkfuss (stinkvoet)! O, ik begrijp het, zegt de ambtenaar; en wat wilt u dat uw nieuwe naam wordt? Moritz Schtinkfuss.

Deze grap kwam me voor de geest toen ik vanavond in Jeruzalem de bus nam. De stank was ondraaglijk. Ik probeerde uit te zoeken wat dit zou kunnen zijn. Heeft iemand overgegeven? Had iemand stoelgang verloren? Het rook meer naar zweetvoeten, maar ze waren allemaal op twee meter afstand van mijn neus (ik ben 1m95 en ik stond recht in een volgepakte bus). Wat zou dit kunnen zijn? Ik wilde niemand in verlegenheid brengen, maar mijn nieuwsgierigheid kreeg de overhand. Wat is deze geur, vroeg ik voorzichtig.

Iedereen begon het me uit te leggen, in de ‘vraag het mij niet’ -stijl. Er waren demonstraties geweest en de politie had een waterkanon met stinkend water gebruikt. De bus had een golf over zich gekregen en ook de passagiers aan de bushalte. Dat was vijf uur geleden, maar de geur was er nog steeds. Later hoorde ik dat de overijverige politie veel mensen had ondergespoten die helemaal niet thuishoorden op de demonstratie.

Eén persoon had overgegeven van de geur die in de straat hing. Maar in mijn bus was het wat draaglijker. O, suggereerde ik, dit is net de geur van heel fijne Franse kaas. Het is niet zo erg als we denken dat we zojuist een aantal prachtige Franse culinaire parfums hebben genoten. Sommige mensen lachten. Enkel de buschauffeur gaf aan dat hij al hoofdpijn had gekregen van het hele verhaal.

In Jeruzalem weten ze nog niet hoe het vroeger was in Amsterdam, 40 jaar geleden. Drie (gelegaliseerde) demonstraties per dag. Het verkeer liep de hele dag lang helemaal vast, elke dag opnieuw. Wil je ergens komen, neem dan het openbaar vervoer of de fiets. Het maakt deel uit van de democratie. Vrijheid van meningsuiting, een vrije pers, vrijheid van congregatie, demonstratie. Ja, het stoort, maar dat is ook het hele opzet ervan. Zonder dat heb je een dictatuur en dat stoort pas écht.

door Moshe-Mordechai van Zuiden


Bronnen: een artikel van Moshe-Mordechai van Zuiden van 27 november 2017 op zijn blog op de site van The Times of Israel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.