Israël viert 70 jaar Verdeelplan met het symbolisch overdoen van de stemming van het plan

Israël viert de 70ste verjaardag van de stemming van het Verdelingsplan (Resolutie 181) van 29 november 1947 door de stemming nog eens een keertje over te doen met de vertegenwoordigers van de 33 landen die destijds ‘ja’ stemden voor de oprichting van een Joodse staat. De stemming van 1947 zal herhaald worden tijdens een speciale gebeurtenis in het Queens Museum, waar de oorspronkelijke stemming plaatsvond.

De Amerikaanse vice-president Mike Pence evenals minister van Financiën Steven Mnuchin, zullen de VS vertegenwoordigen in aanwezigheid van meer dan 700 andere vooraanstaande gasten, waaronder tientallen ambassadeurs, diplomaten en leiders van de Amerikaanse Joodse gemeenschap, alsmede de Israëlische ambassadeur aan de VN Danny Danon en de president van het World Jewish Congress Ronald Lauder.

De vertegenwoordigers van de 33 landen die ‘ja’ stemden voor de oprichting van een Joodse staat zullen de stemming herhalen:

Noord Amerika: Canada en de Verenigde Staten; Zuid-Amerika: Bolivia, Brazilië, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, Guatemala, Haiti, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Uruguay en Venezuela; Europa: België, Denemarken, Frankrijk, IJsland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Zweden, Wit Rusland, Tsjecho-Slowakije, Polen, Oekraïne en de Sovjet-Unie (Rusland); Afrika: Liberia en Zuid-Afrika; Stille Oceaan landen: Australië, Nieuw-Zeeland en de Filippijnen.

Het evenement zal plaatsvinden in het Queens Museum in New York, waar de originele stemming plaatsvond in 1947. Het ontwerp van de hal werd opnieuw gemaakt om er precies zo uit te zien als toen: van de houten tafels voor het podium en de wereldkaart aan de muur erachter:

Na de stemming zullen dansers met de Hora het evenement feestelijk opvrolijken, net zoals de Joodse inwoners in het Land van Israël dat deden na de oorspronkelijke stemming (plaatje bovenaan), en de bekende Israëlische zanger Ninet zal ‘Jerusalem of Gold’ en het Israëlische volkslied ‘HaTikvah’ uitvoeren. De Israëlische viering zal worden gehouden net vóór de Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk, die elk jaar wordt gehouden op 29 november, wanneer de Palestijnen normaal gesproken een reeks anti-Israëlische resoluties aannemen.

“De stemming op 29 november is een constituerende gebeurtenis in onze annalen en we zijn trots om deze te vieren samen met onze vele vrienden van over de hele wereld”, zei de Israëlische ambassadeur Danon. “Juist vanwege Palestijnse pogingen om ons bestaansrecht te ondermijnen, zullen we de grote steun tonen die Israël over de hele wereld geniet en 70 jaar onafhankelijkheid en welvaart vieren.”


Bronnen: naar een artikel van Itamar Eichner op de site van Ynet News van 25 november 2017.