Defensieminister ontvouwt ambitieus plan voor snelle wegennet doorheen Judea & Samaria

Minister van Defensie Avigdor Lieberman promoot een ambitieus ontwikkelingsplan voor de transportinfrastructuur in Judea en Samaria voor de komende 15 jaar, volgens een bericht van de hebreeuwstalige krant Makor Rishon van vrijdag jl., dat een persbericht van het Ministerie van Defensie van woensdag bevestigt.

Met dat vernieuwde wegennet zullen de Israëliërs sneller naar het werk kunnen reizen, helemaal doorheen het hart van Area C en bovendien beter beschermd zijn tegen de dreiging van Arabieren die regelmatig voorbijrijdende Israëlische wagens beschieten of bestoken met stenen en Molotov cocktails.

Het masterplan van het project, opgesteld door majoor-generaal Roni Numa (van het GOC Centrale Commando) onder leiding van Lieberman, zal binnenkort worden gepresenteerd aan de Nationale Veiligheidsraad en het Defensiecomité voor Buitenlandse Zaken in de Knesset, volgens een bericht in The Jewish Press van 25 nov.

Volgens het plan zal Snelweg 5, die ten oosten van Snelweg 2 langsheen de kust en ten noorden van Tel Aviv naar Ariel loopt, worden uitgebreid en helemaal tot aan de Jordaanvallei reiken. Route 60, een zuid-noordelijke weg die zich uitstrekt van Beersjeba tot Nazareth doorheen Judea en Samaria, zal een vierbaans snelweg worden. De regionale raad van Mateh Binyamin, die grenst aan Ramallah en grote Israëlische nederzettingen omvat zoals Beit El en Ofra, zal rechtstreeks via een nieuwe snelweg verbonden zijn met Route 443, wat een alternatieve snelweg is van de kust naar Jeruzalem.

Het plan voor de nieuwe snelwegen vormt een sterk signaal van het Ministerie van Defensie dat Israël daar is en daar zal blijven,  ongeacht om het even wel vredesakkoord zich ooit aandient, aangezien de kosten van de projecten miljarden dollars zullen kosten. Maar meer nog dan de kosten – Israël had tenslotte miljarden geïnvesteerd in de Gazastrook en had nog steeds geen probleem om er zich (in 2005) weer uit terug te trekken – is het de manier waarop het project door het ministerie werd gepresenteerd.

“In het volgende decennium zal Snelweg 6 (de snelle tolweg van Israël) vastlopen, en we moeten zorgen dat we de infrastructuur van Snelweg 5 en Route 60 uitbreiden, zodat automobilisten alternatieve wegen kunnen kiezen om de files te overwinnen”, zo verklaarde een functionaris van het ministerie van defensie het masterplan.

Een gedachte over “Defensieminister ontvouwt ambitieus plan voor snelle wegennet doorheen Judea & Samaria

  1. “Wij zijn terug en hier om te blijven…..wen er maar aan”!

    Dit is hét antwoord naar de UN, UNESCO, UNHRC, UNHRW, UNWRA, EU & vrienden.

    Liked by 1 persoon

Reacties zijn gesloten.