Pakistan laat aanstoker achter aanslag in 2008 tegen Chabad Huis in Moembai weer vrij

Een Pakistaanse rechtbank heeft deze week de vrijlating bevolen van de 67-jarige Hafiz Muhammad Saeed (plaatje hierboven), mede-oprichter en geestelijke leider van de internationaal opgelijste islamistische terreurorganisaties Lashkar-e-Taiba (Leger der Rechtvaardigen) en Jama’at-ud-Da’wah. In april 2012, plaatste de Verenigde Staten nog een prijs van 10 miljoen dollar op Saeed, voor zijn rol in de terreuraanslag in Moembai in 2008 waarbij 164 burgers omkwamen.

Onder de slachtoffers bevonden zich ook zes bewoners van het locale Chabad House, met onder meer het Joodse koppel rabbijn Gavriel Holtzberg en zijn vrouw Rivka, die toen vijf maanden zwanger was. De timing van de snelle vrijlating van deze notoire terroristenleider is niet toevallig gekozen. Vandaag, 26 november, is het precies negen jaar geleden dat de aanslag werd uitgevoerd. De ergenis in de VS en vooral in Israël is dan ook navenant en terecht.

India beschouwt Saeed als een van de meest gezochte terroristen vanwege zijn betrokkenheid bij de aanslag in Mumbai, evenals een bomaanslag op een trein in Moembai in 2006 en een aanslag in 2001 op het Indiase parlement. Hij staat vermeld op de Most Wanted-lijst van India’s National Investigation Agency en zijn organisatie is verboden in India, evenals in de VS, het VK, de EU, Rusland en Australië.

Sinds het bloedbad in 2008 eisen Indiase politici dat Pakistan Saeed uitlevert om terecht te staan ​​in India, maar er is geen uitleveringsverdrag tussen de twee landen. Nu zijn z’n arrestatie en berechting meer dan ooit twijfelachtiger geworden, omdat hij op vrijdag door Pakistan werd vrijgelaten na minder dan een jaar onder huisarrest. Na zijn vrijlating bedankte Saeed de Pakistaanse rechters in een videoverslag met de woorden: “De advocaten van de rechtbank steunden me enorm en ik ben God daar zo dankbaar voor. Dit is een grote stap naar vrijheid voor Pakistan.”

Eerder werd op 10 april 2015 terroristenleider en Jodendoder Zaki-ur-Rehman Lakhvi, een Pakistaan uit Kasjmier en het meesterbrein achter de aanslagen in Moembai van 26 november van 2008, door het islamistische Pakistan weer op vrije voeten gesteld. Israël, Frankrijk en de Verenigde Staten veroordeelden scherp de verrassende vrijlating door Pakistan.

Het is geen toeval dat Osama bin Laden, leider van Al Qaeda en het brein achter de aanslagen op het WTC in New York (9/11) en op het Pentagon in Virginia op 11 september 2001, zich sinds 2005 jarenlang kon verschuilen in Abbottabad, Pakistan, totdat hij ten lange leste op 2 mei 2011 werd geliquideerd door een Amerikaanse speciale eenheid.

Pakistan tegenwoordig ‘Judenrein’
Tegenwoordig is meer dan 99 procent van de bevolking van Pakistan moslim, voor het merendeel soennieten, net zoals overigens de Palestijnen dat ook zijn. Omwille van de Palestijnse kwestie onderhoudt Pakistan, net zoals zoveel andere moslimlanden, geen diplomatieke relaties met Israël en weigert het Israël te erkennen als een onafhankelijke staat.

Tot Pakistan op 14 augustus 1947 zich afscheidde van Indië, leefden er ca. 2000 Joden, overwegend in Lahore, in Karachi en in Peshawar. Ondanks de huidige islamitische aard was Peshawar voorheen een bont gekleurde gemeenschap waar Joden leefden naast andere minderheden zoals Zorostrianen en leden van het Bahá’í geloof. Na 1947 was het antisemitisme in Pakistan dermate toegenomen dat de Joden hun biezen pakten en zich voor het merendeel vestigden in Israël.

In april 1949 veroverde Jordanië Judea & Samaria en de Oude Stad van Jeruzalem en annexeerde op 24 april 1950 het gebied illegaal bij het hasjemitische koninkrijk. Behalve door Groot-Brittannië werd die Jordaanse annexatie enkel erkend door… Pakistan, dat van 1947 tot 1956 een Dominion van Groot-Brittannië was.

Tegenwoordig leven er geen Joden meer in Pakistan en is de facto “Judenrein” verklaard. Hun eeuwenoude erfgoed aan synagogen, begraafplaatsen en heiligdommen wordt permanent bedreigd en belaagd.

Een gedachte over “Pakistan laat aanstoker achter aanslag in 2008 tegen Chabad Huis in Moembai weer vrij

Reacties zijn gesloten.