Palestijnen in de ban van de Protocollen van de Wijzen van Sion

De Protocollen van de Wijzen van Sion, is een berucht antisemitisch schotschrift uit het begin van de vorige eeuw. Die ‘protocollen’ bevatten een woordelijk verslag van een geheime vergadering van Joden die de hele wereld aan zich wilden onderwerpen. De oorsprongen van de protollen liggen in de tweede helft van de 19de en het begin van de 20ste eeuw. In de 19e eeuw doken in Frankrijk, Zwitserland en Duitsland allerlei anti-semitische geschriften op. Uit enkele van die documenten destilleerde de Russissche meestervervalser Pjotr Ivanovitsj Ratsjkovski in 1905 de Protocollen van de Wijzen van Sion. Ratsjkovksi was hoofd van de Oechrana, de tsaristische geheime dienst in Parijs.

De protocollen zijn dus een verzinsel van het vroegere hoofd van de Russische geheime dienst in Parijs. Ze waren bedoeld om anti-Joodse sentimenten aan te wakkeren. De nazi’s maakten later in hun propaganda dankbaar gebruik van de protocollen. Alfred Rosenberg, de partij-ideoloog van de nazi’s, besteedde er in zijn boeken ruim aandacht aan. In Mein Kampf werkte Adolf Hitler het idee van de Joodse samenzwering verder uit. De Joden vormden een wereldwijde bedreiging, schreef hij. Ze moesten worden uitgeroeid om hun greep naar de macht te verhinderen. Een samenzweringstheorie, die zijn oorsprong had bij de tsaristische geheime dienst, lag ten grondslag aan de latere holocaust.

Vanuit Europa waaiden antisemitische sentimenten (Protocollen van de Wijzen van Sion, Mein Kampf, enz.) over naar de moslimwereld en van de moslimwereld werden die sentimenten op hun beurt weer terug geëxporteerd naar Europa. Het conflict tussen Israël en de Palestijnen droeg zeker bij tot de proliferatie en verheviging van haatgevoelens tussen moslims en Joden in het Midden-Oosten en Europa. In de Arabische wereld worden de protocollen steeds weer herdrukt, gelezen en serieus genomen. In de Palestijnse gebieden zijn ze wijdverbreid. Jonge zelfmoordterroristen van Harnas of Islamitische Jihad dragen soms een exemplaar van de protocollen bij zich als ze zichzelf opblazen.

Ook de Arabische versie van Mein Kampf beleefde meerdere herdrukken. Grote aantallen van de Libanese editie van 1995 werden in de Palestijnse gebieden verkocht door uitgeverij al-Shurq in Ramallah. In 1999 was het boek van Hitler daar een bestseller. In het voorwoord werd Adolf Hitler omschreven als een groot man wiens ideeën blijvende waarde hebben – en niet alleen voor het Duitse volk. Als Mein Kampf door velen in de Arabische wereld gelezen wordt, hoeft het geen verbazing te wekken dat de Protocollen van de Wijzen van Sion – waar Hitler zijn antisemitische ideologie op baseert – daar eveneens gretig aftrek vinden.

Palestijnse media verwijzen meermalen naar de protocollen. Nog eind 2001 nam het Palestijnse maandblad al-Shuhada grote gedeelten uit de Egyptische editie van de protocollen over. Tijdens de doorzoeking van het Orient House, het voormalige bolwerk van Arafat in Oost-Jeruzalem, trof men fotokopieën van de protocollen aan. “De Joden willen niet alleen heel Palestina, maar de hele wereld onder controle brengen en geloven dat niet-Joden naar willekeur mogen worden gedood,” luidt de strekking van deze teksten.

De Nederlandse journaliste Eva Ludemann, die zelf een Joodse moeder heeft maar er met haar blonde haar en blauwe ogen niet als Joodse uitziet, woonde enige tijd in de Gazastrook. Zij wilde met eigen ogen zien hoe men van Palestijnse kant tegen het conflict met Israël aankeek en constateerde dat een aantal Palestijnse grieven terecht was. Bijvoorbeeld dat Israëlische soldaten soms gericht schieten op stenengooiende kinderen en deze doden. Maar ze constateerde ook het volgende:

“In de Gazastrook worden jodenhaat en anti-semitisme met de paplepel ingegoten. Ouders zijn trots als hun peuters hen napraten en zeggen dat joden moeten worden gedood. Schoolboeken staan vol opruiende teksten. Bijna dagelijks zie ik kinderen “intifadaatje” spelen, waarbij ze altijd ruziën om wie de “vuile jood” moet zijn. Onder de Palestijnen zijn veel bewonderaars van Hitler. “Hij was fantastisch,” hoor ik niet zelden. “Had hij al die joden maar vergast.” Ali, de broer van Manar, heeft een vergeeld fotootje van Hitler in zijn kamer hangen en Nabil, een vrijwilliger van Amnesty brengt mij dikwijls de Hitlergroet, omdat hij denkt dat ik uit Duitsland kom.”

door Emerson Vermaat


Bronnen: een tekst uit het boek van Emerson Vermaat “Het is allemaal de schuld van… Joden en Amerikanen!”; uitgeverij Aspekt 2003; 144 blz.

2 gedachtes over “Palestijnen in de ban van de Protocollen van de Wijzen van Sion

 1. Beste Pj,

  Dit is een eng clubje, ergens in het noorden van Friesland, van zwaar verwarde en gestoorde ‘christenen’ onder leiding van een zekere Gerard van Loon. Deze secte is op stervens na dood en telt misschien nog hooguit 50 leden.
  Nee, die gekke Van Loon mag je zeker geen representant van de christenen noemen, die zich in meerderheid (behalve de Katholieken) achter Israël opstellen. Ook de schrijver van dit artikel, Emerson Vermaat, is christen.

  Like

 2. Vergis u niet, die theorieën leven in Europa ook nog. Bij protestantse fundamentalisten bijvoorbeeld. Als u in dit “artikel” hieronder door de bijbelse bagger heen scrolt tot u dit vindt:

  “Het zaad van de Slang is altijd bezig met samenzweringen, het ondermijnen, geheime complotten, en dubbele standaarden. Maarten Luther, de grote hervormer heeft gezegd:“Therefore know, my dear Christian, that next tot the devil jou have no more bitter, poisonous, more vehement an enemy than a real Jew who earnesly desires to be a Jew… should they at times do something good, have space to live amongs us the must of necessity do something.” ”

  Een club van mannenbroeders uit de Nederlandse bijbelgordel die zich militaire rangen toe-eigenen. Vroeger heetten ze ekklesia-evangeliekorps en vonden we op hun ondertussen geblokkeerde en verdwenen website zelfs de volledige protocollen in ouderwets Nederlands.

  Dit is er de opvolger van, nog steeds even fundamentalistisch christelijk en antisemitisch:
  https://zebulonenissachar.com/2017/01/29/de-joden-nog-steeds-een-schrikbeeld/
  Zou eens iemand klacht tegen mogen neerleggen, tussen de bijbelse brol vinden we onder andere ook dit:

  “De feiten liegen er niet om:
  * Al vierhond jaar zijn er al Joden in Nederland. Hun invloed is catastrofaal geweest. ”

  En nog véél erger, dit is slechts het eerste puntje uit een racistische opsomming.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.