Palestijnse facties Hamas en Fatah zijn akkoord om eind 2018 algemene verkiezingen te houden

De Palestijnse facties, met inbegrip van de rivaliserende groepen Hamas en Al-Fatah (die de Palestijnse Autoriteit alsook de PLO controleren), zijn overeengekomen om tegen het einde van 2018 algemene parlementaire verkiezingen te houden, luidde aldus een gemeenschappelijke verklaring op woensdag, volgend op de onderhandelingen in Caïro.

In oktober ondertekenden Hamas en Fatah een verzoeningsakkoord en beloofde Hamas om de controle over de hele Gazastrook per 1 december aanstaande over te dragen aan Al Fatah. Op 1 november werd de controle van de grenspost tussen Gaza en Egypte in Rafah en de grensposten tussen Gaza en Israël – in Erez (personen) en Kerem Shalom (goederen) – reeds overgedragen aan gewapende eenheden van de Palestijnse Autoriteit.

Maar onnodig uw adem in te houden bij het wachten op nieuwe verkiezingen: de laatste keer dat de Palestijnen zich opmaakten om te gaan stemmen in september 2016, werd de stemming afgelast na nieuwe meningsverschillen tussen Hamas en Al Fatah en wezen ze elkaar met de vinger wie de schuld daarvoor zou hebben. De Palestijnse capriolen uit het verlezen indachtig, lijkt het weinig waarschijnlijk dat er ooit nog vrije verkiezingen kunnen gehouden worden in ‘Palestina’.

In 2012 werden enkel in de Arabische gebieden in Judea & Samaria gemeenteraadsverkiezingen gehouden die door Hamas werden geboycot en die zoals kon verwacht worden gewonnen werden door Al Fatah, voorgezeten door PA-president Mahmoud Abbas.

13 jaar dictatuur van Abbas
De voorlopig laatste parlementaire verkiezingen in de Palestijnse Autoriteit vonden plaats op 25 januari 2006 (plaatje bovenaan) en werden toen unaniem gewonnen door Hamas, zowel in Judea en Samaria als in de Gazastrook.

Hamas behaalde 44,45% van de stemmen, wat hen 74 zetels in het PA-parlement opleverde en de partij van Mahmoud Abbas’ Al Fatah behaalde 41,43%  van de stemmen die hen slechts 45 zetels bracht. Aldus werd Hamasleider Ismail Haniyeh de nieuwe premier van ‘Palestina’, beter bekend onder de werknaam ‘Palestijnse (Nationale) Autoriteit’ (PA).

Mahmoud Abbas die na de dood van Yassar Arafat op 5 januari 2005 tot president van de Palestijnse Autoriteit werd verkozen, zou “voorlopig” president blijven in afwachting van nieuwe presidentsverkiezingen. Maar die zijn er tot op heden nooit gekomen en aldus kan de 82-jaar oude Palestijnse leider binnen zes weken, uiterlijk op 5 januari 2018, zijn 13 jaar oude dictatorschap feestelijk vieren.

Abbas kon zijn nederlaag van januari 2006 blijkbaar niet verwerken en hoewel de democratische verkiezingeverlopen relatief goed verlopen waren, verwierp hij de verkiezingsuitslag, ontbond vervolgens op 15 juni 2007 het Palestijnse parlement en ontsloeg de wettig verkozen premier van de PA Ismail Haniyeh en zijn regering. In zijn plaats stelde hij de niet verkozen Salam Fayyat aan als zijn opvolger.

Korte tijd later brak in Gaza een regelrechte burgeroorlog uit tussen Al-Fatah en Hamas, die aan meer dan 600 Gazaanse Palestijnen het leven zal kosten en duizenden anderen op de vlucht dreef, voornamelijk richting Judea & Samaria (aka de Westelijke Jordaanoever) en dat dankzij de rechtstreekse bemiddeling van de Israëlische veiligheidsdiensten. Op 13 april 2013 nam PA-premier Salam Fayyat ontslag en werd op 2 juni 2013 opgevolgd door de tegenwoordige premier van de PA Dr. Rami Hamdallah.

Een gedachte over “Palestijnse facties Hamas en Fatah zijn akkoord om eind 2018 algemene verkiezingen te houden

  1. “Hamas & Fatah zijn accoord” om eind 2018 verkiezingen te houden.

    Ik zou hier geen weddenscheap op afsluiten.

    Like

Reacties zijn gesloten.