Reportage: Israëlische F-15 gevechtsvliegtuigen vlogen over het kamp Auschwitz-Birkenau

Op donderdagnamiddag 4 september 2003 vlogen drie F-15 gevechtsvliegtuigen van de Israëlische Luchtmacht (IAF) met de Davidster op hun flanken over de plaats van het grootste nazi-vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, als een eerbetoon aan de slachtoffers van de Holocaust.

Vanuit de lucht is goed de omvang van dit kamp te overschouwen. Vooraan op het plaatje onder de eerste F-15 zijn de ruïnes van Crematorium II en III te zien. Crematoria IV en V bevinden zich links bovenaan. Crematorium I bevond zich in het basiskamp van Auschwitz (I) op zowat 3 kilometers van Birkenau.

Een (Franstalige) reportage van Chaim Hecht van de Franse TV zender I24 en die werd gepubliceerd op YouTube op 27 januari 2014 (Internationale Holocaust Dag), brengt het hele verhaal van de piloten die deze opdracht hebben uitgevoerd. Een indrukwekkend relaas:

Videoreportage: Vol au-dessus d’Auschwitz

Video van Yad Vashem:
“IAF Israeli Air Force fly over Auschwitz”