Interview uit Koeweit: Er bestaat geen ‘Palestina’ en geen Israëlische ‘bezetting’

Zo heel af en toe komen er bemoedigende signalen vanuit de Arabische wereld ivm het Arabisch-Israëlisch conflict die getuigen van enige zin voor realisme en acceptatie van de (historische) feiten zoals ze zijn. Een schrijver uit Koeweit zei recent dat Israël een onafhankelijke en legitieme soevereine staat is en dat er geen bezetting is maar eerder “een volk dat terugkeert naar het haar beloofde land.”

Al-Hadlaq riep tevens op tot een drie-wegenalliantie met Israël, de Golfstaten en de Verenigde Staten met het doel om “Hezbollah te vernietigen.” Het is wel hoogst merkwaardig (en hoopgevend voor Israël) dat dergelijke uitspraken door een Arabische televiestation worden uitgezonden. Hoewel Memri opmerkte dat het bewuste interview voor heel wat commotie zorgde in de Arabische media en sociale netwerken.

De auteur, Abdullah Al-Hadlaq, deed zijn uitspraken in een interview dat werd uitgezonden op 19 november 2017 op het Koeweitse tv-kanaal Alrai TV en werd vertaald door het Middle East Research Media Institute (MEMRI) en weerom opgepikt in een artikel van Elad Benari op Arutz Sheva van 23 november 2017.

Overigens stel ik hedenochtend vast dat YouTube voor de zoveelste keer het account van Memri TV heeft afgesloten. De waarheid brengen over het Arabisch-Israëlisch conflict wordt blijkbaar niet door iedereen geapprecieerd:

Auteur Abdullah Al-Hadlaq zei ondermeer in het interview:

“Toen de staat Israël in 1948 werd opgericht, was er geen staat die ‘Palestina’ heette. Of we dat nu leuk vinden of niet, Israël is een onafhankelijke soevereine staat. Het bestaat, heeft een zetel bij de Verenigde Naties en wordt door de meeste vredelievende en democratische landen erkend. De groep staten die Israël niet erkennen, zijn de landen van tirannie en onderdrukking.

Zo bijvoorbeeld, wordt Israël niet erkend door Noord-Korea maar dit doet niets af aan Israël van het feit van zijn bestaan, of we dat nu leuk vinden of niet. De staat Israël heeft wetenschappelijke centra en universiteiten die zelfs de oudste en meest machtige Arabische landen missen. Dus Israël is een staat en geen terreurorganisatie.

Er is geen bezetting. Er is een volk dat terugkeert naar zijn beloofde land. Weet je dat de geschiedenis van de Israëlieten heel oud is, lang vóór de islam? Daarom moeten wij moslims erkennen dat de Israëlieten recht hebben op dat land en dat zij het niet hebben geplunderd. De mensen die zeggen dat het werd geplunderd, denken nog steeds aan de mentaliteit van de jaren vijftig en daarvoor.

Waarom zouden we niet vreedzaam samenleven met Israël en ermee samenwerken tegen onze grote vijand, het Perzische regime? Ik steun de oprichting van een alliantie met drie partijen, bestaande uit Israël, de Arabische Golfstaten en Amerika om Hezbollah totaal te vernietigen.”

Het interview komt temidden van berichten dat Israël dichter bij Saoedi-Arabië komt, de bondgenoot van Koeweit. De Libanese krant Al-Akhbar meldde vorige week dat de Saoedische regering de mogelijke normalisering van de betrekkingen met Israël afrondt in de aanloop naar een gepland vredesprogramma in het Midden-Oosten door de Trump-regering die niet alleen een definitieve statusovereenkomst tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit wil veiligstellen, maar leidt tot erkenning van de Joodse staat door de grotere Arabische wereld.

Vorige week meldde de Britse krant The Daily Mail dat de Saoedische koning Salman van plan is af te treden en dat hij binnen een week zijn zoon als zijn opvolger zal aankondigen. Het rapport zei dat zodra de Kroonprins koning wordt, hij de hulp zal inroepen van het Israëlische leger om de Libanese terreurorganisatie Hezbollah, de proxy van Iran in Libanon, te vernietigen.

De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken Adel Al-Jubeir verwierp de berichten van deze week en hij zei dat er geen betrekkingen zijn tussen Saoedi-Arabië en Israël en dat de twee landen geen betrekkingen kunnen hebben totdat Israël het Arabisch vredesinitiatief van 2002 heeft geaccepteerd. Net zoals Saoedi-Arabië erkent Koeweit Israël niet en stond het de afgelopen week in het nieuws over de weigering van zijn nationale luchtvaartmaatschappij, Kuwait Airways, om een ​​Israëlische burger te vervoeren op een vlucht uit Frankfurt.

Video: Kuwaiti Writer Abdullah Al Hadlaq says
“Israel Is Not an Occupying State”

2 gedachtes over “Interview uit Koeweit: Er bestaat geen ‘Palestina’ en geen Israëlische ‘bezetting’

  1. Eerlijk gezegd, had ik alle hoop verloren, maar blijkbaar zijn “ze” niet allemaal achterlijk en zijn er mensen die hun verstand (hebben en) gebruiken. Een dappere man, moge God hem bijstaan, want de “Poco” vloedgolf moet nog komen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.