Zanger Morrissey: ‘[Israëli’s] zijn erg genereus en vriendelijk… [BDS] is absurd en bekrompen’

De antisemitische boycot-Israël BDS beweging is “absurd” zegt de 58-jarige Britse zanger Morrissey, in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel, in een vertaling van The Jewish Chronicle van 20 november 2017. De charmante muzikant, die altijd bekend staat om zijn connecties met zijn publiek, is niet enkel bijzonder geliefd bij de Israëliërs maar ook bij fans over de hele wereld. Hij werd gerangschikt door Rolling Stone Magazine als 92ste van ‘The 100 Greatest Singers of All Time.’

De voormalige frontman van The Smiths heeft meermaals opgetreden in Israël o.a. in Tel Aviv in 2012 (plaatje hierboven). Zijn laatste optreden dateert van vorig jaar toen hij op 23 augustus 2016 optrad in het Bronfman Auditorium in Tel Aviv en de volgende dag in het antieke Romeinse amfitheater van Caesarea, waar onder meer Deep Purple, Björk en vele andere bekende artiesten hebben opgetreden. Roger Waters, de voormalige bassist van Pink Floyd en een fervent boegbeeld van de BDS beweging gromde diep en liep knarsetandend weg…

In het bewuste interview met Der Spiegel van zaterdag 18 november 2017, dat hij gaf om zijn nieuwe album “Low In High School” te promoten, haalde Morrissey keihard uit naar de BDS beweging en zei hierover onder meer: “Die is bekrompen. Politiek correct zijn is niet correct. Het betekent het verbieden van de vrijheid van meningsuiting. Dit is hoe de BDS-beweging bij mij overkomt.”

Gevraagd naar een song op zijn album getiteld “The Girl from Tel Aviv Who Wouldn’t Kneel” [“The girl from Tel-Aviv who wouldn’t kneel – Nor for her husband, dictator, tyrant or king…”], antwoordde Morrissey:

”Ik hou van deze stad [Tel Aviv]. De rest van de wereld houdt niet zo van Israël. Maar de mensen daar zijn erg gul en vriendelijk. Je moet nooit een volk beoordelen op basis van hun regeringsbeleid. Het komt zelden voor dat de overheid de wensen van de mensen weerspiegelt.“

Morrissey ging verder met de boycot beweging aan te vallen:

“Ik ben ertegen … Het is absurd en bekrompen. Politiek correct zijn is niet correct. Het is absurd. Het betekent het verbieden van de vrijheid van meningsuiting. Dit is hoe de BDS-beweging bij mij overkomt. Ik bedoel, je moet het debat openen. Net zoals men Israël niet moet boycotten. Je moet gaan zitten en naar de mensen luisteren. Je kan niet zeggen ‘Ik luister niet [naar je], je bent het er niet mee eens, dus je hebt het mis.'”

In het lied ‘The Girl From Tel Aviv Who Would Not Kneel” (“Het meisje uit Tel Aviv dat niet wilde knielen”) , brengt hij een eerbetoon aan de theatrale productie met dezelfde naam (Etty back in Tel Aviv) op basis van de dagboeken van Etty Hillesum, die in 1943 in Auschwitz werd vermoord.

Muziekvideo: Morrissey – The Girl From Tel Aviv Who Would Not Kneel (Official Audio)

Een tweede lied, “Israel” (‘Love yourself as you love Israel’), het laatste nummer op het album, met teksten waarin diegenen beschuldigd worden van “rain abuse” tegen Israël, omdat ze “jaloers” zijn op het land.

Muziekvideo: Morrissey – Israel (Official Audio)