Israël’s defensieminister roept Arabische landen op om samen front te vormen tegen Iran

Israel’s minister van Defensie, Avigdor Lieberman, heeft op zaterdag  18 november de Arabische wereld opgeroepen om de betrekkingen met de Joodse staat te normaliseren en om een ​​verenigd front te presenteren tegen de oorlogszucht van Iran in de regio.

Met een verklaring over de veertigste verjaardag van het historische bezoek op 19 november 1977 van de Egyptische president Anwar Sadat aan Israël, twitterde Lieberman:

“Ik roep de leiders in de regio op om de weg van president Sadat te volgen, naar Jeruzalem te komen en een nieuw hoofdstuk te openen, niet alleen in termen van de relaties van Israël met de Arabische wereld, maar voor de hele regio.”

Lieberman beschreef het bezoek aan Sadat als een cruciale stap naar een vredesovereenkomst tussen de twee landen. Sadat was “een dappere leider die tegen de stroom inging en de weg vrijmaakte voor andere Arabische leiders om het belang van strategische banden met Israël te erkennen,” schreef Liberman. “Het Midden-Oosten heeft vandaag meer dan wat dan ook een coalitie nodig van gematigde staten tegen Iran. De coalitie tegen Daesh [het Arabische acroniem voor de terroristische groep van de Islamitische Staat] heeft zijn werk beëindigd, na Daesh, Iran,” schreef Liberman op Twitter.

De uitspraak van Liberman komt slechts enkele dagen nadat de stafchef van het IDF, Gadi Eizenkot, de Saoedische Elaph-nieuwssite vertelde hij dat Israël bereid is om inlichtingen te delen met Saoedi-Arabië, een land dat de bezorgdheid van Israël over Iran deelt. Op de vraag of Israël onlangs informatie heeft gedeeld met Saoedi-Arabië, zei Eizenkot: “we zijn bereid informatie te delen als daar behoefte aan is. Er zijn veel gedeelde belangen tussen ons en Saoedi-Arabië.”

De uitspraken van Eizenkot komen te midden van de toenemende spanningen tussen het Saoedische Koninkrijk en de Islamitische Republiek, die de afgelopen weken dramatisch zijn toegenomen en van toegenomen speculatie en rapportage omtrent de vooruitzichten op het verdiepen van de Israëlisch-Saoedische banden.

“Onder de Amerikaanse president Donald Trump is er een mogelijkheid om een ​​nieuwe internationale alliantie in de regio te vormen. We moeten een groot, alomvattend strategisch plan uitvoeren om de Iraanse dreiging een halt toe te roepen,” zei Eizenkot. Tegelijkertijd uitte Eizenkot zijn bezorgdheid over de groeiende invloed van Iran in het Midden-Oosten. “Dit is wat moet worden voorkomen in de regio,” zei Eizenkot, eraan toevoegend dat “er in deze kwestie volledige overeenstemming is tussen ons en Saoedi-Arabië.”

Dat is dan wat zich achter de coulissen afspeelt tussen de twee landen, maar officieel ontkent Saoedi-Arabië uitraard de verbeterde betrekkingen tussen het Koninkrijk en Israël. De Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, Adel Al-Jubeir, ontkende op maandag 20 nov. dat zijn land dichter naar Israël is toegegroeid. In een interview met het Egyptische CBC televisie netwerk zei Jubeir:

“Er zijn geen relaties tussen Saoedi-Arabië en Israël. Er is een Arabisch vredesinitiatief dat de routekaart vormt om vrede te bereiken en om normale relaties tussen Israël en de Arabische staten tot stand te brengen. Saoedi-Arabië is toegewijd aan het Arabische vredesinitiatief. Wanneer er vrede zal zijn, zullen er normale betrekkingen zijn tussen Israël en alle Arabische staten, en dat is wat het Arabische vredesinitiatief heeft bepaald. Dit hebben alle Arabische staten geratificeerd, van de Top van de Arabische Liga in Beiroet in 2002 tot de Top van de Arabische Liga in Amman eerder dit jaar.”