Israël’s veiligheidsminister Erdan: ‘Eenieder die ons wil uittesten wordt hard aangepakt’

“Iedereen die ons test, zal hard worden aangepakt”, zei de Israëlische minister van Openbare Veiligheid, Gilad Erdan, donderdag tijdens een tour door het grensgebied Israël-Gaza, waar de spanning is toegenomen na de recente vernietiging door de Joodse staat van een aanvalstunnel die werd gegraven door de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ ) terreurgroep.

Tien terroristen van de PIJ [en van Hamas] werden gedood als gevolg van de operatie van de IDF om de tunnel te vernietigen. Israël heeft de veiligheidsinspanningen opgevoerd in het grensgebied te midden van de wraakbedreigingen van de PIJ. Erdan sloot zich aan bij een marinepolitie die de wateren nabij de grens patrouilleerde en werd geïnformeerd over de dreiging van infiltratie van de zee vanuit Gaza naar Israëlische stranden en nabijgelegen steden. Erdan zei na het voltooien van de tour:

“We hebben grote vooruitgang geboekt op het gebied van de mogelijkheden van [Israëls] verschillende politie-eenheden. Ik ben er zeker van dat Hamas en [andere] terroristische groeperingen begrijpen dat iedereen die probeert Israël aan te vallen zeer hard beantwoord zal krijgen, onevenredig groot aan wat ze ook maar proberen te doen.”

Ondertussen zijn de Israëli’s in het noorden van de regio Golan Heights blijven doorgaan met hun dagelijkse routine ondanks de groeiende bezorgdheid over de aanwezigheid van Iran bij de grens tussen Israël en Syrië. Yehuda Harel, een inwoner van de kibboets Marom Golan, vertelde aan de krant Israel Hayom:

“Dit gebied is al 44 jaar rustig [sinds de Yom Kippur-oorlog 1973]. Ik hoop dat de rust zal blijven voortduren. Er is ook geen zichtbaar teken van veiligheidsspanning. We exploiteren hier een resort [vakantieverblijf] en het is momenteel volledig bewoond, inclusief dit weekend.”


Bronnen: naar een artikel “‘Anyone who tests us will be hit hard,’ Israeli minister says as Gaza tension rises” van 17 november 2017 op de website van Jewish News Service (JNS)