Terroristische aanslag tegen Chabbad Huis in Moembai, op 26 november negen jaar geleden

Volgende week, op 26 november is het precies negen jaar geleden dat in Moembai (Bombay/Indië) een bloedige terroristische aanslag werd gepleegd, en waar terroristen de stad belegerden. 170 mensen werden vermoord en 300 andere werden gewond. Tien leden van Lashkar-e-Taiba (Leger der Rechtvaardigen) — een islamistische terreurgroep uit Pakistan – belegerden Moembai drie dagen lang, lieten bommen exploderen en beschoten twee luxe-hotels, een treinstation, een café en het Joodse Chabad Centrum. De terreur eindigde op 29 november 2008 toen een Indisch politie commando het hotel bestormde waar de overgebleven terroristen zich verschanst hadden.

In het Chabad centrum vermoordden de terroristen zes mensen: de directeur van het centrum rabbijn Gavriel Holtzberg (van Amerikaanse en Israëlische nationaliteit); zijn zwangere vrouw, Rivka Holtzberg (een Israëlische); rabbijn Leibish Teitelbaum (Amerikaanse nationaliteit); Bentzion Chroman (van Amerikaanse en Israëlische nationaliteit); Yocheved Orpaz (Israëlische nationaliteit) en Norma Shvarzblat Rabinovich van Mexicaanse nationaliteit.

Een stafmedewerker van het centrum ontsnapte op 27 november 2008 ternauwernood het gebouw en nam Moshe, het zoontje van de Holtzbergs, met zich mee die op het moment van de aanval twee jaar oud was. Sandra Samuel, 45 jaar, de kok van het centrum trok de jongen uit het gebouw en vertelde dat ze rabbijn Rabbi Holtzberg, zijn vrouw Rivka en twee andere gasten op de vloer zag liggen, blijkbaar buiten bewustzijn. Twee jaar eerder had de familie een ander kind begraven dat was overleden aan de ziekte van Tay-Sachs.

Het Mumbai Chabad House is een populaire halte voor Israëlische toeristen. De Holtzbergs boden de bezoekers een aantal verschillende programma’s aan en voorzagen ook in koosjer voedsel. Chabad is een religieuze beweging die wereldwijd Joodse gemeenschappen bedient via een verscheidenheid van programma’s, diensten en instellingen. Meer dan 4.000 voltijdse zendelingen gezinnen zijn aan de slag in meer dan 3.300 Chabad instellingen verspreid over de hele wereld.

Het Chabad van Mumbai Relief Fund werd opgericht om het Chabad Center herop te bouwen en om levenslange ondersteuning aan Moshe – het overlevende zoontje van de Holtzbergs – te voorzien. Wie wil doneren aan het Chabad Mumbai Relief Fund kan dat hier. Tijdens de crisis werkten de medewerkers van The Israel Project de klok rond om de internationale media te informeren over wat er gebeurde en de aandacht van de wereld gericht te houden op de tragedie en te wijzen op de noodzaak om het terrorisme te stoppen.


Bronnen: The Israel Project: Terrorists Attacked Mumbai One Year Ago Nov. 26 van 18 november 2009; Outlook India.com: The Faces Of Terror van 9 december 2008