Egypte opent drie dagen grensovergang met Gaza maar enkel voor humanitaire kwesties

De grotendeels afgesloten grens tussen Egypte en Gaza ter hoogte van Rafah heropent voor drie dagen te beginnen op zaterdag, berichtte Arutz Sheva op vrijdag. Woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Iyad al-Bozum bevestigde dit nieuws en voegde eraan toe dat dit voor het eerst gebeurt sinds een verzoeningsakkoord werd bereikt tussen Hamas en Al Fatah. Echter enkel geregistreerde personen omwille van humanitaire kwesties mogen de oversteek wagen.

Enkele dagen na de ondertekening van het akkoord, heeft Egypte de geplande heropening van de grenspost in Rafah tussen Gaza en de Egyptische Sinaï afgelast, nochtans een belangrijke voorwaarde in het akkoord, nadat de terreurgroep Wilayat Sinai, een filiaal van ISIS (IS aka Daesh), andermaal een terroristische aanslag pleegde in Arish, een stadje in de noordelijke Sinaï, waarbij zes Egyptische soldaten werden gedood en een tiental anderen werd gewond. De aanslag werd meteen opgeëist door Islamitische Staat.

Egypte houdt de grenspost in Rafah gesloten sinds oktober 2014, op enkele uitzonderingen na voor de doorgang van humanitaire hulp of op bepaalde islamistische feestdagen. Egypte beschuldigt Hamas voor de vreselijke aanslag in Sheikh Zuwaid in oktober 2014 waarbij 31 Egyptische soldaten werden gedood, en van het steunen door Hamas van de ISIS terroristen en omwille van de smokkel van wapens en munitie via het tunnelnetwerk van Hamas aan de Egyptische grens. Hamas ontkent echter alles.

Ook het feit dat Hamas en het dozijn gelieerde andere terreurorganisaties in de Strook, weigeren hun wapens in te leveren, een eis die nochtans uitdrukkelijk werd geformuleerd door Egypte, de VS en Israël, draagt niet veel bij aan een mogelijke verbetering van de problematische situatie waarin de Gazaanse bevolking verkeert. Zolang Hamas en Co niet verzaken aan hun oorlogszucht jegens Israël, blijft elk akkoord dansen op een slappe koord.

Nochthans werd de heropening van de Rafah grenspost reeds op 12 oktober feestelijk gevierd in Gaza en namen soldaten van  de Palestijnse Autoriteit per 1 november jongstleden de controle over van Hamas van al de grensovergangen  met inbegrip van deze met Israël. Normaliter zou de Palestijnse Autoriteit geleid door Mahmoud Abbas per 1 december 2017 de controle over de hele Gazastrook moeten overnemen van Hamas. Benieuwd of dit werkelijk zal gebeuren en hoe de situatie daarna verder zal evolueren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.