Hollywoodactrice Natalie Portman wint ‘Joodse Nobelprijs’

Hollywood superster Natalie Portman werd onderscheiden met de Genesis Prize 2018, het equivalent van de “Joodse Nobelprijs”. De Genesis Prize wordt uitgereikt aan personen die als bron van inspiratie dienen voor de volgende generatie Joden omwille van hun uitstekende professionele prestatie, toewijding aan Joodse waarden en aan het Joodse volk. Eerdere winnaars waren onder meer de violist Itzhak Perlman, de voormalige burgemeester van New York Michael Bloomberg en Hollywood steracteur Michael Douglas.

Een groot deel van de links-liberale sien in Hollywood staat vaak vijandig tegenover Israël, maar Portman heeft compromisloos haar pro-Israël geloofsbrieven behouden en bezoekt vaak de Joodse staat. Hoewel zij zelf veel links-liberaler is dan de gemiddelde Israëlische kiezer, is Portman al lang een favoriet in de Joodse staat.

Aan de Genesis Prize hangt ook een prijs van 1 miljoen dollars vast, waarvan Portman naar verluidt van plan is projecten op te starten die de gelijkheid van vrouwen bevorderen. In een verklaring die werd vrijgegeven na het winnen van de prijs, benadrukte Portman dat ze trots is op haar  Israëlische roots en Joodse afkomst. De daadwerkelijke prijsuitreiking zal plaatsvinden in juni 2018.

Natalie
Zoals bekend is Natalie Hershlag (zoals de echte naam van de actrice luidt) van dubbele nationaliteit, Amerikaans-Israëlische en werd op 9 juni 1981 geboren in Jeruzalem waarna zij op jonge leeftijd naar Amerika verhuisde. Ze begon te acteren op de leeftijd van 12 en werd al snel een Hollywood zwaargewicht.

In 2006 vertelde zij dat ze zich meer Joods voelt in Israël dan elders het geval is en dat ze haar kinderen Joods zou grootbrengen:

A priority for me is definitely that I’d like to raise my kids Jewish, but the ultimate thing is to have someone who is a good person and who is a partner.

In 2009 leerde zij op de set tijdens de verfilming van Black Swan, de balletdanser Benjamin Millepied kennen, die de choreografie verzorgde van de productie. In 2010 kondigde zij hun verloving aan en bevestigde ze dat ze zwanger was van Millepied.

In 2011, het jaar dat Portman voor haar rol in de film Black Swan werd onderscheiden met een Oscar als beste actrice, werd hun eerste kind geboren, een zoon genaamd Aleph Portman-MillepiedAleph is de eerste letter van het Hebreeuwse alfabet. In februari 2012 is het koppel in een private ceremonie gehuwd.

In juli 2013 kondigde Portman aan dat ze een autobiografische roman A Tale of Love and Darkness van de veelgeprezen Israëlische auteur Amos Oz had gekozen voor haar regiedebuut. Portman speelde ook mee in de film en was co-schrijver van het script. Het verhaal handelt over liefde en duisternis en ging in première tijdens het Cannes Filmfestival 2015.

In 2016 keerde het koppel Portman-Millepied vanuit Parijs terug naar Los Angeles.