Misleidt België de internationale gemeenschap?

Nadat onlangs werd onthuld dat een Palestijnse school, die gefinancierd werd met Belgisch overheidsgeld, hernoemd werd naar een terroristische moordenaar, kondigde België aan dat het alle projecten met betrekking tot de bouw of uitrusting van Palestijnse scholen zou stopzetten. Echter, een week later nam een vertegenwoordiger van de Belgische ontwikkelingssamenwerking deel aan de inhuldiging van een nieuwe PA-school. De Belgische ambassade heeft nog niet gereageerd op de herhaalde verzoeken van PMW om opheldering over de kwestie.

In september onthulde Palestinian Media Watch dat een PA-school die werd gebouwd met geld van de Belgische regering is vernoemd naar Dalal Mughrabi, een terrorist die de moord op 37 burgers leidde. Kort na de onthullingen door PMW antwoordde Didier Vanderhasselt, een woordvoerder van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat België “de verheerlijking van terroristische aanslagen onmiskenbaar veroordeelt” en “zich op geen enkele manier in verband mag brengen met de namen van terroristen.” Hij voegde eraan toe dat “België ondertussen alle projecten met betrekking tot de bouw of uitrusting van Palestijnse scholen in de wacht zal zetten“.

Na de Belgische aankondiging berichtte de officiële krant van de Palestijnse Autorteit (PA) dat Belgische en PA-ambtenaren elkaar zouden ontmoeten op woensdag 18 oktober 2017 om het probleem te bespreken. Op dezelfde dag waarop de vergadering gepland stond, meldde Donia Al-Watan, een onafhankelijk Palestijns persbureau, dat Eric De Muynck, een vertegenwoordiger van de Belgische instelling voor ontwikkelingssamenwerking, deelnam aan de inauguratie van een nieuwe PA-school genaamd ‘Defiance 6 School.’

Ramallah, 18 oktober 2017. Inhuldiging van nieuwe Palestijnse school. Op deze foto staat de Belgische vertegenwoordiger Eric De Muynck (3de van links) naast de PA-minister voor Opvoeding Sabri Saidam (4de van links) en de vrouwelijke districtsgouverneur van Ramallah El Bireh Laila Ghannam (5de van links).

De naam ‘Defiance 6 School‘ (Uitdaging 6 School) werd aan de school gegeven met verwijzing naar het feit dat de vorige gebouwen die de school huisvestten onlangs door Israël werden vernietigd, omdat ze in Area C werden gebouwd zonder de relevante bouwvergunningen. De PA bouwde daarom de nieuwe school om Israël “uit te dagen”. Het rapport stelde verder dat de bouw van de school, die naar verluidt ’24 uur duurde’, werd gefinancierd door de Europese Unie.

Het bericht over de nieuwe school van de PA, evenals de aanwezigheid van de Belgische vertegenwoordiger bij de inauguratie, werpt een aantal vragen op. Ten eerste lijkt de aanwezigheid van De Muynck, een officiële Belgische vertegenwoordiger, te suggereren dat de eerdere verklaringen van België om “alle projecten met betrekking tot de bouw … van Palestijnse scholen” uit te stellen, niet helemaal eerlijk was. Deze bewering wordt versterkt door het feit dat, hoewel PMW herhaaldelijk contact opnam met de Belgische ambassade om haar reactie te horen op de aanwezigheid van De Muynck tijdens de ceremonie en om informatie te ontvangen over de aangekondigde ontmoeting tussen de PA en Belgische ambtenaren, de Belgische ambassade niet reageerde.

Ten tweede lijkt het feit dat deze nieuwe school naar verluidt met EU-middelen is gebouwd, te suggereren dat de EU het gebruik en misbruik van Palestijnse kinderen door de PA steunt voor politiek gewin. Opgemerkt moet worden dat, zoals overeengekomen in de Oslo-akkoorden, de PA niet bevoegd is om bouwvergunningen af ​​te geven in gebied C. Dienovereenkomstig voldoet een school die in slechts 24 uur werd gebouwd, zonder bouwvergunning, aan de technische normen die bij een school passen en zorgen voor de veiligheid van de kinderen?

Bovendien, welke boodschap geeft de gekozen naam ‘Defiance 6 School’ aan haar studenten? Waarom verstrekt de EU financiële steun aan een school die haar studenten leert om “Israël uit te dagen” en dat het overtreden van de wet legitiem is? Tot slot, zelfs als de PA en de EU, voor politieke doeleinden, ervoor kozen om de wet te overtreden en structuren in Area C te bouwen zonder de relevante bouwvergunningen, is het redelijk of ethisch om jonge schoolkinderen in direct conflict te brengen met de Israëlische autoriteiten? De EU moet het gebruik en het misbruik van de Palestijnse studenten door de PA voor haar politieke doeleinden niet goedkeuren.

Het volgende is een langer fragment van het artikel in het onafhankelijke Palestijnse persbureau Donia Al-Watan van 18 oktober 2017:

Hoofdtitel: “[PA] Ministry of Education: The birth of the Defiance 6 School”

“[PA] Minister of Education and Higher Education Sabri Saidam today, Wednesday [Oct. 18, 2017], inaugurated Defiance 6 Co-ed Elementary School in the Wadi Al-Sik area, east of the village of Deir Debwan in the Ramallah and El-Bireh district – and this was funded by the European Union.

Participating in the opening were District Governor of Ramallah and El-Bireh Laila Ghannam, Representative of the Belgian [Development] Cooperation Institution Eric De Muynck, Director of International Relations and Public Relations in the [PA] Ministry of Education Nadim Sami, Director of the Ramallah and El-Bireh Directorate of Education (i.e., branch of the PA Ministry of Education) Bassem Erekat, and representative of the Committee to Resist Settlements and the Wall Abdallah Abu Rahma…

The minister of education emphasized that this school comes as part of a series of schools for defiance and resolve that the ministry has established in areas being targeted by the occupation (i.e., Area C under Israeli jurisdiction where building is illegal without a permit -Ed.) He emphasized that the building of these schools in these regions conveys a message to the whole world that emphasizes the sanctity of education in the eyes of all Palestinians and the students’ determination to continue studying, despite the difficult conditions they are experiencing in the shadow of the occupation and settlement.

He also noted that the building of this school took 24 hours, ‘and this is a miracle, and you see our children, who number 80 male and female students, and other students will join them.'”

2 gedachtes over “Misleidt België de internationale gemeenschap?

  1. Wanneer het woord “Israel” valt dan vliegen alle Europeese fatsoens normen weg!

    Dan mogen er illegale woningen gebouwd worden in vreemde landen, dan mag men obstructie plegen t.o. een buitenlandse ‘bevriende regering, dan mag men groepen (financieel) steunen die terreur verheerlijken, dan mag men feiten verdraaien & leugens legitimeren.

    Geliked door 1 persoon

    1. En dan blijven we nog vriendelijk: “misleid” moet eigenlijk “liegt” zijn. Maar zegt nooit tegen politici dat ze liegen. Dan springen ze door het plafond van frustratie en verontwaardiging. Hypocriete gangsters 😦

      Like

Reacties zijn gesloten.