Amerikaans Congres avanceert wetgeving gericht tegen Palestijns terrorisme

Een panel van vertegenwoordigers van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemde in met het opschorten van rekeningen die de geldschieters van Hamas bestraffen en het gebruik beëindigen van Amerikaanse fondsen voor het betalen van de salarissen van Palestijnse terroristen. Het door de Republikeinen geleide Huis-panel leverde woensdag een duidelijke waarschuwing af tegen het land, en steunde wetgeving die sancties zou opleggen aan landen of individuen die financiële en materiële steun verlenen aan de terreurgroep Hamas.

De Commissie van Buitenlandse Zaken heeft het wetsvoorstel met een meerderheid van stemmen aangenomen en heeft de weg geëffend voor het volledige Huis om de maatregel te overwegen. Het wetsvoorstel bekritiseert met name Qatar omdat het Hamas aanzienlijke financiële steun heeft verleend en leden van het militante groepsleiderschap heeft ontvangen. Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein hebben eerder dit jaar hun banden verbroken met Qatar omtrent beschuldigingen van het Perzische Golffonds voor het financieren van het terrorisme. President Donald Trump herhaalde de beschuldiging. Het wetsvoorstel voegt eraan toe dat het ministerie van Financiën in maart 2014 “heeft bevestigd dat Qatar, een oude bondgenoot van de VS, al vele jaren openlijk Hamas financiert.”

Echter, eind vorige maand kondigde minister van Financiën Steven Mnuchin een zeldzame blijk van samenwerking tussen de olierijke Golfstaten toen hij een gecoördineerde contraterrorisme-inspanning onthulde waarbij Qatar, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Koeweit en Bahrein betrokken waren. De landen kwamen overeen om een ​​aantal Jemenieten te sanctioneren en een entiteit waarvan vermoed wordt dat ze de terreurgroepen Islamitische Staat (ISIS/Daesh) en al-Qaida financiert.

Het wetsvoorstel onderstreept de gecompliceerde relatie tussen Qatar en de Verenigde Staten. Qatar is de thuisbasis van de enorme luchtmachtbasis Al-Udeid, het vooruitgeschoven hoofdkwartier van het Centrale Commando van de VS, waar bijna 10.000 Amerikaanse troepen zijn gestationeerd als onderdeel van de campagne tegen Islamitische Staat en de oorlog in Afghanistan.

Qatar: ‘Meester in het bespelen van alle kanten’
Republikeinse vertegenwoordigers Brian Fitzpatrick van Pennsylvania en Dan Donovan van New York zeiden vorige maand dat “Qatar meester is in het bespelen van alle kanten”. Het land, dat ze in een opiniestuk hebben gepubliceerd in de krant The Hill, heeft een “innovatieve benadering gebruikt” om te voorkomen dat de VS en de Europese landen gestraft kunnen worden voor het ondersteunen van terroristische groeperingen:

“Onderhoudt goede relaties met de Verenigde Staten, doe valse beloftes over terreurbestrijding, bedruip financieel veel westerse universiteiten en zakelijke projecten – terwijl je stilletjes terrorisme financiert en promoot, Iran verenigt en een Amerikaanse luchtmachtbasis gebruikt als een verzekeringspolis tegen straf voor het promoten van terreur”, schreven de congresleden.

Qatar is ongeveer zo groot als Connecticut en steekt als een duim bovenuit op het Arabische schiereiland in de Perzische Golf. Qatar heeft het hoogste inkomen per capita ter wereld vanwege zijn aardgasreserves. Qataris beoefenen een ultraconservatieve vorm van de islam die bekend staat als wahhabisme.

Hamas ‘Verstrengeld met Iran’
Hamas, dat de vernietiging van Israël nastreeft, bestuurd tot op heden Gaza met een ijzeren vuist sinds het in 2007 op gewelddadige wijze de controle over het kustgebied greep. Hamas is sindsdien herhaaldelijk in botsing gekomen met meer radicale groepen, die hun eigen aparte aanvallen tegen Israël hebben uitgevoerd, gedeeltelijk om Hamas te ondermijnen.

Donovan zei woensdag dat Hamas “ideologisch, politiek en militair verweven is met Iran.” Qatar, voegde hij eraan toe, “heeft nu een strategische kans om zichzelf af te scheiden van Hamas en bij uitbreiding, Iran, dat een staatssponsor is van terrorisme.”

Comité stemt unaniem in met Taylor Force Wet
De commissie keurde ook een wetsvoorstel goed dat financiële steun van de VS aan de Palestijnse Autoriteit zou opschorten totdat het geloofwaardige stappen zou ondernemen om een ​​einde te maken aan gewelddaden tegen Amerikaanse en Israëlische burgers. De wetgeving is vernoemd naar een Amerikaan, Taylor Force, die door een Palestijn in Israël werd neergestoken. Het weerspiegelt tweeledige woede over wat wetgevers een ‘pay-to-kill’ -programma hebben genoemd, onderschreven door de Palestijnse Autoriteit.

Force was een MBA-student aan de Vanderbilt University in Tennessee en een afgestudeerde aan West Point die in maart 2016 Israël bezocht toen hij werd vermoord. Force was afkomstig uit Lubbock, Texas. Zijn ouders wonen in South Carolina. De Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen heeft begin augustus een afzonderlijke versie van de Taylor Force Wet aangenomen. Palestijnse functionarissen bekritiseerden de Senaatswetgeving als slecht geïnformeerd en contraproductief.


Bronnen:

  • Naar een artikel plus foto “Congress advances legislation targeting Palestinian terrorism” van Richard Lardner op de website World Israel News (WIN) van 15 november 2017
  • Plaatje bovenaan: “Palestinians showing support for terrorism” (Abed Rahim Khatib/ Flash90)