Israëlisch minister: Bereid je voor op een miljoen Israëliërs in Judea en Samaria

Joodse gemeenschappen in Judea en Samaria moeten zich voorbereiden op een massale toestroom van nieuwe inwoners, zei minister Elkin en Israël moet plannen voorbereiden voor een miljoen Israëlische inwoners die in Judea en Samaria zullen wonen, zei de minister van Milieu, Ze’ev Elkin. “Dit zal gebeuren – het is enkel een kwestie van wanneer,” vertelde Elkin dinsdag de communale leiders uit de regio op een speciale conferentie over bevolkingsgroei in Judea en Samaria, bericht World Israel News (WIN).

Elkin schatte dat de bevolking in Judea en Samaria in de komende 10 tot 20 jaar in omvang kan verdubbelen, afhankelijk van het tempo van de bouw, dat soms onder druk van de Verenigde Staten werd stopgezet of aanzienlijk werd belemmerd. De minister wees erop dat het huidige tempo van huisvesting niet bevredigend is om de bevolkingsgroei te bevorderen, met minder dan 3.000 eenheden per jaar. In totaal zijn er 100.000 tot 120.000 nieuwe eenheden nodig om dat cruciale aantal te halen, zei hij.

“Maak plannen met al uw macht alsof het vandaag mogelijk is, alsof u een bestemmingsplan voor duizend woningen kunt maken en uitvoeren”, drong hij bij de leiders aan. “Als iedereen dit doet, geloof ik dat de cijfers de realiteit van ons leven zullen worden. Deze enorme bevolkingsgroei zal de hele kijk op diplomatie, veiligheid en nederzettingen veranderen en zal iedereen laten zien dat hier geen weg meer terug is. Halas [‘genoeg!’ in het Arabisch] omtrent het verhaal van twee staten. Er is geen andere optie dan de staat Israël, zeker tussen de Jordaan [rivier] en de zee, daar zal slechts één staat zijn,” vertelde hij de conferentie.