Israël steunt VN-resolutie van Saoedi-Arabië tegen Syrisch regime van Assad

Israël heeft op dinsdag 14 november 2017 voor de allereerste keer ooit, een resolutie gesteund van de Verenigde Naties die werd ingediend door Saoedi-Arabië. De resolutie, voorgesteld door het Comité van de Mensenrechten van de Verenigde Naties (UNHRC), veroordeelde de Syrische regering voor schendingen van de mensenrechten.

“Het Assad-regime heeft met de volledige steun van Iran, zijn volk genadeloos en met onbegrijpelijke wreedheid jarenlang afgeslacht”, zei de Israëlische ambassadeur aan de Verenigde Naties, Danny Danon. “Israël, dat al jarenlang humanitaire hulp verleent aan Syrische burgers die door deze wreedheden worden getroffen, staat samen met de internationale gemeenschap op tegenover dit moorddadige regime.”

De Saoedi-Arabische ambassadeur aan de VN, Abdallah al-Mouallimi, veroordeelde “de ernstige verslechtering van de staat van de mensenrechten in Syrië, inclusief willekeurige moorden en opzettelijke aanvallen op burgers, die de dood van meer dan 400.000 mensen, waaronder 17.000 kinderen, veroorzaakte.”

Reactie van Syrisch president Bashar al-Assad:
Ik weet van niks. ‘t Is al de schuld van Israël. Het zijn die dekselse Joden!”

[Een cartoon van de Israëlische tekenaar Ronny Gordon in Arutz Sheva]


Bronnen:

  • een artikel in The Jewish Press van heden 15 november 2017;
  • plaatje bovenaan: Saoedische Groot-Moefti: “Teveel vrouwen in Saoedi-Arabië willen sporten”. Met het oog op de Olympische Spelen in Londen in 2012 trainen hier een aantal Saoedische vrouwen stiekem op de 100 meter korte sprint.