Israël opnieuw negen keer veroordeeld door de Verenigde Naties; ‘Eh… is dat niet wat veel?’

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (UNGA) veroordeelde op 10 november 2017 Israël negen keer als “een deel van het jaarlijkse ritueel van het uitvoeren van 20 door Arabië gesponsorde resoluties die de Joodse staat uitkiezen en geen melding maken van Hamas’ steekpartijen, schietpartijen of voertuigaanslagen tegen Israëliërs”, zei Hillel Neuer, uitvoerend directeur van de in Genève gevestigde controlegroep UN Watch.

Hieronder een lijst van de 9 anti-Israël resoluties.

 1. “Assistance to Palestine refugees” (A/C.4/72/L.17)
 2. “Persons displaced as a result of the June 1967 and subsequent hostilities” (A/C.4/72/L.18)
 3. “Operations of the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East” (A/C.4/72/L.19)
 4. “Palestine refugees’ properties and their revenues” (A/C.4/72/L.20)
 5. “Work of the Special Committee to Investigate Israeli Practices Affecting the Human Rights of the Palestinian People and Other Arabs of the Occupied Territories” (A/C.4/72/L.21)
 6. “Applicability of the Geneva Convention relative to the Protection of Civilian Persons in Time of War, of 12 August 1949, to the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and the other occupied Arab territories” (A/C.4/72/L.22)
 7. “Israeli settlements in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem, and the occupied Syrian Golan” (A/C.4/72/L.23)
 8. “Israeli practices affecting the human rights of the Palestinian people in the Occupied Palestinian Territory, including East Jerusalem” (A/C.4/72/L.24)
 9. “The occupied Syrian Golan” (A/C.4/72/L.25)

Daarentegen zullen er in de sessie van dit jaar in totaal slechts 6 veroordelende resoluties zijn voor de rest van de wereld samen – met één elk over Syrië, Noord-Korea, Iran, de Krim, Myanmar en één over de VS vanwege zijn Cuba-embargo. Alle 193 lidstaten van de VN nemen deel aan de stemming in de oorspronkelijke commissie en stemmen dan bijna altijd op dezelfde manier tijdens een tweede en laatste stemming tijdens de voltallige vergadering van de UNGA in december aanstaande.

Hillel Neuer zei over deze 72ste sessie van de VN:

“De aanval van de V.N. op Israël vandaag met een stortvloed aan eenzijdige resoluties is surrealistisch. Zelfs nadat de Syrische president Bashar Assad het afgelopen jaar chemische wapens tegen zijn eigen volk heeft gebruikt, staat de VN op het punt een resolutie aan te nemen die wordt gesponsord door Syrië en waarin Israël ten onrechte wordt veroordeeld voor ‘repressieve maatregelen’ tegen Syrische burgers die in de Golanhoogten leven. Het is obsceen.

Hoewel er in totaal 20 resoluties zullen zijn tegen Israël deze sessie, is er geen enkele resolutie van de Algemene Vergadering van de VN gepland vandaag of dit jaar voor grove mensenrechtenschenders zoals Saoedi-Arabië, Turkije, Venezuela, China, Cuba, Pakistan of Zimbabwe.

In een tijd dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn door de staat gecontroleerde media aanzetten tot het voortdurende neersteken en beschieten van Israëlische Joden, is de reactie van de VN om Israël reflexief te veroordelen in negen afzonderlijke resoluties, elk van hen is eenzijdig en elk van hen zal volkomen stil blijven over Palestijnse misstanden.”

De resolutie die Syrië jaarlijks opstelt, veroordeelt Israël voor het vasthouden van de Golanhoogte en eist van Israël dat het land wordt “teruggegeven” aan het volk van Syrië.

Hillel Neuer zei over de Syrië resolutie:

“Het is verbijsterend. Nadat het Syrische regime de afgelopen zes jaren zijn eigen volk met honderdduizenden heeft gedood, hoe kan de V.N. dan oproepen om nog meer mensen te onderworpen aan de heerschappij van Assad? De timing van de tekst van vandaag is moreel griezelig en logisch absurd. De resoluties van vandaag beweren dat ze om de Palestijnen geven, maar de V.N. is zich niet bewust van de tientallen Palestijnen die zijn afgeslacht, verminkt en verdreven door de troepen van Assad en meer dan 3000 slachtoffers sinds 2011.

De klucht van vandaag in de Algemene Vergadering onderstreept een eenvoudig feit: de automatische meerderheid van de V.N. heeft geen interesse om Palestijnen echt te helpen, noch om iemands mensenrechten te beschermen; het doel van dit ritueel van eenzijdige veroordelingen blijft de zondebok van Israël. De onevenredige aanval van de V.N. op de Joodse staat ondermijnt de institutionele geloofwaardigheid van wat verondersteld wordt een onpartijdig internationaal orgaan te zijn. Politisering en selectiviteit schaden van de basismissie, waardoor het V.N. Charter-belofte van gelijke behandeling van alle naties groot en klein wordt aangetast.”

Tijdens een vergelijkbare sessie in 2013 toonde een V.N.-vertaler zich geschokt omtrent de dubbele standaarden die worden gebruikt in de V.N. en “versprak” zich terwijl zijn microfoon  nog open stond. Op 1 m. 58″ hoort u de vertaler zich “verspreken”:

Verwachten dat slechte mensen niks verkeerd zullen doen, is pure waanzin.”
[Marcus Aurelius in “Meditaties“; een Romeins keizer van 161 tot 180 na Chr.]

“Toen hij tegen hen zei: ‘Laat ons gaan en de slechteriken pakken’, begon de grootste slechterik zijn mes te slijpen.” [oud Georgisch spreekwoord]

2 gedachtes over “Israël opnieuw negen keer veroordeeld door de Verenigde Naties; ‘Eh… is dat niet wat veel?’

 1. Zoals iedereen die een beetje de VN volgen weet dat de 57-leden tellende moslimgroep van de Organization of Islamic Cooperation (30 % van de stemmen in de VN) of van de 54 leden tellende Afrikaanse Groep (28 % van de stemmen in de VN) waaronder ook Marokko, Tunesië en Egypte, samen reeds 58% van de stemuitslag bepalen.

  Nagenoeg alle anti-Israëlresoluties worden ingediend door het Arabisch/Afrikaans blok, resoluties die dikwijls meestal opgemaakt worden door de Palestijnse Autoriteit maar in hun plaats worden ingediend vermits de Paleo’s (nog) geen stemrecht in de VN. Vandaar dus die overvloed aan anti-Israëlresoluties, zeker vergeleken met de rest van de wereld..

  Like

Reacties zijn gesloten.