IDF stelt Iron Dome op in Centraal-Israël na dreigementen van Islamitische Jihad

Door het Israëlische leger (Israel Defense Forces – IDF) werden de voorbije dagen anti-raketverdedigingsbatterijen ingezet in centraal Israël in reactie op escalerende bedreigingen door de terroristische organisatie van de Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ), aldus een bericht van The Jewish Press van heden.

Militaire functionarissen bevestigden maandag dat anti-raketsysteembatterijen van de Iron Dome waren ingezet maar weigerden hun precieze locaties bekend te maken. De beveiliging is ook aangescherpt rondom de grens met Gaza, volgens een bericht dat werd uitgezonden op Kanaal 2. De Iron Dome is ontworpen om raketbedreigingen voor de korte afstand te onderscheppen en diegenen die worden afgevuurd door een mortier.

De PIJ heeft geweigerd om haar gelofte weer in te trekken om de dood te wreken van vijf leden van de Al-Quds Brigades, het doodseskader van de terreurorganisatie (Palestijnse) Islamitische Jihad (PIJ), die omkwamen in een terroristentunnel die door de IDF werd vernietigd in een geplande ontploffing op 30 oktober, nadat zijn penetratie op het Israëlische grondgebied werd ontdekt. De tunnel eindigde gevaarlijk dicht bij kibboets Kissufim in het zuiden van Israël, vlakbij de grens met Gaza, waar zowat 245  Israëliërs (2016) wonen.

Ten minste 12 Gazaanse terroristen werden gedood in de explosie toen de tunnel werd verwoest, waaronder een aantal die stierven nadat de tunnel een tweede keer was opgeblazen vanwege explosieven die daar door de terroristen werden opgeslagen.”Dreigementen om het leiderschap van de beweging te raken, is een oorlogsverklaring, waarop we zullen reageren”, dreigde Islamitische Jihad (PIJ) op zondag.

In het Arabisch sprekende heeft IDF majoor-generaal Yoav Mordechai, hoofd van de coördinator van regeringsactiviteiten in de gebieden (COGAT), een video geplaatst waarin de leiders van de PIJ in Syrië, Ramadan Shalah en Ziyad Nakhalahworden gewaarschuwd, met name dat Israël op de hoogte is van hun plannen en intenties en deze krachtig zal beantwoorden evenals Hamas, als er een aanval wordt uitgevoerd.

Premier Benjamin Netanyahu gaf zondag ook een waarschuwing uit en zei dat Israël de terreurorganisatie Hamas die Gaza controleert, verantwoordelijk zal houden voor om het even welk geweld dat vanuit de Strook komt, inclusief de PIJ, en dienovereenkomstig zal reageren.

PIJ-leider Tareq Ka’adan werd zondagavond gearresteerd door Israëlische militairen in zijn huis in Arrabeh, ten zuidwesten van Jenin in Samaria, Israël.

De minister van Justitie Ayelet Shaked van de Joods Huispartij zei op maandag dat de lichamen van vijf van de terroristen die door Israël uit de ingestortte aanvalstunnel werden gehaald, alleen worden teruggegeven in ruil voor de lichamen van de twee gevallen IDF-soldaten en andere nog levende gijzelaars die nog steeds door Hamas worden vastgehouden in Gaza. Het hele kabinet van de Israëlische regering was naar verluidt het helemaal eens met die beslissing.

Cartoon: Het “kleine verschil” tussen het raketafweersysteem (Iron Dome) van Israël en dat van de terreurgroepen Hamas en Islamitische Jihad (PIJ) in de Gazastrook…