Gazaanse kinderen onder het juk van Hamas: sexueel misbruik, drugs en wanhoop

Dagelijks leven in Gaza onder het islamistisch juk van Hamas… 

Hoe zou het leven zijn voor kinderen in de Gazastrook? Toch een gebied dat financieel disproportioneel bedropen wordt vergeleken met andere veel meer noodlijdende gebieden in de rest van de wereld. Gaza leeft al meer dan tien jaar in een despotisch geleide islamistische dictatuur die maar één doel heeft: Israël vernietigen en de Joden in de zee drijven.

Mohammed Mansour

In een interview van 8 november 2017 met de extreemlinkse Israëlische krant Haaretz, getuigt Mohammed Mansour over de trauma’s en misbruiken waarvan Palestijnse kinderen in de Strook het slachtoffer zijn. De 49-jarige Mansour is een Israëlische Arabier die woont in Mash’had, Galilea, en een psychologist die als vrijwilliger in Gaza werkt voor de niet-gouvermentele organisatie Physicians for Human Rights-Israel (PHR).

Mansour is een expert in trauma behandeling en meer specifiek voor kinderen die werden aangerand of die afwijkend seksueel gedrag vertonen. Als onderdeel van de verleende humanitaire hulp behandelt hij kinderen en traint professionals om traumatherapie te bieden. Elke twee tot drie maanden bezoekt hij Gaza in opdracht van de mensenrechtenorganisatie PHR en woonde in de jaren negentig zelfs een half jaar in de Strook in het kader van een onderzoek.

Mansour verhaalt over zijn meest recente bezoeken aan de Strook in oktober en in augustus jongstleden en stelde een verontrustende toename vast van het aantal misbruiken:

“Tijdens dit bezoek ben ik een groot aantal gevallen van seksueel misbruik tegengekomen bij de kinderen. Dat is een fenomeen dat altijd heeft bestaan, maar in dit bezoek, en ook tijdens het vorige bezoek in augustus, bereikte het plotseling veel grotere dimensies. Het is enorm groot geworden. Meer dan een derde van de kinderen die ik zag in het Jabalya [vluchtelingenkamp] meldde seksueel misbruikt te zijn.

Kinderen van 5 tot 13 jaar. Alles,  van aangeraakt worden tot verkrachting, door volwassenen en andere kinderen van dezelfde leeftijd of ouder, of iemand in de familie zoals ouders, broers en ooms. In een geval dat ik zag, vertelde de moeder van een verstandelijk gehandicapt 12-jarig meisje me dat het meisje erg geïrriteerd was. Telkens als ik mijn hand dicht bij haar gezicht legde, kromp ze ineen, ze zag er echt geschrokken uit. Ik vroeg de moeder of ze altijd zo was geweest, en ze zei ja.

Ik vroeg haar de kamer te verlaten en ik sprak met het meisje. Ze vertelde me dat haar vader haar misbruikte. Ze zei natuurlijk niet ‘misbruiken’; ze zei dat hij bij haar slaapt. Het was volkomen schokkend, zelfs voor mij, en ik ben gewend aan dergelijke verhalen. Mijn hele lichaam trilde toen ze erover sprak. Ik vertelde haar dat het een vader verboden is zijn dochter aan te raken. Ik probeerde haar te leren hoe ze zichzelf moest verdedigen. Ik weet dat het niet noodzakelijkerwijs zal helpen.

Ik kon het niet aan de moeder vertellen. Dat zou het meisje alleen maar in groter gevaar brengen als de mensen zouden weten dat ze het heeft verteld. In het algemeen, wanneer kinderen binnen het gezin worden misbruikt, weet de moeder dat en zwijgt. Ik geloof dat deze moeder het ook wist. Dit is overigens het meest ernstige trauma voor het kind: niet het misbruik, maar het verraad van de moeder.”

Doodstraf
Nochthans wordt aanranders in de Palestijnse gebieden zwaar bestraft en er staat zelfs de doodstraf op die ook een aantal keren leidde tot executies:

“De aanranders zijn bedreven in het identificeren van wie ze kunnen misbruiken, en vanuit dit oogpunt zijn de kinderen van Gaza inderdaad kwetsbaar. Bijna elk gezin heeft 14 of 15 kinderen en ze leven in vreselijke armoede. De meeste mensen werken niet, en degenen die dat wel doen, verdienen weinig centen – het gemiddelde salaris is 1000 sjekels per maand [ca. 242 euros]. Geestelijk en fysiek zijn ouders eenvoudigweg niet in staat om hun kinderen te ondersteunen. Ze worden ondergedompeld in hun eigen depressie, hun eigen trauma. En de meeste inwoners van Gaza lijden aan depressies en trauma, ze kunnen hun kinderen zelfs de meest basale behoeften niet bieden.

De doodstraf die is vastgelegd in de wet is van toepassing op misbruik buiten het gezin. In gevallen van misbruik binnen de familie is het aan het slachtoffer om dit te bewijzen. Geen enkel kind zal zo over mishandeling kunnen praten. Een kind van zes, wiens moeder hem seksueel misbruikt, of een meisje dat door haar vader en haar broers wordt misbruikt, zal hen niet op de hoogte brengen – vooral omdat veel kinderen die seksueel worden misbruikt, niet beseffen dat ze misbruikt worden. Ze weten niet dat dit is wat er met hen gebeurt. Ze weten het niet en ze investeren niet eens energie in een poging om te begrijpen wat het is.”

Gaza Stad, 2 mei 2016. Woordvoerder van de Palestijnse politie van Hamas, Ayman Batneeji, zei op een persconferentie dat de hoeveelheid illegale drugs en Tramadol het 1ste kwartaal van 2016 reeds hoger is dan over heel 2015. [beeldbron: Mohammed Asad/Apa images]

Drugs
Om aan hun dagelijkse ellende en pijn te ontkomen, zoeken Gazaanse volwassenen en kinderen naar middelen hoe ze daaraan kunnen ontsnappen. Drugs zijn het meest voor de hand liggend zoals de pijnstiller voor spierpijnen Tramadol dat, gemengd met amfetamines, erg verslavend werkt:

“We zien ook een groeiend aantal verslaafden. De meest voorkomende verslaving van mannen en jongens in Gaza is tramadol. Het is eigenlijk een voorgeschreven medicijn voor spierpijn. Een van de bijwerkingen van tramadol – dat als een zogenaamd positief effect beschouwd – is dat het de duur van een erectie verlengt en het seksuele verlangen zowel bij mannen als bij vrouwen verhoogt. De tramadol die in Gaza wordt verkocht, wordt in China vervaardigd en gaat via Egypte. In Egypte ondergaat het een soort van manipulatie. Ik weet niet precies wat ze daar doen, wat ze toevoegen, maar de tramadol in de Gazastrook is niet dezelfde tramadol die mensen in Israël nemen.

En er is ook nog iets anders. Het is extreem verslavend en beïnvloedt het gedrag. Ze voegen waarschijnlijk een amfetamine toe. Iets met een effect dat lijkt op dat van cocaïne. Een van de redenen waarom ik dit weet, is omdat ik tramadol zelf een paar maanden heb gebruikt en die bijwerkingen niet ervoer. En toen ik ermee stopte, voelde ik geen behoefte om het weer in te nemen. De Gaza-versie is verslavend. Zonder dat kunnen ze niet functioneren. En het is erg populair. In 2014 kostte een pakket tramadol 20 sjekels [ongeveer 4,84 euros]. Vandaag is het 20 sjekels voor één tablet.

Tramadol wordt in Gaza niet beschouwd als een medicijn maar als een drug. Er zijn dealers in Gaza en als ze worden betrapt, gaan ze naar de gevangenis. Veel hasj kwam Gaza binnen vanuit Egypte totdat de smokkeltunnels werden gesloten; vandaag, zonder tunnels, is er geen hasj. Mensen zijn op zoek naar iets anders. Ik weet niet hoe het binnenkomt en hoe ze erin slagen het geld te krijgen, maar de cijfers spreken voor zich: volgens een onderzoek dat daar is uitgevoerd, is 41 procent van de verslaafden in Gaza verslaafd aan tramadol.”

Lees hier het hele interview op de site van Haaretz

door Brabosh

Dagelijks leven in Gaza onder het islamistisch juk van Hamas… 

2 gedachtes over “Gazaanse kinderen onder het juk van Hamas: sexueel misbruik, drugs en wanhoop

  1. Het zal de “”pro Palestijnse”” gemeente en hun hypocriete EU helpers een rotzorg zijn.

    Smerig gedrag bij hun heilig verklaarde Palestijnen verstoort het concept!

    Like

  2. Duidelijk geen Tramadol maar een opiaat of vergelijkbaar. Wat een ramp. Gaan schelden tegen de EU heeft geen zin en werkt alleen maar contra-productief. Israël vertrouwt allang niet meer op Europa. Wij die er anders over denken of een band hebben kunnen dat ook op een positieve manier duidelijk maken. De situatie in het MO kan nog wel eens helemaal veranderen met onverwachte coalities, vermoed ik.

    Like

Reacties zijn gesloten.