Premier Netanyahu belooft ca. 200 miljoen euros voor extra beveiliging in Judea en Samaria

In Judea & Samaria worden naast de bestaande Arabische wegen steeds meer bypass wegen gebouwd zoals op dit plaatje hierboven, die enkel toegankelijk zijn voor Israëlisch verkeer. Dit om te verhinderen dat voorbijrijdende wagens en lijnbussen worden beschoten door Arabische terroristen of bekogeld worden met projectielen en brandbommen [beeldbron: Tal Adler]

Families van door Arabische terroristen vermoorde Israëli’s en regionale gemeenteraadsleden uit Judea en Samaria kwamen afgelopen vrijdag overeen om hun hongerstaking te beëindigen nadat er een compromis was bereikt met de regering over het verstrekken van financiering voor noodzakelijke beveiligingsupgrades in de regio.

De families en leiders van de Raad hebben de voorbije weken voor de ambtswoning van premier Binyamin Netanyahu geprotesteerd om de premier aldus te dwingen zich aan zijn gedane belofte te houden om de veiligheidsvoorzieningen in Judea & Samaria met spoed op te waarderen.

Volgens de akkoorden die werden bereikt tussen de leiders van de de Regionale Raad van Samaria (hebr. Mo’atza Azorit Shomron) en premier Netanyahu zullen 200 miljoen sjekels (ca. 48,3 miljoen euro) worden bestemd voor de onmiddelijke aanleg van bypass roads (aparte wegen voor Israëli ’s naast de bestaande Arabische) en nog eens 600 miljoen sjekels (ca. 145 miljoen euros) zullen per 1 januari 2018 worden overgedragen voor bijkomende bypass roads, wegverlichting, mobiele ontvangst op de wegen en bescherming van lijnbussen.

De overeenkomsten werden bereikt door de bemiddeling van coalitievoorzitter het parlementslid David Bitan (Likoed), Netanyahu’s stafchef van het IDF Yoav Horowitz (Joods Huispartij) en met de medewerking van parlementslid Oren Hazan (Likoed) en de voorzitter van de Knesset (het Israëlische parlement) Yuli Edelstein (Likoed).

Premier Netanyahu zei:

“Ik respecteer en eer de nabestaanden die hun geliefden hebben verloren, ik kom ook uit een nabestaandenfamilie en ik begrijp hun ongeëvenaarde pijn. Ik wend me tot de families van vandaag en vraag hen om hun hongerstaking te beëindigen en naar hun huizen terug te keren.”

Het hoofd van de Regionale Raad van Samaria, Yossi Dagan, toonde zich duidelijk opgetogen over de financiële toezegging en hij zei:

“Dit is een historische dag. Na bijna drie weken sit-in op het trottoir voor de residentie van de premier en zes dagen hongerstaking, bereikten we een overeenkomst met de premier die de financiering van de omleidingswegen en beveiligingscomponenten op de wegen garandeert – mobiele ontvangst, straatverlichting en busbescherming. In het licht van de overeenkomst kondigen we de stopzetting van de hongerstaking aan en nemen we gehoor aan de oproep van de premier om de protesttent te ontmantelen en terug te keren naar onze huizen. Dit is een historische overeenkomst.”

Een gedachte over “Premier Netanyahu belooft ca. 200 miljoen euros voor extra beveiliging in Judea en Samaria

  1. Als ik deze foto bekijk, dan is dat eigenlijk het begin van annexatie van het Joodse hartland Judea en Samaria. De arabieren zijn zo vervuld met hun haat, dat ze het eigenlijk niet in de gaten hebben dat Israël bezig is het land op te bouwen.

    Like

Reacties zijn gesloten.