Opnieuw hommeles onder Palestijnse rivalen omtrent veiligheidsamenwerking met Israël

Midzomernacht in Gaza, 21 juni 2014. “Zomerkamp” voor 13- en 14-jarige kinderen van Hamas in Gaza, in werkelijkheid een opleidingskamp voor aanstormende terroristen. “Eerst leren schieten en daarna pas leren lezen, schrijven en rekenen,” luidt het strijdlustig in de  Boze Strook van Hamastan.

Op woensdag 8 november ’17 heeft Hazem Atallahde politiechef van de Palestijnse Autoriteit (PA), bevestigd dat de samenwerking met Israël inzake veiligheid werd hervat. Atallah zei hierover: “Iedereen werkt nu weer samen. Dat wil zeggen dat de zaken weer zijn zoals ze waren voor 14 juli. De dingen zijn nu normaal.

Atallah herhaalde tevens dat Hamas moet ontwapenen confrom het verzoeningsakkoord dat op 12 oktober ’17 werd gesloten tussen de rivaliserende terreurorganisaties Al Fatah en Hamas. Volgens dat akkoord, dat werd bemiddeld door Egypte, zou de Palestijnse Autoriteit per 1 december aanstaande de volledige controle moeten overnemen van Hamas over de Gazastrook.

Een en ander is duidelijk niet naar de zin van Hamas dat op donderdag scherp uithaalde naar de Palestijnse Autoriteit. Woordvoerder van Hamas, Fawzi Barhoum, zei dat zijn organisatie “verrast is door de PA door het hervatten van de samenwerking met de Zionistische entiteit inzake het handhaven van de veiligheid op de West Bank, die het equivalent is van het grootste gevaar voor het Palestijnse volk, haar eenheid en haar legitieme recht om zich te verzetten tegen de bezetting.”

In juli had PA-president Mahmoud Abbas de veiligheidscoördinatie met Israël opgeschort, uit protest tegen de veiligheidsmaatregelen op de Tempelberg. Abbas was woedend over de plaatsing door Israël van geavanceerde metaaldetectoren, ook wel magnetometers genoemd, bij de ingang van de Tempelberg.

Israël had deze maatregelen genomen in reactie op de terreuraanslag op de compound, waarbij twee Druzische politieagenten werden vermoord. Na Arabische protesten besloot Israël uiteindelijk om de metaaldetectoren van de Tempelberg te verwijderen en ze te vervangen door veiligheidsmaatregelen op basis van geavanceerde technologieën.

Hamas, dat de hervatting van de veiligheidscoördinatie van de PA met Israël scherp veroordeelde, tekende onlangs een verzoeningsovereenkomst met zijn decennialange oude rivaal-in-de-terreur Al Fatah, die wordt voorgezeten door de ‘gematigde’ Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Sinds de overeenkomst is ondertekend, heeft Hamas een hoge delegatie naar Iran gezonden, waar zijn plaatsvervangend leider, de veroordeelde terrorist Salah Al-Aruri, verklaarde dat de groep nooit zou instemmen om zijn banden met Iran te verbreken en ook de gewapende strijd tegen “het zionistische regime” nooit zou stopzetten. Dit was in flagrante tegenspraak met de eisen van Israël dat Hamas Israël zou erkennen, ontwapenen en de banden met Iran verbreken voordat Israël onderhandelt met de PA-eenheidsregering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.