Bouwminister: Israël gaat aantal nederzettingen in de Jordaan Vallei verdubbelen

De vallei van de Jordaan rivier in Israël – aka Ha’bikaa [beeldbron: Israel for Tourists]

Bouwminister Yoav Galant (van de Kulanu partij) heeft een plan voorgelegd om de Joodse nederzettingen in de Jordaanvallei te versterken door het aantal inwoners te verdubbelen. Tegenwoordig wonen er zo’n 6.000 mensen in het gebied, aldus een bericht in The Jewish Press van 9 november ’17. Galant is een gepensioneerde majoor-generaal en voormalig bevelhebber van het Zuidelijk Commando in het IDF. In januari 2015 stapte hij in de politiek.

Volgens het plan, dat zich in de beginfase bevindt, zullen de moshavim en kibbutzim in de Jordaanvallei geld ontvangen van de overheid voor elk nieuw gezin dat zou worden opgenomen, en de regering zal belemmeringen voor de uitbreiding van bestaande nederzettingen wegnemen. Daarnaast wordt van de staat verwacht dat deze een marketingcampagne financiert die Israëliërs aanmoedigt om naar de Jordaanvallei te verhuizen.

Het plan vereist samenwerking met een aantal ministeries en is daarom nog in de maak. Galant vertelde tav Israël Radio dat “er een duidelijke conscensus leeft binnen de staat Israël dat de Jordaanvallei deel blijft uitmaken van Israël in om het even welk politieke regeling”, vandaar: “We moeten de Jordaanvallei versterken en de omvang van bestaande nederzettingen verdubbelen.”

Volgens de Israëlische radio wordt verwacht dat de gemeente Jeruzalem bouwvergunningen zal goedkeuren voor 292 woonblokken voorbij de Groene Lijn. Dit terwijl premier Benjamin Netanyahu de intrekking van de terugtrekkingswet in Noord-Samaria afwijst vanwege Amerikaanse druk.

Bovendien heeft de regering volgens dezelfde mediabericht miljoenen sjekels overgedragen om een ​​plan te promoten voor de bouw van een nieuwe wijk in de industriële zone Atarot in Oost-Jeruzalem. Het plan roept op tot de oprichting van een nieuwe Joodse wijk met ongeveer 10.000 wooneenheden voorbij de Groene Lijn in Jeruzalem, nabij het controlepunt Qalandiya.

Een gedachte over “Bouwminister: Israël gaat aantal nederzettingen in de Jordaan Vallei verdubbelen

Reacties zijn gesloten.